Hollands glorie tijdens de 24 uur van Le Mans 2011.

Print Friendly, PDF & Email

We hebben er weer een jaar op moeten wachten maar eindelijk is het dan bijna weer zover dan is de start van de 79ste 24 uur van Le Mans. Het beloofd ook dit jaar weer een spannende strijd te worden in alle vier de verschillende klassen. En ook dit jaar zijn er weer een aantal Nederlandse coureurs die meestrijden voor een plekje op het podium. Waren het er vorig jaar nog acht coureurs we zullen het dit jaar met vijf moeten doen. Maar het zijn stuk voor stuk topcoureurs waar we ons als Nederlanders niet voor hoeven te schamen. Het gaat om Jan Lammers, Jeroen Bleekemolen, Xavier Maassen, Oskar Slingerland en Jaap van Lagen. We zullen ze alle vijf eens nader bekijken.

 

 

Jan Lammers

Jan Lammers zal op 11 juni a.s. aan zijn 22ste 24 uur van Le Mans gaan deelnemen. Jan zal dit gaan doen in de snelste klasse, de LM P1, en uit komen voor het team van Hope Racing. De prototype auto waarin hij gaat racen is een Oreca 01 SwissHyTech Hybride auto waarmee gebruik wordt gemaakt van het hergebruiken van de opgeslagen remenergie.

 

Foto: (c) polevisionracing.com

Het team had zich in eerste instantie ook ingeschreven voor de 1000 kilometer van Spa maar trok zich op het laatste moment terug om nog betere voorbereidingen te kunnen treffen voor Le  Mans. Of Jan met deze auto net als in 1988 de 24 uur van Le Mans zal gaan winnen valt te bezien, ik denk dat het team al blij is als de race wordt uitgereden. Al dan niet met een podiumkans we zijn blij Jan Lammers weer terug te zien op het hoogste niveau van de autosport.

Oskar Slingerland

Oskar van Slingerland is het minst bekend van de vijf deelnemende Nederlanders hij is 45 jaar en komt uit de havenstad Rotterdam. Oskar die zal op 11 juni tijdens de 79ste editie van de 24 uur van Le Mans zijn debuut gaan maken als het gaat om de 24 uur van Le Mans. Oskar pas sinds 2009 actief in de GT raceklasse en begon zijn carrière voor Prospeed Competittion in een Porsche 997 GT3 Cup tijdens de 24 uur van Spa en werd met zijn team daar 12 algemeen. In 2010 reed hij meer races waaronder de 24 uur van Daytona en ook weer de 24 uur van Spa, het hele seizoen zat hij weer achter het stuur van een mooie Porsche.

 

SONY DSC
Foto: Marco van de Bildt.

Dit jaar rijd Oskar voor het team van Lotus Jetalliance en heeft hij het genoegen om in een Lotus Evora GT3 te rijden in de LM GTE-Pro klasse. Hij heeft dit jaar ook al gereden in deze mooie groene auto tijdens de 1000 kilometer van Spa waar ze als 41ste eindigden op 42 ronden achterstand van de winnende Peugeot.

Jeroen Bleekemolen

Jeroen Bleekemolen rijd dit jaar natuurlijk ook weer mee tijdens de 79ste editie van de 24 uur van Le Mans. Jeroen rijd dit jaar voor de zesde keer mee aan de 24 uur van Le mans met als mooiste resultaat een overwinning in de LM P2 klasse in 2008.


20080614-dsc06596.jpg
Foto: Marco van de Bildt.

Jeroen zal dit jaar net als Jan Lammers gaan rijden in de snelle LM P1 klasse en mag dit doen voor het team van Rebellion Racing samen met Neel Jani en Nicolas Prost. Jeroen heeft dit jaar een zeer druk schema zo is hij actief in de Porsche SuperCup en de Porsche Carrera Cup, en ook is hij regelmatig terug te vinden in de Nederlandse raceklassen.

 

Foto: (c) americanlemans.com

Hij heeft dit jaar al aan twee 24 uurs races mee gedaan, de 24 uur van Dubai en de 24 uur van Daytona. Jeroen zal verder ook nog deel gaan nemen aan de 24 uur van de  Nürburgring in een bloedmooie en snelle  Mercedes SLS.

Jaap van Lagen

Ook Jaap van Lagen zal op 11 juni van de partij zijn tijdens deze race der racen. De 34 jarige coureur uit Wekerom  begint zijn carrière in 1999 in de Ciroèn Saxo Cup waar hij als tweede zijn debuutseizoen eindigde. In zijn beginjaren reed Jaap vooral in de Formule Ford waar hij ook enkel keren kampioen werd. De jaren die volgen rijd Jaap mee in diverse raceklassen en met wisselend succes, in 2010 werd hij tweede in de Dutch Supercar Challenge.

 

22082010-dsc00691
Foto: Marco van de Bildt.

Ook reed Jaap een aantal jaren mee in de Porsche Supercup en in 2009 was hij fabrieksrijder voor Lada in de WTCC. Jaap maakt ook zijn debuut tijdens de 24 uur van Le mans op 11 juni en hij zal dit doe voor het Belgische  team van Prospeed Competition in de LM GTE-Pro klasse. Jaap zal zijn snelle Porsche 997 GT3 RSR delen met de Belg Marc Goossens en de Duitser Marco Holzer. Ja, die Jaap bevind zich in goed gezelschap van een zeer goed team en ervaren coureurs.

Xavier Maassen

Xavier Maassen rijd  dit jaar voor de derde keer mee aan de 24 uur van Le Mans. De vorige twee keer dat hij de 24 uurs race reed deed hij dat in een Corvette CR.6 voor het team van Luc Alphand Adventures. Xavier wist in 2010 de race niet te finishen maar in 2009 werd hij tweede in de GT1 klasse, op het podium dus in zijn eerste jaar Le Mans.

 

dsc02212
Foto: Marco van de Bildt.

Dit jaar zullen we Xavier mogen bewonderen in een nieuwe gele Ferrari F458 Italia. Hij gaat rijden  bij  het team van het Engelse JMW Motorsport in de zeer aantrekkelijke en competitieve LM GTE-Pro klasse. Zijn mede coureurs zijn Rob Bell en Tim Sugden, en met zo’n team achter zich maakt Xavier zeker een goede kans om dit jaar weer op het podium te eindigden.

 


Share