De Audi R8 LMS in het nieuwe Grand-Am en FIA GT1 World Championship seizoen.

Print Friendly, PDF & Email

Na een zeer succesvol seizoen 2010 en 2011 gaat de Audi R8 LMS komend seizoen meerijden in de Gran-Am en de FIA GT1 World Championship. De voor de FIA GT3 reglementen ontworpen Audi is wereldwijd een groot succes die sinds de introductie in 2009 al 100 overwinningen op zijn naam heeft staan. Door de speciaal voor klantenteams ontworpen Audi R8 LMS zijn ze er nu ook met de Grand-Am homologatie. Deze speciaal ontworpen Audi’s  zullen we voor het eerst in actie zie tijdens de 50ste editie van de 24 uur van Daytona.

 

De Audi R8 LMS werd geïntroduceerd  tijdens de Essen Motorshow in November 2008. Deze raceversie van de R8 is ontwikkeld voor deelname aan het FIA GT3  kampioenschap. Audi leverde sinds deze introductie al meer dan 40 van deze racewagens af aan de diverse klantenteams en samen hebben deze ervoor gezorgd dat er al meer 100 overwinningen zijn behaald in Europa, Azië, Australië en Zuid Amerika. Met de deelname aan de Gran-Am zal dat aantal alleen maar groter worden. De Audi R8 LMS beleefde in het verre Australië een fantastische start van het autosportseizoen 2011. Het Team Joest  behaalde met de Audi op het Mount Panorama circuit tijdens de 12 uur van Bathurst een mooie maar fel bevochten 1 – 2 overwinning.

 

dsc07017
Foto: Marco van de Bildt.
De twee 24 uurs races in België, te weten op Spa-Francorchamps en op Zolder, werden dit jaar ook gewonnen door een Audi R8 LMS. Op het mooie circuit van Spa-Francorchamps was de Audi van Mattias Ekström, Gregory Franchi en Timo Scheider de snelste met een totaal afgelegde afstand van 3817 kilometer. Vijf weken later was het weer raak voor de Audi R8 LMS, toen was het de beurt aan het Belgische race team WRT om de 24 uur van Zolder te winnen. Deze mooie overwinning had ook een oranje tintje want de Nederlander  Xavier Maassen was één van de vier deelnemende coureurs van het team. De 24 uur van Zolder werd de afgelopen vier jaar nog gewonnen door een Porsche maar daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn.
 
Nu de Audi zijn kunnen heeft bewezen de afgelopen drie jaar is het ook tijd om te gaan rijden in de Noord Amerikaanse series zoals de Grand-Am. Om aan deze serie mee te doen moet de Audi R8 LMS op een aantal punten worden gewijzigd. Zo moest er een specifieke rolbeugel worden bevestigd, een verplichte eenheidsachtervleugel worden gemaakt en de aerodinamica werd aangepast zoals een andere splitter en diffuser. Ook werd met de verplichte luchtmengselbegrenzer en specfieke motorelktronica het motorvermogen aangepast en is het gebruik van ABS en tractiecontole verboden. Tevens is de tankinhoud begrensd tot  slechts 83,3 liter.
 
Zet het geluid wat harder en hou niet teveel rekening met de mensen om je heen!!!
 
De Audi R8 LMS zal in 2012 ook gaan deelnemen aan het FIA GT1 Wereldkampioenschap. Het zal in 2012 voor de eerste keer zijn dat de Audi aan dit mooie kampioenschap zal deelnemen. Het Belgische WRT zal met twee Audi’s komend jaar in de FIA GT1 het leven van de andere deelnemers zuur gaan maken. WRT die al sinds 2010 rijd met de Audi’s en dus o.a ook al de 24 uur van Zolder heeft gewonnen ziet het komend seizoen met vertouwen tegemoed. De rijders voor deze twee auto’s zullen eind deze maand bekent worden gemaakt en wij hopen natuurlijk dat Xavier Maassen er weer bij mag zijn.
 
Eind 2008 was Audi als merk het laatste te zien in LM P1 klasse van de American Le Mans Series. Nu zijn ze samen met de ACO/IMSA druk bezig om de homologatie papieren rond te krijgen voor een deelname van de Audi R8 LMS aan de American le Mans Series in de GT klasse.  Er is genoeg belangstelling vanuit team voor deelname en het is ook de bedoeling dat alleen prive teams hiermee gaan rijden. Naar verwachting zal de Audi pas halverwege 2012 goedgekeurd zijn voor deelname dus of we ze het komend seizoen nog in de ALMS zien rijden is de vraag. De eerste keer dat we de Audi R8 LMS in  Amerika zien zal zijn tijdens de komende 50ste deditie van de 24 uur van Daytona,  die word verreden in het weekend van 28 en 29 Januari.
 
 
 
 
Share