ALMS, Aston Martin wint op Laguna Seca, kampioenschap voor Dyson Racing.

Print Friendly, PDF & Email

Stefan Mücke, Adrian Fernandez en Harold Primat hebben voor Aston Martin de American Le Mans Series race op Laguna Seca gewonnen. Met de Lola Aston Martin wisten ze de beide Dyson Lola Mazda’s voor te blijven in de zes uur durende race. De tweede plaats voor de Dyson Racing wagen was voldoende om het kampioenschap bij rijders en team veilig te stellen. Ook in de GT klasse viel er een beslissing. De titel ging naar BMW Team RLL bij de teams, terwijl Joey Hand en Dirk Müller het kampioenschap bij de coureurs op hun naam schreven. Bij de GTC klasse finishte de Black Swan Porsche van Tim Pappas, Jeroen Bleekemolen en Sebastiaan Bleekemolen op de tweede plaats achter de TRG Porsche.

De winst in de 6 uurs race op Laguna Seca was voor Aston Martin de eerste overall overwinning in de American Le Mans Series. Bij de start werd de volledige eerste rij nog ingenomen door de Lola Mazda’s van Dyson, en wat volgde was een mooie strijd om de koppositie tussen de Aston Martins en de Dyson Lola Mazda’s . Ongeveer 50 minuten voor het eind lukt het Stefan Mücke om Jay Cochran in te halen voor de leiding in de race. Hij blijft de laatste 37 ronden aan de leiding en finisht uiteindelijk met een voorsprong van drie ronden op Cochran.De derde plaats was voor de Oryx Dyson Racing Lola Mazda van Humaid Al Masaood, Steven Kane en Butch Leitzinger. Met de tweede plaats bezorgde Chris Dyson, Guy Smith en Jay Cochran het Dyson Racing team voor de tweede maal in haar geschiedenis het kampioenschap (eerder won het team de LMP675 titel in 2003) en Smith en Dyson het rijders kampioenschap . Voor Smith was het zijn eerste titel, en voor Dyson was het zijn tweede titel (2003, LMP675)

Titelkandidaat Muscle Milk Aston Martin was ook voorin te vinden tot er zich technische problemen voordeden met de wagen halverwege de race. De oliepomp werd vervangen en de wagen kwam op de vierde plaats terug op de baan. Uiteindelijk finishte ze op de 32ste plaats algemeen op 48 ronden achter de winnaars.

In de GT klasse viel ook dit weekend de beslissing om het kampioenschap. De winst in de race ging naar Patrick Long en Jörg Bergmeister met de Flying Lizard Porsche. Bergmeister ging in de laatste ronde Jaime Melo voorbij toen zijn Ferrari F458 stil viel zonder benzine. De voorsprong van Bergmeister op de finish lijn was drie en een halve seconde op de nummer twee, de BMW M3 GT van Dirk Müller en Joey Hand. De derde plaats ging naar Scott Sharp en Johannes van Overbeek met de Extreme Speed Motorsport Ferrari F458.

Voor Flying Lizard was het de eerste keer sinds vorig jaar op Mosport dat er werd gewonnen. De tweede plaats van de BMW Team RLL BMW was voldoende om het team kampioenschap veilig te stellen, terwijl Müller en Hand de titel pakte bij de rijders. Müller en Hand gingen al het hele seizoen aan de leiding na de winst bij de seizoensopener op Sebring. De twee RLL BMW’s hebben samen maar liefst tien podium’s gescoord in acht races. Bij de fabrikanten gaat de strijd door tot Road Atlanta. BMW gaat aan de leiding gevolgd door Porsche op 24 punten.

De Porsche 911 GT3 R Hybrid van Romain Dumas en Richard Lietz, die buiten mededinging mee reed, was de hoogst geklasseerde GT wagen.

In de LM P2 klasse debuteerde Level 5 Motorsport met de nieuwe HPD ARX 01g. Luis Diaz, Christophe Bouchut en Scott Tuckeren finishte op een mooie vierde plaats algemeen.

In  de LMPC klasse ging de winst naar Elton Julian, Eric Lux en Michael Guasch met de Genoa Racing FLM wagen. Ze bleven de CORE Autosport wagen van Gunnar Jeannette, Ricardo Gonzalez en Rudy Junco iets meer dan drietiende van een seconde voor. Door de winst neemt Genoa Racing de koppositie in het kampioenschap over. Ze hebben een minimale voorsprong van twee punten op de nummer twee, CORE Autosport.

De derde plaats ging naar Kyle Marcelli, David Ducote en Chapman Ducote met de Intersport Racing Oreca FLM09 wagen.

In de GTC klasse ging de winst naar Spencer Pumpelly, Duncan Ende en Peter Ludwig met de TRG Porsche. Pumpelly wist in de laatste paar minuten Jeroen Bleekemolen in te halen. Met nog een half uur op de klok werd bij TRG de beslissing genomen om een bandenwissel te doen, en te gokken op een gele vlag situatie. Die gele vlag die kwam er, en Bleekemolen zag met de Black Swan Porsche en voorsprong van 30 seconden verdampen. Na de herstart was Bleekemolen kansloos op z’n oude banden. Uiteindelijk had Pumpelly een voorsprong van vier seconden aan de streep. Damien Faulkner en Peter LaSaffre finishten met de Green Hornet Porsche op de derde plaats, één ronde achter de nummers één en twee. Het verschil in de stand om het kampioenschap is geslonken tot 21 punten, dus de beslissing valt in de laatste race op Road Atlanta.

