Datum van de 24 uur van Le Mans Classic 2012 bekend.

Print Friendly, PDF & Email

Nu de datum van de 80ste editie van de 24 uur van Le Mans bekend is gemaakt weten we ook wanneer de zesde editie van de 24 uur van Le Mans Classic wordt gehouden.  Dit evenement wat één keer in de twee jaar gehouden wordt is uitgegroeid tot het grootste klassieker evenement ter wereld. Het weekend staat bol van de  tradities en overal waar je kijkt zijn de klassiekers aanwezig en het hoogtepunt van het weekend is natuurlijk de 24 uurs race. De editie 2012 wordt gehouden op 6,7 en 8 juli  dat is dus een datum om in de agenda te noteren.

 

De 24 uur van Le Mans Classic wordt sinds 2002 verreden en is in de afgelopen 5 edities uitgegroeid tot een evenement om rekening mee te houden. Het driedaagse evenement wordt gehouden op en rond  het circuit de La Sarthe, de ongeveer 6.000 mooie auto’s uit het verleden worden uitgestald op het Bugatti circuit terwijl de 24 uurs race wordt verreden op het grote en ruim dertien kilometer tellende  Le Mans circuit. De vele klassieke autoclubs die aanwezig zijn op het Bugatti circuit krijgen op zaterdagochtend de kans om een ronde over het circuit te rijden.

 

Foto: Marco van de Bildt

De 24 uurs race wordt verdeeld in zes verschillende tijdzones die de race historie van Le Mans rijk is en loopt van 1935 tot en met 1979. De auto die meedoen naar de eindoverwinning zijn allemaal originele raceauto’s uit de zes verschillende categorieën. De zes verschillende groepen zijn: groep1: 1923 – 1939,  groep 2: 1949 – 1956, groep 3: 1957 – 1961, groep 4: 1962 – 1965, groep 5: 1966-1971 en groep 6: 1972 – 1979.

Iedere groep krijgt op de vrijdag de tijd om zich op de dag en de avond/nacht te kwalificeren en de  race zelf begint op Zaterdag om precies 16.00 uur. Tijdens de race zal er per groep 2 uur geracet worden tijdens daglicht en twee uur tijdens de donkere uren. Het winnende team van de 24 uurs race heeft dus in iedere groep één of meerdere auto’s rijden en moet dus in iedere race goed scoren.

 

Foto: Marco van de Bildt.

Tijdens de editie van 2010 verschenen er in totaal 408 verschillende auto’s aan de start dat is dus per groep 68 stuks. Het aantal merken bedroeg in 2010 166 stuks met in totaal 612 verschillende modellen. Al met al mooie aantallen auto’s wat dus ook een zeer groot aantal coureurs met zich mee brengt, die overigens in de diverse groepen mee kunnen rijden. Meer cijfers en namen zullen in het begin van 2012 bekend worden gemaakt iets  waar we dan ook weer de nodige aandacht aan zullen geven.

Kaarten en reserveringen voor dit tweejaarlijkse spektakel zullen al eind september te verkrijgen zijn bij o.a. www.lemansclassic.nl. In 2005 en 2007 werd er overigens door de SRO ook een speciale Le Mans Classic Japan georganiseerd die beide keren natuurlijk in Japan verreden werden.

 

 

Share

One thought on “Datum van de 24 uur van Le Mans Classic 2012 bekend.

Comments are closed.