Indrukwekkend startveld voor de 50ste editie van de 24 uur van Daytona.

Print Friendly, PDF & Email

Op zaterdag middag 28 januari wordt het startsein gegeven voor de jubileum editie van de 50ste  24 uur van Daytona. Het startveld van deze tweede 24 uurs race van 2012 is spectaculair groot. In totaal rijden er 60 auto’s mee verdeeld over twee klassen te weten de DP (Daytona Prototype) klasse met 14 auto’s, en de GT klasse met 46 auto’s. Er zullen natuurlijk ook vele bekende en minder bekende coureurs aan meerijden, uit Nederland zal het Jeroen Bleekemolen die zijn tweede 24 uurs race van gaat  2012 rijden, en hopelijk weet hij net als twee weken geleden deze race te winnen.

 

De 24 uurs race wordt verreden op het aangepaste circuit van Daytona International Speedway en er wordt tijdens de race gereden over de snelle banking van de speedway en het minder snelle gedeelte van het smalle bochtige infield. Doordat de race traditiegetrouw in Januari/Februari wordt verreden en de dagen kort zijn zal de race voor een groot deel  in het donker worden verreden, iets wat tijdens de 24 uur van Le Mans weer net andersom is. In 2011 zorgde de ochtend mist voor een langdurige neutralisatie van de race, iets wat in deze tijd van het seizoen wel vaker voorkomt.

 

bron: Trackpedia.
In 2011 waren het Joey Hand, Scottt Pruett, Graham Rahal en Memo Rojas van Chip Ganassi Racing die op het circuit van Daytona International Speedway in Daytona Beach (Florida) de winst naar zich toe wisten te trekken. Chip Ganassi Racing rijd ook dit jaar weer met twee auto’s mee in de DP klasse met dezelfde rijders als in 2011. Vorig jaar wist het team een eerste en tweede plek te behalen of ze dat dit jaar weer kunnen flikken is nog maar de vraag want het Chip Ganassi Team rijd net als vorig jaar in een Riley & Scott/BMW DP auto.
 

De grote favoriet dit jaar voor de eindoverwinning is het team dat met een nieuwe Corvette DP gaat rijden, want tijdens de testdagen begin Januari was Corvette verreweg de snelste. Corvette introduceerde de nieuwe Daytona prototype auto eind 2011 en meteen waren er al vier teams geïnteresseerd in de nieuwe bolide. Op de startlijst van de komende 24 uur van Daytona staan dan ook vijf Corvette’s bestemd voor Action Racing (2x), Sun Trust Racing, Spirit of Daytona en Gainsco/Bob Stallings Racing. Andere deelnemende merken in de DP klasse zijn:  BMW met drie auto’s en Ford met zes auto’s.

 

Foto: (c) daytonainternationalspeedway.com

In de Daytona Prototype ( DP) klasse komen veel bekende namen van coureurs voor die in verschillende raceseries uitkomen en al heel van 24 uurs races hebben gereden en gewonnen. Om er een paar te noemen uit de DP klasse: Antonio Garcia, Oliver Gavin, Ricardo Zonta, Tracy Krohn, Justin Wilson, Ryan Brisco, Joey Hand, Scott Pruet, Graham Rahal, Scott Dixon Dario Franchitti, Tony Kanaan, Darren Law, Lucas Luhr, Paul Tracy, Christian Fittipaldi en Alan McNish. Een hoop bekende namen die meerijden in de  DP klasse, waarvan slechts 14 van de 60 auto’s aan deelnemen.

 

24 uur van Daytona 2012
Foto: (c) grand-am.com

De GT klasse is met 46 deelnemende auto’s verreweg de grootste van de twee klassen. In de GT klasse is Porsche met grote afstand de auto met de meeste deelnemers,  er zullen maar liefst 24 Porsches aan de start verschijnen. Overige deelnemende merken in de GT klasse zijn BMW, Ferrari, Camaro, Ford, Mazda, Audi en natuurlijk Corvette. De winnaar van de 24 uur van Daytona 2011 in de GT klasse was de Porsche met startnummer 67 van het TRG team met o.a. de coureurs Steven Bertheau, Wolf Henzler, Spencer Pumpelly. Deze drie coureurs worden dit jaar aangevuld met de Belg Marc Goossens en onze eigen Jeroen Bleekemolen. Jeroen wist in het weekend van 12/13 Januari de 7de editie van 24 uur van Dubai te winnen dat deed hij in Mercedes SLS AMG GT3.

 

24 uur van Daytona 2012 Porsche
Foto: (c) grand-am.com

Ook in de GT klasse zullen een groot aantal bekende coureurs meerijden. Behalve Jeroen Bleekemolen zijn er o.a.: Rene Rast, Jorg Bergmeister, Patrick Long, Sacha Maassen, Mike Rockefeller, Giancarlo Fisichella, Marc Lieb, Olivier Beretta, Toni Vilander, Dirk Muller, Bill Auberle en vijfvoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans Emanuele Pirro. Emanuele Piro rijd net als tijdens de 24 uur van Le Mans in een Audi, alleen tijdens de race op Daytona doet hij dat in een Audi R8 Grand-Am. Dit is voor Audi de eerste keer dat ze gaan meerijden  in een Amerikaanse raceserie met de zeer succesvolle Audi R8.

Al met al een zeer interessant startveld voor deze 50ste  editie van 24 uur van Daytona. Zal het de nieuwe Corvette DP lukken om net als tijdens de trainingen met grote overmacht te winnen. Hoe zal het dit jaar verlopen in de GT klasse, Porsche is met grote overmacht aanwezig maar komt de overwinning niet uit de hoek van Audi die maar met twee auto’s aanwezig is, of gaat Ferrari er met de winst vandoor. We zullen het zien, de race duurt tenslotte 24 uur en dan kan er een hoop gebeuren en is behalve snelheid de  ervaring van de teams en coureurs ook een zeer belangrijke factor.

De race is live te volgen op tv in verschillende tijdsblokken op Motors TV en Eurosport 2 of via livestreaming op het internet.

 

 

Share