Ricardo van der Ende scoort maximaal in Dutch GT4 kampioenschap.

Print Friendly, PDF & Email

Ricardo van der Ende en Duncan Huisman hebben de hoofdrace van het HTC Dutch GT4 kampioenschap tijdens de RTL GP Masters of Formula 3 gewonnen met de Ekris BMW M3. Op de vrijdag had van der Ende al zijn individuele race gewonnen, waardoor hij dit weekend de maximale 30 punten scoorde. De tweede sprintrace op de zaterdag in de regen werd gewonnen door Jeroen Bleekemolen. In de stand om het kampioenschap heeft Ricardo van der Ende zijn voorsprong op de nummer twee Jeroen Bleekemolen vergroot tot 20 punten. Het vijfde raceweekend van het HTC Dutch GT4 Kampioenschap werd verreden zonder de deelname van de European GT4 Cup.

Het vijfde raceweekend van het Dutch GT4 kampioenschap viel in het RTL GP Masters of Formula 3 weekend. De races werden uitgesmeerd over drie dagen vanwege het drukke schema, en al op donderdag werden de vrije trainingen verreden. Op vrijdag werden de kwalificaties verreden gevolgd door de eerste race.

dsc05381

Op een opdrogende baan was pole sitter Ricardo van de Ende als eerste weg bij de start van de eerste sprintrace, om niet meer te worden ingehaald. Na 23 ronden werd van der Ende als eerste afgevlagd met de Ekris BMW M3. Op de tweede plaats volgde Cor Euser met de Lotus Evora. Euser was in de openingsronde de tweede plaats kwijt geraakt, maar kon zich terug vechten. Hij wist onderweg naar voren Jan Lammers in te halen die daardoor op de derde plaats finishte.  De wedstrijd was voor Euser net te kort om de winst te kunnen pakken. Wat ook niet meehielp was dat de race finishte achter de safetycar nadat Wim van Genderen twee ronden voor het eind met de Chevrolet Camaro in de vangrail terecht kwam.

De tweede sprintrace op zaterdag was een regen race. Op het drijfnatte Zandvoort mocht Jeroen Bleekemolen van pole vertrekken met de Corvette C6. Hij raakte op het gladde circuit door een schakelfoutje kort de leiding kwijt aan Dick Freebird met de Lotus Evora. Bleekemolen zakte terug naar de vierde positie, maar wist nog in de eerste ronde de leiding terug te pakken om die niet meer uit handen te geven. Freebird wist de tweede plaats tot de finish vast te houden. Phil Bastiaans moet van achteraan starten met de Porsche 997 GT4, en zag een mooie inhaalrace beloont worden met een derde plaats. Het hele veld kwam weer bij elkaar toen de safetycar de baan opkwam nadat Eric Bruynoghe met zijn Porsche 997 GT4 in de grindbak was gestrand.

Na de herstart veranderde er in de top drie niets meer. Jeroen Bleekemolen kwam als eerste over de finish, op 1,6 seconde gelogd door Dick Freebird. Phil Bastiaans volgde op de derde plaats op 3,2 seconde.

dsc05446

Op zondag was het weer volledig omgeslagen en de hoofdrace werd op een droog en zonnig Zandvoort verreden. Duncan Huisman die van pole vertrok met de BMW kon de leiding behouden, maar Dick Freebird kon met de Lotus volgen en liet Huisman niet met rust. Achter het leidende duo was er een spannende strijd tussen Dennis Retera met de Aston Martin en Simon Knap met de BMW.

In ronde 11 kon Freebird Huisman inhalen. Ricardo van der Ende nam vrij snel daarna het stuur over van Huisman. In ronde 14 gaf Freebird de wagen over aan Cor Euser die vlak achter van der Ende weer de baan opkwam. Euser kon het gat met van der Ende niet dichtrijden en van der Ende kwam als eerste over de streep na 26 ronden te hebben gereden in iets meer dan 50 minuten.

dsc05399

Jan Joris Verheul die de Aston Martin had overgenomen van Dennis Retera kreeg nog een drive through penalty voor een actie van Retera eerder in de race. Verheul wist in de slotfase nog wel Simon Knap in te halen en zo terug te komen tot de tweede positie, maar van der Ende was te ver weg.Simon Knap finishte als derde op 1,3 seconde achter Verheul.

Cor Euser zag een mooie tweede plaats in rook opgaan door een lekke achterband van de Lotus, helaas niet de eerste lekke band van dit seizoen. Jan Lammers en Phil Bastiaans finishte als vierde maar werden gediskwalificeerd vanwege een technisch probleem met een data logger.

Jeroen Bleekmolen en Peter van der Kolk waren goed onderweg, maar een beschadigd ABS systeem vanwege een tikje van achteren zorgde eerst voor een zeldzaam uitstapje van Bleekemolen in de grindbak en later voor het uitvallen van de Corvette equipe.

dsc05396

UITSLAG:

Race 1 HTC Dutch GT4 Championship:

1. Ricardo van der Ende, BMW M3, 13 ronden in 27:35,997 (121,720 km/u)