ILMC / ALMS, voorbeschouwing op Petit Le Mans.

Print Friendly, PDF & Email

Met de 14de jaarlijkse Petit le Mans, in het verschiet nadert de ontknoping van het American Le Mans Series kampioenschap 2011. De race over 1000 mijl op Road Atlanta is de negende en laatste race van de Series. De Petit Le Mans is tevens de zesde ronde van de Intercontinental Le Mans Cup, die hierna nog naar het Chinese Zuhai zal gaan voor de laatste ronde. Op de startlijst vinden we het indrukwekkende aantal van 58 wagens verdeeld over de 6 verschillende klassen. Op de startgrid is echter maar plaats voor 53 wagens, zodat er  na de kwalificatie nog vijf equipes teleurgesteld zullen worden. Drie Nederlanders staan er op de deelnemerslijst. Oskar Slingerland komt aan de start met de Jetaliance Lotus Evora in de LM GTE-Pro klasse. En bij de GTC klasse zijn Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen van de partij bij Black Swan Racing.

 

Een aantal titels zijn er al bekend, maar er is nog genoeg om voor te strijden op Road Atlanta, zowel voor rijders als voor teams, en natuurlijk wil iedereen wel graag de Petit Le Mans op het CV bij kunnen schrijven. Tevens kunnen de winnaars van de verschillende klassen een uitnodiging voor de 24 van Le Mans van 2012 tegemoet zien.

In drie ALMS klassen wordt nog gestreden om het kampioenschap. Ook de winnaars en de nummers twee bij de verschillende klassen van het  ALMS kampioenschap ontvangen van de ACO een uitnodiging voor de 24 uur van Le Mans in 2012.

De Petit Le Mans is niet alleen de laatste ALMS race maar ook de zesde, en één na laatste race, van de Intercontinental Le Mans Cup. In alle zes de categorieën is het kampioenschap nog niet beslist, hoewel de verschillen bij sommige klassen wel er groot zijn.

 

LM P1

Op de lijst met LM P1 deelnemers vinden we 13 deelnemende wagens terug. De strijd om het ALMS kampioenschap is inmiddels gestreden. Dyson Racing heeft daar de titel gepakt in de vorige race op Laguna Seca, en bij de rijders zijn Chris Dyson en Guy Smith de kampioenen van 2011. Dyson is wel weer met beide wagens aanwezig op de startlijst.

 

Foto: (c) americanlemans.com

Audi is met twee wagens naar Road Atlanta gekomen. Petit Le Mans is daarmee het debuut van de Audi R18 op het Noord-Amerikaanse continent. Peugeot is met drie wagens aanwezig. Naast de twee fabriekswagens is ook de winnaar van Sebring, Team Oreca Matmut, met de Peugeot van vorig jaar aanwezig. Peugeot heeft nog 13 punten nodig om de titel in de Intercontinental Le Mans Cup veilig te stellen, maar ze zullen voor de winst willen gaan op Road Atlanta. Dat zou dan voor Peugeot de derde opeenvolgende overwinning zijn bij de Petit Le Mans. Voor Audi telt maar één ding, winnen om bij de teams zicht te houden op de ILMC titel.

Ook zijn er weer twee Aston Martins, de vaste ALMS deelnemer AMR Muscle Milk en de fabrieks Aston Martin Lola, welke ook op Laguna Seca aanwezig was. Muscle Milk Aston Martin Racing heeft met de tweede plaats in het ALMS kampioenschap een ticket voor de 24 uur van Le Mans van 2012 op zak, maar voor Aston Mastin is het 2011 seizoen in de prototype racerij grotendeels mislukt. Het AMR-One project draait op een laag pitje en het team is voorlopig terug gegaan naar de Lola-Aston Martin. Het is goed om te zien dat Greg Picket weer terug is bij de Muscle Milk Aston Martin.

 Oliver Pla heeft een plekje gevonden bij  de no. 24 OAK Racing Pescarolo Judd wagen op de lijst. ‘Zijn’ team Quifel ASM stapte vroegtijdig uit het kampioenschap waardoor Pla beschikbaar was voor OAK Racing. OAK Racing is sterk vertegenwoordigd met twee wagens in de LM P1 klasse en ook een wagen in de LM P2 klasse.

