Hollands Glorie tijdens de 24 uur van Le Mans 2011, het resultaat.

Print Friendly, PDF & Email

De 79ste editie van de 24 uur van Le Mans ligt helaas al weer achter ons en we zullen het herinneren als één van de spannendste en mooiste race ooit. De mooie overwinning van Audi, de schitterende prestatie van de Corvette’s, de crashes van Audi, de bloedstollende inhaalacties in alle klassen, de te vroege uitvalbeurt van o.a. Pescarolo Sport en de regenval aan het einde van de race te veel om alles op te noemen dus. Van de 56 deelnemers haalde er maar 28 de finish. Er waren in dit geweld ook vijf Nederlanders aanwezig waarvan er twee helaas de finish niet haalde. We zullen de prestatie van onze landgenoten eens nader bekijken.


Jan Lammers

Jan Lammers rijd tijdens zijn 22ste 24 uur van Le Mans voor het Zwitserse Hope Racing team en doet dat in een Oreca 01 SwissHyTech Hybride LMP1 auto. Het is tevens de enige Hybride aangedreven auto van het hele startveld en zonder gedegen voorbereiding kregen ze het erg moeilijk tijdens de race.

 

dsc02849
Foto: Marco van de Bildt.

Jan Lammers rijd samen met Steve Zacchia en Casper Elgaard deze Oreca Hybride auto. Jan mag de eerste stint rijden en doet dit vanaf een 12 startrij waar de auto zich had gekwalificeerd in een tijd van 3.47.691 sec. Het eerste deel van de race kan het team heel goed meekomen met de rest van het veld en rijden ze mooi in de top 20. Echter in het begin van de avond begint de ellende met regelmatig bezoek aan de pit als gevolg van technische mankementen. Na 115 ronden stopt het Hope Racing team met racen en gaan de stalen rolluiken van de pitbox definitief dicht, een vroegtijdig einde dus voor de 22ste 24 uur van Le Mans voor Jan Lammers.

 

Jaap van Lagen

Jaap van Lagen rijd deze 24 uur van Le Mans voor het eerst mee en doet dat in een mooie Porsche 997 GT3 RSR voor het team van Belgische Prospeed Competition. Jaap zijn teamgenoot de Belg Marc Goossens mag de race beginnen  vanaf de 19 de startrij waar ze zich als negende in de GTE -Pro klasse hadden gekwalificeerd.

 

DSC04289
Foto: Marco van de Bildt.

De bond gekleurde iBird Porsche kon  het tempo goed volgen en reed een lange tijd rond op de derde plek in de GTE-Pro klassement met uitzicht op het podium dus. Jaap reed een aantal stints waarin hij een goede contante snelheid liet zien. Maar helaas was het rond een uur of drie ‘s nachts dat de koppeling het begaf en dat gebeurde tijdens een stint van Jaap. De reparatie van het geheel nam ca. 50 minuten in beslag en hiermee was een goede eindklassering ook verkeken, helaas maar dat is ook Le Mans. Meer dan het uitrijden en een achtste plaats van het GTE-Pro klassement zat er helaas niet in. Echter tot Jaap zijn grote verbazing werd hem in de loop van de ochtend gevraagd of hij de laatste stint voor zijn rekening wou nemen, iets wat hij  met beide handen aannam, want wie wil nou niet die laatste ereronde rijden.

 

Oskar Slingerland

Oskar Slingerland rijd zijn 24 uur van Le Mans voor het team van Jetalliance in de  Lotus Evora. De Lotus Evora met Martin Rich achter het stuur mag vertrekken vanaf de 28ste en laatste startrij. Oskar mocht het stuur overnemen voor zijn eerste stint om 10 uur ‘s avonds.

 

DSC03654
Foto: Marco van de Bildt.

Ondanks enkele kleine problemen rijd hij een zo goed als probleemloze stint tot  half drie ‘s nacht om vervolgens het stuur over te geven aan Hartshorne. Helaas voor het team kwam de Lotus Evora om vier uur in de nacht stil te staan ergens langs de baan met motorische problemen die niet meer verholpen konden worden. De Lotus Evora met nummer 64 was de twaalfde uitvaller van de race die toen nog niet te einde was.

 

Xavier Maassen

Xavier Maassen rijd zijn derde 24 uur van Le Mans race in een gele Ferrari F458 Italia voor het Engelse team van JMW Motorsport. De eerste twee Le Mans races van Xavier reed hij in een Corvette. De Ferrari van JMW Motorsport werd als één van de podium kanshebbers gezien, echter het zou iets anders verlopen. Team eigenaar Rob Bell  mag van de 20ste startrij vertrekken en heeft de iBird Porsche van Prospeed voor zich staan.

 

dsc02876
Foto: Marco van de Bildt.

Xavier rijd tijdens deze race drie stints waarbij er zich geen grote problemen voordeden. Echter tijdens zijn laatste stint kreeg hij problemen met de benzine toevoer en kwam stil te staan vlak voor de pitsstraat en moest toen op de startmotor met een slakkengang de baan over en de pitsstraat in. Zijn twee collega coureurs hadden problemen met het gaspedaal, banden, koppeling en de injectie. Het zijn al deze problemen dat het team als 24ste algemeen en 9 de in de GTE-Pro klasse de race wist te beëindigen.

 

Jeroen Bleekemolen

Jeroen Bleekemolen rijd zijn zesde 24 uur van Le Mans race voor het Toyota Rebellion Racing team in wagen no. 12. Jeroen mocht de eerste stint rijden en kon vertrekken vanaf de vierde startrij waar de Toyota Rebellion zich als beste benzine LMP1 auto had gekwalificeerd. Halverwege de eerste ronden was hij de Peugeot van Oreca voorbij gereden en reed hij al op de zesde positie, echter deze plek kon hij niet meer als één ronde volhouden.

 

DSC04149
Foto: Marco van de Bildt.

Behalve deze eerste stint rijd Jeroen nog twee stints en allemaal verlopen ze probleemloos. De tijden die Jeroen wist te noteren waren in bijna  alle gevallen sneller dan die van teamgenoten. Het is dan ook een zeer mooi resultaat dat het team als zesde algemeen en als eerste van de benzine aangedreven motoren eindigt. Helaas leverde deze topprestatie geen podiumplek op.

 

De resultaten van de Nederlanders deze 24 uur van Le Mans zijn goed te noemen ondanks het feit dat er niemand op het podium eindigde, het uitrijden op zich is al een overwinning. Nu moeten we maar weer een jaar wachten om te zien hoe de Nederlanders tijdens de 24 uur van Le Mans 2012 presteren.

 

 


Share