Peugeot trekt de stekker eruit!

Print Friendly, PDF & Email

Peugeot Sport heeft meegedeeld dat ze per direct  geheel stoppen met alle autosport activiteiten van het fabrieksteam. De Peugeot 908 HDi FAP zal dit jaar helaas niet in actie komen bij de 24 uur van Le Mans en andere endurance races. Peugeot noemt als reden de slechte economische omstandigheden en wil zich derhalve vooral concentreren op de commerciële activiteiten. De mededeling komt twee weken voordat de deelnemers bekend worden gemaakt voor de 80ste 24 uur van Le Mansen het FIA World  Endurance Championship.

 

 

2009 Peugeot 908 HDi FAP
De winnende Peugeot bij de 24 uur van Le Mans 2009 (Foto: (c) Marco van de Bildt).

 Met de aankondiging van het vertrek van Peugeot ging er een schok door de autosport wereld. Ook voor het personeel kwam de mededeling als een complete verrassing. Het testteam dat aan het werk was op Sebring keert onverrichter zaken huiswaarts. Peugeot was verder nog druk bezig met het verder ontwikkelen van de Hybrid4 technologie en om te verwerken in de prototypes, waarschijnlijk voor 2013 of 2014. Ook dat programma ligt nu stil.

 Met het verdwijnen van Peugeot uit de endurance racerij komt er een einde aan een tijdperk. In de vijf seizoenen dat Peugeot actief was met de 908 heeft het team 25 overwinningen behaald, verdeeld onder 15 coureurs. Het meest in het oog springend is natuurlijk de overwinning bij de 24 uur van Le Mans in 2009. Daarnaast werden beide seizoenen van de Intercontinental Le Mans Cup gewonnen in 2010 en 2011. Maar ze winnen in die vijf seizoenen o.a. ook de 12 uur van Sebring en de Petit Le Mans.

 

De Peugeot 908 HDi FAP op Spa-Francorchamps 2008 (Foto: (c) Marco van de Bildt).

In Oktober 2006 presenteerde Peugeot de 908 HDi FAP op de Autoshow van Parijs. Daarna volgde het testprogramma, waarbij de wagen voor het eerst in actie te zien was bij testen op Paul Ricard op 10 Januari 2007. Peugeot wint in dat jaar de Le Mans Series, maar bij de 24 uur van Le Mans finishen ze als tweede achter de Audi R10. In 2009 winnen ze de 24 uur van Le Mans met een mooie 1 -2, en in 2010 is de 12 uur van Sebring hun prooi. In 2011 herhaalt Team Oreca Matmut dat kunstje met een 2010 model 908 HDi FAP.

Peugeot kent ook zo zijn dieptepunten, bijvoorbeeld in 2010 wanneer alle vier de deelnemende Peugeot’s uitvallen met technische problemen. In 2011 zijn ze met vier 908’s niet opgewassen tegen de enkele Audi R18 die overblijft na twee crashes. De overwinning op het Chinese Zuhai gaat dus nu de boeken in als laatste wedstrijd, en overwinning, voor de Peugeot 908 HDi FAP.

 

Peugeot 908 HDi FAP, 2011
De 2011 wagen bij de 24 uur van Le Mans (Foto: (c) Marco van de Bildt).

De ACO heeft laten weten zeer teleurgesteld te zijn vanwege de afwezigheid van Peugeot bij de 80ste 24 uur van Le Mans en het FIA World Endurance Championship, een nieuw kampioenschap dat de Intercontinental Le Mans Cup moet opvolgen dit jaar. Het kampioenschap was juist in gang gezet op aandringen van constructeurs waaronder Peugeot.

De kans dat we de auto (‘s) dit jaar nog in actie gaan zien, bijvoorbeeld bij een privéteam, is vrijwel nihil. Peugeot heeft in  ieder geval laten weten het niet te willen. Tevens is de inschrijftermijn voor de 24 uur van Le Mans en het FIA WEC voor dit seizoen verlopen. Op 2 februari worden de deelnemers bekend gemaakt voor de 24 uur van Le Mans en het FIA World Enduracne Championship.

 

 

 

Share

One thought on “Peugeot trekt de stekker eruit!

Comments are closed.