LM P1

1. Timo Bernhard / Marcel Fässler / Romain Dumas, Audi Team Joest, Audi R18 TDI

2. Tom Kristensen /Allan McNish / Dindo Capello, Audi Team Joest, Audi R18 TDI

6. Lucas Luhr / Klaus Graf / Greg Picket, Aston Martin Racing Muscle Milk, AMR/Lola Coupe B08 62

7. Anthony Davidson / Sèbastien Bourdais / Simon Pagenaud, Peugeot Sport Total, Peugeot 908 HDi FAP

8. Franck Montagny / Stéphane Sarrazin / Alexander Wurz, Peugeot Sport Total, Peugeot 908 HDi FAP

10. Nicolas Lapierre / Nicolas Minassian / Marc Gené , Team Oreca Matmut, Peugeot 908 HDi FAP

12. Nicolas Prost / Neel Jani / Andrea Belicchi, Rebellion Racing, Loloa B10/60 Coupé Toyota

15. Matthieu Lahaye / Guillaume Moreau / Pierre Ragues, OAK Racing, OAK Pescarolo Judd

16. Chris Dyson / Guy Smith / Jay Cochran, Dyson Racing Team Inc. Lola B09/86 Mazda

20. Humaid Al Masaood / Steven Kane / Butch Leitzinger, Oryx Dyson Racing, Lola B09/86 Mazda

24. Olivier Pla / Jean-Francois Yvon / Alexandre Prémat, OAK Racing, OAK Pescarolo Judd

007. Adrian Fernandez / Stefan Mücke / Harold Primat, Aston Martin Racing, AMR/ Lola Coupe B09 60

912. Tony Burgess / Chris McMurry / Bryan Wilman, Autocon, Lola B06/10 AER

 

LM P2

Vijf wagens staan er op de lijst voor deze 1000 mijls race. Vaste ALMS kracht Level 5 Motorsports is voor de gelegenheid met twee wagens. Geen Lola’s ditmaal, Level 5 heeft de overstap gemaakt naar HPD en komt derhalve met de nieuwe HPD ARX-01G. Voor deze langere race is de line up aangevuld met Joǎo Barbosa op de no. 33 wagen en Marino Franchitti op de no. 055 wagen. Het blijft vreemd om te zien dat Scott Tucker op twee wagens staat ingeschreven.

Naast de twee HPD’s staan er twee OAK Pescarolo Judd wagens op de startlijst, één van United Autosports en de andere van OAK Racing zelf. Jaques Nicolet heeft recentelijk de overstap van de LM P1 naar de LM P2 wagen gemaakt waardoor Olivier Pla een plekje kon vinden in de LM P1 wagen.

Het veld wordt volgemaakt door de Oreca Nissan van Signatech. Voor Signatech Nissan gaat het om de titel in de Intercontinental Le Mans Cup. Het team gaat aan de leiding met 68 punten, 26 punten meer dan Level 5 op de tweede plaats. OAK Racing neemt de derde plaats in met 41 punten.

LM P2:

22. Zak Brown / Stefan Johansson / Mark Patterson, United Autosports, OAK Pescarolo Judd

26. Franck Mailleux / Lucas Ordoňez / Jean-Karl Vernay, Signatech Nissan, Oreca 03 Nissan

33. Scott Tucker / Christophe Bouchut / Joǎo Barbosa, Level 5 Motorsports, HPD ARX-01G HPD

35. Frederic Da Rocha / Patrice Lafargue / Jaques Nicolet, OAK Racing, OAK Pescarolo Judd

055. Scott Tucker / Luis Diaz / Marino Franchitti, Level 5 Motorsports, HPD ARX-01G HPD

 

LM GTE-Pro

Maar liefst negentien inschrijvingen bij de LM GTE Pro. Met BMW Motorsports en Dirk Müller en Joey hand zijn bij de ALMS de titels bij de teams en rijders bekend. Corvette heeft de tweede plaats in het kampioenschap stevig in handen net 31 punten voor op Flying Lizard Motorsports.

