De Mercedes SLS AMG GT3 wint met overmacht de 24 uur van Dubai.

Print Friendly, PDF & Email

De Mercedes SLS AMG GT3 wist tijdens de 24 uur van Dubai alle drie de plaatsen op het podium te bezetten. Het team van Abu Dhabi by Black Falcon kwam na 628 ronden als eerste over de finish. De Nederlander Jeroen Bleekemolen vormde samen met Khaled Al Qubaisi, Sean Edwards en Thomas Jäger het rijdersteam. De als tweede geëindigde Mercedes van het Duitse Heico Motorsport werd onder andere bestuurd door de Nederlander Christiaan Frankenhout. In de SP2 klasse wist het Nederlandse team Las Moras Racing, met o.a Luc Braams en Duncan Huisman , de overwinning op te eisen.  Er was dus behoorlijk wat Nederlands succes tijdens deze editie van de 24 uur van Dubai.

 

 

start 24 uur van Dubai

Foto: (c) 24hdubai.com

Het startsein voor de 7de editie van de 24 uur van Dubai werd gegeven door Zijne Hoogheid Sjeik Juma Bin Maktoum Al Maktoum om precies 14.00  bij een temperatuur van 30 graden op vrijdag de 13de. De eerste startrij werd bezet door twee Ferrari’s F 458 van AUH Motorsport en AF Corse, maar veel hadden ze niet aan deze positie want al in de eerste bocht werden ze op spectaculaire wijze in gehaald door de Lamborghini van Reiter Engineering, die werd bestuurd door Peter Kox en van de vijfde plek mocht vertrekken. De eerste twee uur van de race waren het vooral de Ferrari en de Lamborghini die om de koppositie streden. De Abu Dhabi by Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 klom in het tweede uur van de race voor het eerst op naar de eerste plaats en bleef vervolgens voor het grootste deel van de race in de top drie, waarbij de achterstand op de leiders nooit meer dan een ronde bedroeg. De winnende BMW van vorig jaar, Saudi Falcon 1 by Schubert, was ook met grote regelmaat te vinden in de top drie, maar deze vormde nooit een echte bedreiging voor de Mercedessen. De BMW  Z4 GT3 werd,na problemen met een verstopte luchtinlaat uiteindelijk vierde met een achterstand van 3 ronden en 8.269 sec.

 

Mercedes SLS AMG GT3 winnaar 24 uur van Dubai 2012

Foto: (c) 24hdubai.com

De race werd vanaf het tweede uur gedomineerd door de Mercedessen en de BMW, de van pole vertrekkende Ferrari’s hadden al vrij vroeg in de race technische problemen en moesten al snel een achterstand incasseren en kwamen uiteindelijk niet verder dan ronde 120 en 213. De Lamborgini Gallardo van Reiter Engineering met o.a. Peter Kox achter het stuur heeft het eerste uur van de race regelmatig voorop gereden maar eindigde de race uiteindelijk netjes als achtste met een achterstand van 34 ronden op de nummer 1. Op een mooie tweede plaats eindigde de vleugel Mercedes van Heico Motorsport 1 met de  coureurs Maximillin Buhk, Max Nilsson, Andreas Zuber en de Nederlander Christiaan Frankenhout. Dit team wist gedurende de hele race regelmatig van koppositie te wisselen met de winnende Mercedes maar moesten uiteindelijk toch genoegen nemen met een tweede plek op slecht 1 ronde achterstand. De winnende Mercedes SLS AMG GT3  heeft met 628 afgelegde ronden een nieuw afstandsrecord voor dit circuit neergezet.

 

In de SP2 klasse wist het Nederlandse team van Las Moras Racing met Luc Braams, Duncan Huisman, Ronald Morien en Micheal Munemann de overwinning naar zich toe te trekken. Ze waren in de klasse de Ford Mustang GT3 te snel af, hun voorsprong op de nummer twee bedroeg 13 ronden, maar hun achterstand op de nummer 1 Mercedes bedroeg nog altijd zo’n 78 ronden. In de klasse 997 met enkel Porsche GT3 Cup 997 was de winst voor het Nederlandse team van Carworld Motorsport. Dit team had een voorsprong 21 ronden  gecreëerd op hen directe belagers, het Besaplast Racing Team 1.

Het Nederlandse vrouwen team, Racingdivas.nl, dat meereed in de drukke  A2 klasse kende een moeilijk start. De eerste paar uur hadden ze diverse technische problemen waardoor een top klassering al snel bekeken was. Toch weet dit damesteam de race netjes uit te rijden en uiteindelijk toch nog als vierde in hun klasse te eindigen. In deze klasse wist een BMW Mini, van het Besaplast Racing Team 2, met o.a. Cora Schumacher (de vrouw van) te winnen.

De race was dit jaar goed te volgen via internet en tv. De volledige uitslag van de race is terug te vinden op: http://www.24hdubai.com.

 

 

Share