De Dunlop 24 uur van Dubai 2012.

Print Friendly, PDF & Email

De Dunlop 24 uur van Dubai is weer de eerste grote 24 uurs race van het seizoen 2012. In het weekend van 13 en 14 Januari zal deze 24 uurs race van start gaan terwijl in Peru de Dakar rally helaas tot een einde komt. De 24 uur van Dubai wint ieder jaar aan populariteit, getuige het ook dit jaar weer gigantische deelnemersveld met ca. 75 deelnemende auto’s.  Zal het BMW dit jaar weer lukken om te winnen of wordt de druk van o.a.  Lamborghini, Nissan, Audi en Mercedes te groot. Dit jaar onder de Nederlandse teams ook een team dat geheel bestaat uit vrouwen, eens kijken waar die eindigen in hun A2 klasse, en hoe vergaat het Jeroen Bleekmolen in z’n eerste 24 uurs race van het jaar.

 

 

De race in Dubai wordt verreden op het circuit Dubai Autodrome en er wordt dit jaar geraced in zes verschillende klasses waarvan de A6 klasse de grootste en in principe de snelste is met 28 deelnemers. Auto’s die in deze klasse meerijden zijn: BMW Z4 GT3 (winnaar 2011), Ferrari F458 Italia GT3, Mercedes SLS AMG GT3, Porsche 997 RSR, Lamborghini Gallardo LP600, Audi R8 GT3 LMS en de Nissan GT-R GT3. De winnaar komt in principe uit deze klasse maar de race duurt 24 uur, en dat is best lang, dus niets is zeker. In 2011 waren de Lamborghini´s ijzersterk in de kwalificaties maar in de einduitslag waren ze ver te zoeken.

 

Foto: (c) 24hdubai.com

Vorig jaar stelde het Duitse BMW-team Schubert Motorsport de overwinning veilig. Dit jaar keert dit team onder de inschrijving van „Saudi Falcons by Schubert‟ terug om de titel te verdedigen met een sterke bezetting, waaronder Claudia Hürtgen en de Zweed Edward Sandström, die beide deel uitmaakten van het winnende team van vorig jaar. Een team dat ook zeker kans maakt op de overwinning is het Engelse team van JRM Nissan. Dit team wist in 2011 de titel voor de coureurs van de FIA GT1 kampioenschap binnen te halen en gaan nu dus met een Nissan GT-R GT3 deelnemen aan de 24 uur van Dubai. De Nissan zal bestuurd worden door alleen maar kampioenen van 2011 te weten: Michael Krümm (FIA  GT1), Alex Buncombe (Blancpain, GT4), Tom Kimber-Smith (LMS , LM P2) en Franck Mailleux (ILMC, LM P2).

 

Foto: (c) DPPI / FIA GT1.

Ook dit jaar is het aandat deelnemende automerken indrukwekkend. Aan deze editie van de 24 uur van Dubai doen 20 verschillende automerken mee, waarvan Porsche met 18 auto,s verweg de grootste is en BMW met 13 stuks een mooie tweede. De andere merken zijn: Mercedes, Lamborghini, Audi, Nissan, Dodge, Renault, Chevrolette, Aston Martin, DNRT, GC Automobile, Ford, Seat, Holden, Ginetta, Saker, Lotus, Honda,  en natuurlijk Ferrari.

De lijst met deelnemers en merken auto’s is ook dit jaar weer indrukwekkend zo doen er tien teams uit Nederland mee zoals Carworld Motorsport, VDH – Vermeulen Racing, Equipe Verschuur en niet te vergeten Racingdiva’s. Het laatst team bestaat uit vijf vrouwelijke coureurs en ze rijden mee in een Renault Clio RS Cup in de A2 klasse en trekken  in het Islamitische Dubai dan ook veel bekijks. Behalve veel Nederlandse rijden er ook van 17 andere verschillende nationalitieten teams mee. Zo zijn er teams uit o.a. Australie, Polen, Slovenië, Ukrain, Japan, Verenigde Staten  en zelfs uit Thailand en Honkong.

Behalve Jeroen Bleekemolen rijden er nog 31 Nederlanders mee aan deze 24 uurs race. Zo bestaat het  team Racingdivas.nl uit vijf Nederlande vrouwen te weten : Liesette Braams, Sheila Verschuur, Paulien Zwart, Sandra van der Sloot en Gaby Uljee. Zij zullen met hun paarse Renault Clio RS Cup in de A2 klasse gaan rijden. Enkele andere coureurs  uit Nederland die meerijden zijn Peter Kox, Cor Euser, Christiaan Frankenhout, Nico Pronk, Max Braams en Duncan Huisman.

 

De 24 uur van Dubai  wordt voor het eerst in hun bestaan live uitgezonden via Motors TV in 4 blokken van ieder drie uur en ook zal Radio Le Mans live verslag doen van de race. Ook zal het een en ander te volgen zijn via Live streaming op de website van de organisatie van de 24 uur van Dubai, te weten http://www.24hdubai.com.

 

 

 

Share