Ferrari zou dit weekend de titel kunnen pakken bij de constructeurs in de Intercontinental Le Mans Cup, maar waarschijnlijk gaat de strijd om de kop tussen BMW en Ferrari door tot de laatste race in Zuhai. Ferrari gaat aan de leiding met 128 punten gevolgd door BMW op 20 punten daarachter. Porsche en Corvette volgen met respectievelijk 84 en 75 punten. Bij de teams zijn de verschillen wat kleiner. AF Corse gaat aan kop met 83 punten, gevolgd door BMW Motorsport op 9 punten achterstand. Luxury Racing met 20 punten op de derde plaats doet niet meer mee om de hoofdprijzen.

In de Jetalliance Lotus Evora vinden we de Nederlander Oskar Slingerland. Met 17 punten op de 4de plaats in het kampioenschap doen ze niet meer mee om de prijzen. De dit jaar debuterende Lotus Evora komt helaas nog wat snelheid tekort ten opzichte van de andere wagens.

LM GTE-Pro:

3. Olivier Beretta / Tommy Milner / Antonio Garcia, Corvette Racing, Chevrolet Corvette C6 ZR1

4. Oliver Gavin / Jan Magnussen / Richard Westbrook, Corvette Racing, Chevrolet Corvette C6 ZR1

17. Wolf Henzler / Bryan Sellers / Martin Ragginger, Team Falken Tire, Porsche 911 GT3 RSR

40. Andrea Robertson / Melanie Snow / David Murry, Robertson Racing, Doran Ford GT Elan

44. Darren Law / Seth Neiman / Marco Holzer, Flying Lizard Motorsports, Porsche 911 GT3 RSR

45. Jörg Bergmeister / Patrick Long / Patrick Pilet, Flying Lizard Motorsports, Porsche 911 GT3 RSR

48. Bryce Miller / Sascha Maassen / Emmanuel Collard, Paul Miller Racing, Porsche 911 GT3 RSR

51. Giancarlo Fisichella / Gianmaria Bruni / Pierre Kaffer, AF Corse, Ferrari F458 Italia

55. Bill Auberlen / Dirk Werner / Augusto Farfus, BMW Motorsports, BMW E92 M3

56. Dirk Müller / Joey Hand / Andy Priaulx, BMW Motorsports, BMW E92 M3

58. Francois Jakubowski / David Halliday / Ralph Firman, Luxury Racing, Ferrari F458 Italia

59. Stéphane Ortelli / Frédéric Makowiecki / Anthony Beltoise, Luxury Racing, Ferrari F458 Italia

64. Oskar Slingerland / Martin Rich / Kasper Jensen, Lotus Jetalliance, Lotus Evora

65. James Rossiter / Johnny Mowlem /David Heinemeier Hansson, Lotus Jetalliance, Lotus Evora

98. PJ Jones / Rocky Moran Jr. / Shane Lewis, JaguarRSR, Jaguar XKR

99. Bruno Junqueira / Kenny Wilden / Ian James, JaguarRSR Jaguar XKR

01. Scott Sharp / Johannes van Overbeek / Dominik Farnbacher, Extreme Speed Motorsports, Ferrari F458 Italia

02. Ed Brown / Guy Cosmo / Rob Bell, Extreme Speed Motorsports, Ferrari F458 Italia

062. Jaime Melo / Toni Vilander / Raphael Matos, Risi Competizione, Ferrari F458 Italia

 

LM GTE-Am

Bij deze wedstrijd om de Intercontinental Le Mans Cup is ook de LM GTE Am klasse er weer bij. Zes deelnemers staan er op de deelnemers lijst. Larbre Competition gaat aan de leiding van het kampioenschap met 65 punten. Proton Competition en Krohn Racing volgen op de plaatsen twee en drie met respectievelijk 37 en 35 punten. Larbre kan dit weekend de ILMC titel pakken.

