American Le Mans Series, Aston Martin wint de race op Long Beach.

Print Friendly, PDF & Email

Direct na de start wist Lucas Luhr met de Muscle Milk Aston Martin Coupé B08  de leiding te pakken op het  zonovergoten stratencircuit Long Beach. De Aston Martin zou deze positie tot aan het einde van de wedstrijd dan ook niet meer afstaan. De Dyson Lola Mazda B09/Mazda 86 van de combinatie Chris Dyson en Guy Smith eindigde als tweede. In de GT klasse zegevierde na een felle strijd  BMW M3 GT van de  Joey Hand en Dirk Müller. In de GTC klasse wisten Jeroen Bleekemolen en Tim Pappas de overwinning te pakken.


De Aston Martin van Muscle Milk Racing had zich als tweede gekwalificeerd achter de Lola B09 Mazda van Dyson Racing. Het verschil na de kwalificatie bedroeg 0,452 sec. Maar de leidende positie kon Chris Dyson nog geen ronde volhouden voordat hij werd ingehaald door de Aston Martin met Lucas Luhr achter het stuur. Luhr kon zijn voorsprong redelijk eenvoudig uitbouwen en de auto aan zijn teammaat Klaus Graff overhandigen die vervolgens de race kon uitrijden en zo het team een mooie overwinning kon geven, iets wat niet mocht lukken tijdens de 12 uur van Sebring  waar alles fout ging. De voorsprong van de Aston Martin op de auto van Dyson Racing was na twee uur racen 24,624 sec.


 

Foto: (c) americanlemans.com

Op de derde plaats algemeen en eerste in de LMPC klasse eindigde de Oreca FLM 09 van het team Gunnar Jeanette, hun achterstand op de winnende LM P1 auto bedroeg twee ronden. De twee auto’s die in de LM P2 klasse meereden tijdens deze race hadden niet veel geluk, de Level 5 Motorsport wagen met nummer 55 kwam niet aan de start en de nummer 33 ook van Level 5 Motorsport moest de race na  45 ronden opgeven.

De GT klasse was de klasse met de meeste deelnemende auto’s en zorgde derhalve ook voor het meeste spektakel. Het was de BMW M3 GT  van Dirk Müller en Joey Hand die in de GT klasse de overwinning wist te behalen. De eerste gele vlag situatie werd veroorzaak door een crash van de Jaguar XKR no. 98  met achter het stuur Paul Gentilozzi, de race was net 5 minuten bezig. Na een half uur racen was het de Corvette no. 4 die door een fout bij de BMW’s op kop kon gaan rijden. Duurt echter niet lang want de Corvette wordt ingehaald door de Porsche en de BMW. Porsche met Patrick Long achter het stuur rijd dan ook kop in de GT klasse. Dit duurt echter ook niet lang want door een remfoutje botst de Porsche tegen de muur aan en moet naar binnen met een gebroken voorwielophanging.

Tegen de einde van de race rijd de BMW met Dirk Muller aan kop met niet ver achter hem de Corvette met Jan Magnussen achter het stuur.  Op de derde stek in de GT klasse eindigt de Ferrari F458  met Jaime Melo achter het stuur.De race eindigt voor iedereen achter een gele vlag want zo’n 6 minuten voor het vallen van de finishvlag botsen 2 Porsches uit de GTC klasse tegen elkaar en veroorzaken daarmee een” full course yellow”.  De tweede Jaguar XKR no. 99 met Cristiano Da Matta behaalde met een zesde plaats, voor de BMW van Dirk Werner, in de GT klasse een mooi resultaat voor het team. De Lamborghini Gallardo met Nicky Pastorelli achter het stuur haalde ook de finish en eindigde op de negende plek in de GT klasse.


Foto: (c) americanlemans.com

In de GTC klasse waar zeven auto’s aan de start verschenen was het de auto van Black Swan Racing die van pole vertrok, men wist deze positie tot het einde te behouden. In tegenstelling tot 2010 verliep de wedstrijd op het circuit van Long Beach voor Black Swan Racing volledig naar wens. Het team met Jeroen Bleekemolen en Tim Pappas pakte met de Porsche 911 GT3 Cup voor de tweede achtereenvolgende keer de overwinning. Bij de eerste overwinning op Sebring was het echter niet Jeroen die reed maar zijn broer Sebastiaan.


 Uitslag ALMS Long Beach:
1.  Lucas Luhr en Klaus Graf, Dornham – AMR/ Lola Coupe B08 62 (1, LM P1), 83 ronden
2.  Chris Dyson en  Guy Smith – Lola B09 86/Mazda (2, LM P1), 83 ronden
3.  Ricardo Gonzalez en Gunnar Jeannette –  Oreca FLM09 (1, LMPC), 81 ronden
4. Tomy Drissi en  Kyle Marcelli  – Oreca FLM09 (2, LMPC), 81 ronden
5.  Joey Hand en Dirk Mueller – BMW M3 GT (1, GT), 81 ronden
6.  Oliver Gavin en Jan Magnussen –  Chevrolet Corvette C6 ZR1 (2, GT), 81 ronden
7.  Toni Vilander en  Jaime Melo – Ferrari F458 Italia (3, GT), 81 ronden
8.  Wolf Henzler en Bryan Sellers  – Porsche 911 GT3 RSR (4, GT), 80 ronden
9.  Eric Lux en Elton Julian –  Oreca FLM09 (3, LMPC), 80 ronden
10. Tommy Milner en Olivier Beretta –  Chevrolet Corvette C6 ZR1 (5, GT), 80 ronden


De volledige uitslag is terug te vinden op de site van AmericanLeMans.com, en de volgende race in de American Le Mans Series zal worden verreden op Zaterdag 9 Juli tijdens de race op Lime Rock in Lakeville, Connecticut.Share