Toyota’s sterke line-up voor 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Na de eerdere aankondiging van Toyota om volgend jaar met een hybride LM P1 wagen te komen voor het FIA World Endurance Championship en de 24 uur van Le Mans, heeft men nu de line-up bekend gemaakt. Alexander Wurz, Nicolas Lapierre en Kazuki Nakajima gaan in 2012 de nieuwe hybride LMP1 wagen delen in het FIA World Endurance Championship en natuurlijk bij de 24 uur van Le Mans. Begin 2012 zal de wagen op de baan verschijnen. Tot die tijd zal er worden gewerkt in de simulator van Toyota Motorsport GmbH (TMG). In 2012 zal Toyota in actie komen met één wagen, waarbij intensief zal worden samen gewerkt met ORECA.

 

Alexander Wurz is tweevoudig Le Mans winnaar en heeft meer dan tien jaar in de Formule 1 gereden, waarbij hij geregeld het podium zag. In 1996 wist hij als jongste coureur de 24 uur van Le Mans te winnen, een record dat nog altijd in de boeken staat.  Wurz deelde dat jaar de Joest Racing TWR-Porsche met Davy Jones en Manuel Reuter. Na zij terugkeer op Le Mans won hij in 2009 met de Peugeot 908 HDi FAp voor de tweede maal de 24 uur van Le Mans samen met David Brabham en Marc Gene. Op z’n erelijst staan o.a. ook nog de 12 uur van Sebring, de 1000 km. van Spa-Francorchamps en Petit Le Mans.

 

dsc02029
Foto: Marco van de Bildt.

Nicolas Lapierre heeft in 2007 de overstap gemaakt naar de endurance racerij. Daarvoor heeft hij in de GP2 gereden en in de A1 GP. Daar heeft hij Frankrijk het kampioenschap bezorgd in het eerste seizoen, 2005-2006. Sinds 2007 rijd Lapierre voor Oreca waarmee hij dit jaar de 12 uur van Sebring wint. Eerder won hij de 1000 km. van Portimao en Silverstone.

 

Kazuki Nakajima komt uit het Toyota Young Drivers Program en rijd Formule 3 en GP2. In 2006 komt hij naar de F3 Euroseries waar hij o.a. in  actie komt tegen Sebastian Vettel en Paul di Resta, die dat jaar het kampioenschap wint. en In 2007 rijd hij de GP2 series bij DAMS waar Nicolas Lapierre zijn teamgenoot is. Ook in 2007 volgt hij bij Williams Alexander Wurz op en rijd de seizoensfinale in Brazilië. In 2008 rijd hij voor Williams en voor het jaar daarna heeft hij een contract bij Stefan GP, dat de de restanten van Toyota had overgenomen. Stefan GP krijgt geen toestemming om te racen en Nakajima gaat terug naar Japan naar de Formula Nippon, waar hij tweede wordt in het kampioenschap.

 

Toyota hybride LM P1 (Foto: (c) Toyota.nl

Wurz, Lapierre en Nakajima vormen het trio dat komend seizoen de Toyota zal bemannen. Één wagen zal er in actie komen in 2012 en wel in samenwerking met Hugh de Chaunac’s ORECA. Oreca heeft samen met Mazda in 1991 Le Mans gewonnen en later driemaal de klasse gewonnen met de Dodge Viper. Na twee jaar samenwerking met Peugeot heeft Oreca nu gekozen voor een intensieve samenwerking met Toyota. Het eerder aangekondigde Oreca-02 project voor een gesloten LM P1 bolide is gecanceled, en de focus zal volledig liggen op de samenwerking tussen TMG en Oreca voor 2012. Aan de constructeurs kant blijft Oreca wel werken aan de Oreca 03 (LM P2) en de Oreca FLM09 (LMPC).

 

 

Share

One thought on “Toyota’s sterke line-up voor 2012.

Comments are closed.