LM GTE-Am:

50. Patrick Bornhauser / Julien Canal / Gabriele Gardel, Labre Competion, Corvette C6-ZR1

57. Tracy Krohn / Niclas Jönsson / Michele Rugolo, Krohn Racing, Ferrari F430

60. Fabien Giroix / Michael Wainwright, Gulf AMR Middle East, Aston Martin Vantage

61. Robert Kauffman /Rui Aguas /Justin Bell, AF Corse, Ferrari F430

62. Pierre Ehret / Tim Mullen / Roger Wills, CRS Racing, Ferrari F430

63. Richard Lietz / Christian Ried / Mark Bullitt, Proton Competition, Porsche 911 RSR

 

LMPC

In de LMPC klasse, met 8 deelnemers op de lijst, is het kampioenschap nog niet beslist. Bij de teams gaan Genoa Racing en Core Autosport uitmaken wie de titel mee naar huis neemt. Het verschil is twee punten in het voordeel van Genoa Racing, dus de best geklasseerde van de twee gaat er met de titel vandoor. Bij de rijders is het Genoa Racing’s Eric Lux die aan de leiding gaat met 136 punten, drie meer dan Gunnar Jeanette en Ricardo Gonzalez. De beslissing valt dit weekend op Road Atlanta.

LMPC:

18. Anthony Nicolosi / Jarrett Boon / Jan-Dirk Lueders, Performance Tech Motorsports, Oreca FLM09

36. Jordan Grogor / Aldous Mitchell /Bassam Kronfli / Dane Cameron, Genoa Racing, Oreca FLM09

37. Jon Field / Clint Field, Intersport Racing, Oreca FLM09

52. Ken Dobson / Henri Richard / Ryan Lewis, PR1 Mathiasen Motorsports, Oreca FLM09

89. Kyle Marcelli / Chapman Ducote / Tomy Drissi / David Ducote, Intersport Racing, Oreca FLM09

05. Jon Bennett / Frankie Montecalvo / Ryan Dalziel, CORE Autosport, Oreca FLM09

06. Gunnar Jeannette / Ricardo Gonzalez /Rudy Junco, CORE Autosport, Oreca FLM09

963. Eric Lux / Elton Julian  / Christian Zugel / Jordan Grogor, Genoa Racing, Oreca FLM09

 

GTC

Bij de zeven GTC deelnemers zien we natuurlijk titelkandidaat Black Swan Racing met daarbij Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen als rijders. TRG is met twee wagens aanwezig. In het kampioenschap volgt TRG’s Spencer Pumpelly op 21 punten achter Tim Pappas met de Black Swan Porsche. Bij de teams is het verschil kleiner, daar gaat Black Swan Racing aan de leiding met 7 punten voor op TRG. Bij TRG zal met erop gebrand zijn om voor de tweede achtereenvolgende maal de Petit Le Mans te winnen. TRG dient drie plaatsen hoger te finishen dan Black Swan Racing om het kampioenschap voor teams te winnen. Andere teams doen in de GTC klasse niet meer mee om de prijzen.

 

Foto: (c) americanlemans.com

GTC

11. Will Langhorne / Al Carter / Hugh Plumb, JDX Racing, Porsche 911 GT3 Cup

23. Bill Sweedler / Leh Keen / Brian Wong, Alex Job Racing, Porsche 911 GT3 Cup

34. Peter LeSaffre / TBD / TBD, Green Hornet/ Black Swan Racing, Porsche 911 GT3 Cup

54. Tim Pappas / Jeroen Bleekemolen / Sebastiaan Bleekemolen, Black Swan Racing, Porsche 911 GT3 Cup

66. Duncan Ende / Peter Ludwig / Spencer Pumpelly, TRG, Porsche 911 GT3 Cup

68. Ben Keating / Dr. Jim Norman / Dion von Moltke, TRG, Porsche 911 GT3 Cup

77. John Potter / Craig Stanton / Ryan Eversley, Salt Lake City, Magnus Racing, Porsche 911 GT3 Cup

 

 

De race op Road Atlanta is de laatste race dit seizoen van de American Le Mans Series. Op vrijdag 30 September vinden de kwalificaties plaats en op zaterdag 1 Oktober is de race over 1000 mijl of 10 uur.

Na dit weekend kunnen we weer af gaan tellen naar de 12 uur van Sebring, de start van het 2012 seizoen van de American Le Mans Series op 17 maart. Maar voor de Intercontinental Le Mans Cup volgt er nog een race in China, op 13 november op Zuhai.

 

 

 

 

Share