UITSLAG:

1. (3) Stefan Mucke, Adrian Fernandez, Harold Primat, AMR/Lola Coupe B09 60 Aston (1, LM P1), 248.

2. (1) Chris Dyson, Guy Smith, Jay Cochran, Lola B09 86/Mazda (2, LM P1), 245.

3. (2) Butch Leitzinger, Steven Kane, Humaid Al Masaood, Lola B09/86 Mazda (3, LM P1), 245.

4. (5) Scott Tucker, Christophe Bouchut, Luis Diaz, HPD ARX-01g (1, LM P2), 241.

5. (9) Eric Lux, Elton Julian, Michael Guasch, Oreca FLM09 (1, LMPC), 241.

6. (8) Ricardo Gonzalez, Rudy Junco Jr., Gunnar Jeannette, Oreca FLM09 (2, LMPC), 241.

7. (7) David Ducote, Chapman Ducote, Kyle Marcelli, Oreca FLM09 (3, LMPC),239.

8. (10) Frankie Montecalvo, Andy Wallace, Jon Bennett, Oreca FLM09 (4, LMPC), 239.

9. (35) Tomy Drissi, Luca Moro, Ricardo Vera, Oreca FLM09 (5, LMPC), 237.

10. (36) Romain Dumas, Richard Lietz, Porsche GT3R Hybrid (1, UNC), 236.

11. (16) Patrick Long, Jörg Bergmeister, Porsche 911 GT3 RSR (1, GT), 236.

12. (12) Joey Hand, Dirk Müller, BMW M3 GT (2, GT), 236.

13. (17) Johannes van Overbeek, Scott Sharp, Ferrari F458 Italia (3, GT), 236.

14. (14) Bill Auberlen, Dirk Werner, BMW M3 GT (4, GT), 236.

15. (13) Oliver Gavin, Jan Magnussen, Chevrolet Corvette C6 ZR1 (5, GT), 236.

16. (18) Jaime Melo, Toni Vilander, Ferrari F458 Italia (6, GT), 236.

17. (33) Anthony Nicolosi, Jarrett Boon, Jan-Dirk Lueders, Oreca FLM09 (6, LMPC), 235.

18. (19) Olivier Beretta, Tommy Milner, Chevrolet Corvette C6 ZR1 (7, GT), 235.

19. (11) Henri Richard, Rene Villeneuve, Ken Dobson, Oreca FLM09 (7, LMPC), 232.

20. (15) Guy Cosmo, Ed Brown, Ferrari F458 Italia (8, GT), 231.

21. (23) Marco Holzer, Seth Neiman, Porsche 911 GT3 RSR (9, GT), 230.

22. (21) Sascha Maassen, Bryce Miller, Porsche 911 GT3 RSR (10, GT), 224.

23. (26) Spencer Pumpelly, Duncan Ende, Peter Ludwig, Porsche 911 GT3 Cup (1,GTC), 222.

24. (24) Jeroen Bleekemolen, Sebastiaan Bleekemolen, Tim Pappas, Porsche 911 GT3 Cup (2, GTC), 222.

25. (25) Damien Faulkner, Peter LeSaffre, Porsche 911 GT3 Cup (3, GTC), 221.

26. (6) Tony Burgess, Chris McMurry, Bryan Willman, Lola B06/10 (4, LM P1), 220.

27. (30) Shane Lewis, Bill Sweedler, Brian Wong, Porsche 911 GT3 Cup (4, GTC), 220.

28. (31) Alex Welch, James Sofronas, Porsche 911 GT3 Cup (5, GTC), 220.

29. (28) Dion von Moltke, Kevin Buckler, Emilio Di Guida, Porsche 911 GT3 Cup (7, GTC), 216.

30. (27) Martin Ragginger, Carlos Kauffmann, Henrique Cisneros, Porsche 911 GT3 Cup (7, GTC), 215.

31. (29) Nick Ham, Chris Thompson, Scott Blackett, Porsche 911 GT3 Cup (8, GTC), 213.

32. (4) Lucas Luhr, Klaus Graf, AMR/ Lola Coupe B08 62 (5, LM P1), 200.

33. (22) Bruno Junqueira, Kenny Wilden, Jaguar XKR (11, GT), 186.

34. (20) Bryan Sellers, Wolf Henzler, Porsche 911 GT3 RSR (12, GT), 101.

35. (32) Cort Wagner, Michael Aventatti, Bob Faieta, Porsche 911 GT3 Cup (9, GTC), 96.

36. (34) PJ Jones, Rocky Moran Jr, Jaguar XKR (13, GT), 5.

De volgende en laatste race van het American Le Mans Series seizoen 2011 is de Petit Le Mans. Op 1 Oktober word de veertiende Petit Le Mans verreden op Road Atlanta.