Het seizoen 2012, een vooruitblik.

Print Friendly, PDF & Email

dsc03912

Het nieuwe raceseizoen 2012 staat op het punt te  beginnen dus wordt het tijd om eens te kijken wat het nieuwe jaar zoal gaat brengen. Tijdens de 12 uur van Sebring start ook een nieuwe raceserie te weten het FIA World Endurance Championship (WEC), altijd spannend. De FIA GT1 gaat nauwer samenwerken met het GT3 kampioenschap, met als gevolg dat ze in 2012 ook te zien zullen zijn op circuit van Zandvoort. Het Formule 1 circus zal in 2012, na een aantal jaar afwezigheid, weer te zien zijn in de Verenigde Staten. En het wordt dit jaar de 80ste editie van de 24 uur van Le Mans, de 60ste editie van de 12 uur van Sebring en de 50ste editie van de 24 uur van Daytona. Er zijn dus heel veel mooie races in het verschiet.

 

 

Het nieuwe jaar begint natuurlijk met de Dakar rally in Zuid Amerika. Dit is twee weken lang genieten van de reisverslagen en de beelden vol ontberingen. Helaas geen deelname van Jos Verstappen die was uitgenodigd om op de Jumbo vrachtwagen te rijden maar helaas was het hem niet gelukt om op tijd zijn vrachtwagenrijbewijs te halen. Maar er zijn natuurlijk nog genoeg Nederlandse coureurs die wel op tijd de papieren in orde hadden. Om er een paar te noemen: Frans Verhoeven, Henk Knuiman beide op de motor, Erik van Loon en Tim Coronel bij de auto’s. In de categorie van de vrachtauto’s rijden de meeste Nederlanders mee. Zo zijn er Jan Lammers, Gerard de Rooy, Hans Stacey, Wuf van Ginkel en Marcel van Vliet. Dit zijn slechts een beperkt aantal namen van de Nederlandse deelnemers. Ja deze Dakar race van  8373 kilometer is echt uitgegroeid tot een monster evenement wat in 190 landen te zien is en dus ook bij mij in de huiskamer. De Nederlands deelnemers waren al eerder te bewonderen tijdens een pre-proloog op het circuit van Valkenswaard waar vele duizenden fans aanwezig waren.

 

In de maand Januari worden ook twee mooie 24 uurs races gehouden. Zo wordt in het weekend van 13 en 14 Januari de 7de editie verreden van de 24 uur van Dubai, deze 24 uurs  race staat bol van de sensatie en is de eerste echte 24 uurs race van het seizoen. Er wordt gereden in acht verschillende klassen en het deelnemersveld bestaat uit ca 80 deelnemende auto’s. Onder de deelnemers zijn veel Nederlandse coureurs te vinden en ook enkele vaderlandse teams. Er is dit jaar ook een Nederlands team aanwezig dat geheel uit vrouwen bestaat. Deze race krijgt steeds meer aanzien maar wordt helaas nog niet in zijn geheel uitgezonden en we zijn dan ook  aangewezen op Motors TV om dit enigszins te kunnen volgen. De tweede 24 uurs race van het seizoen wordt twee weken later verreden en dat is de 50ste editie van de 24 uur van Daytona. Ook deze race staat bol van sensatie als de twee klassen waarin wordt verreden met elkaar gaan strijden. Er wordt gereden in de Daytona Prototype (DP) en de Grand Touring (GT) klasse. Het aantal deelnemers zal dit jaar ook weer rond de 50 komen te liggen. De nationaliteit van de coureurs zal voor het grootste deel bestaan uit Amerikanen, maar er zal één Nederlander aan deelnemen en dat is natuurlijk net als vorig jaar Jeroen Bleekemolen die overigens ook aan de 24 uur van Dubai aanwezig is.

 

Het begin van het American Le Mans Seizoen en de WEC wordt verreden tijdens de 60ste editie van de 12 uur van Sebring. Hier zullen we het volledige veld van deze twee series voor de eerste keer aan het werk zien. Deze mooie gecombineerde  race wordt verreden in het weekend van 17 Maart. Het deelnemersveld zal zeer goed gevuld zijn met coureurs uit alle delen van de wereld, dus ook zeker Nederland. Ja met deze race begint het seizoen 2012  pas echt. 

 

SONY DSC
Foto: Marco van de Bildt.

De tweede race in het World Endurance Championship (WEC) zal worden verreden op 5 Mei op het mooie circuit van het Belgische Spa-Francorchamp. We zullen deze zes  uur durende race dus net als vorig jaar weer live gaan bewonderen, want een mooiere warming-up voor de 24 uur van Le Mans kan ik me niet voorstellen.

 

DSC02843
Foto: Marco van de Bildt.

Het hoogte punt van het race seizoen 2012 wordt zonder enige twijfel de 80 editie van de 24 uur van Le Mans die gereden wordt in het weekend van 17 en 18 Juni. Het is maar weer afwachten of het net zo spannend wordt als de editie 2011, waar we een aantal grote ongelukken zagen gebeuren o.a. met twee van de drie Audi’s. De komende editie staan er ook een aantal nieuwe team op de grid, waarvan Toyota de belangrijkste is. Of het team van Toyota iets kan doen aan de overheersing van Audi en Peugeot valt nog te bezien want ze zullen het hele WEC seizoen en de 24 uur van Le Mans met een hybride aangedreven auto gaan rijden. We kunnen het de komende 24 uur van Le Mans weer allemaal beleven want we zullen het spektakel vijf dagen lang volgen, van trainingen en kwalificaties  tot aan de finish van de race op Zondag.

 

dsc07147
Foto: Marco van de Bildt.

De FIA GT 1 komt in 2012 ook een weekend naar het mooie duinencircuit van Zandvoort om daar in het weekend van 7 en 8 Oktober samen met de FIA GT3 klasse een mooie weekend racen te laten zien. Dit is zo’n weekend dat de duinen van het circuit weer goed gevuld zullen zijn want met de bolides van de FIA GT1 klasse is er altijd wel wel mooie actie op de baan. Ook zijn er traditiegetrouw een groot aantal Nederlandse coureurs in deze klasse te vinden. Onlangs nog is ook de nieuwe Audi R8 LMS als auto toegetreden tot het deelnemersveld. Komend seizoen is op het circuit van Zandvoort ook de gastheer voor een Formule 1 weekend, OK het wordt het Formule 1 retro weekend maar toch. In dit weekend komen in verschillende races diverse tijdklassen van de Formule 1 aan bod en wordt er natuurlijk ook mee geracet. Een mooi weekend om de historische F1 auto’s van de begin jaren van de Formule 1 te zien en te horen.

 

DSC02256

Foto: Marco van de Bildt.

Zandvoort is het hele jaar door gastheer voor diverse races maar op Zondag 8 Januari  vind hier de traditionele Nieuwjaarsrace plaats. Het gratis te bezoeken race evenement telt als tweede wedstrijd van het Winter Endurance Kampioenschap. Speciaal aan de Nieuwjaarsrace is dat het de enige race in Nederland is, die deels in het donker wordt verreden. Zeker het bezoeken waard.

Tenslotte zijn we weer erg benieuwd welke Nederlandse coureurs we in 2012 in actie zullen zien. Bekende namen als Jeroen Bleekemolen en Jan Lammers zullen we in het nieuwe seizoen al in actie zien, maar is dat alles ?? Zien we Jos Verstappen nog in actie komen, en waar gaan Xavier Maassen, Peter Kox, Nicky Pastorrelli en Tom Coronel rijden. We zullen het allemaal meemaken, maar één ding is zeker het wordt weer een prachtig raceseizoen 2012.

 

 

Share

2 thoughts on “Het seizoen 2012, een vooruitblik.

  1. Beste René,

    Wij hebben dit jaar net als vorig jaar de kaarten voor toegang/tribune en camping geocht via de officiele Le Mans site in Frankrijk, geen probleem. Denk alleen dat de camping kaarten uitverkocht zijn behalve de Beausejour camping. Je kan ook alles kopen bij o.a Ticket and Travel die hebben misschien nog meer campingplaatsen vrij. Om je tijdens de race van bocht tot bocht te verplaatsen is de lokale bus erg druk. Wij lopen ieder jaar gewoon naar Arnage, is goed te doen je ben ca een half uur onderweg maar dat is die plek zeker meer dan waard. Mulsanne zijn we nog niet geweest maar dat heeft als reden dat je zo lang onderweg ben met de bus en je hebt maar 24 uur. Als je een fiets mee kan nemen is dit natuurlijk ook een optie. In iedergeval veel plezier tijdens de 24 uur van Le Mans Grt Frank

  2. Hay Frank,

    Wij willen algemen kaarten en een camping kaart voor de Porsch bocht, ik dacht Beau Soleil. Waar heb jij je kaarten gekocht? Heb jij trouwens tips om slimmer van bocht tot bocht te komen ipv met de bus aldaar?

    Thanx vast

    Gr. René

Comments are closed.