Highcroft Racing rijd in 2011 met de nieuwe HPD ARX-01e.

Print Friendly, PDF & Email

Veel teams komen dit jaar met compleet nieuwe auto’s zoals Aston Martin, Audi, Ferrari, Peugeot, Level 5 Motorsport, zo ook het Team van Highcroft Racing. Zij gaan in het nieuwe seizoen rijden met een compleet andere auto. Het door Patron gesponsorde team komt dit jaar met een nieuwe HDP  ARX-01e naar o.a. de 12 uur van Sebring en de 24 uur van Le Mans toe. De coureurs David Brabham en Marino Franchitti en Simon Pagenaud zullen de komende races er alles aan doen om het beste uit hun nieuwe Honda te halen en het de diesels in de LM P1 klasse erg moeilijk te maken.


Het Amerikaanse Patron Highcroft Racing uit Danbury, Connecticut is opgericht in 1989 door de coureur Duncan Dayton. Highcroft Racing was opgericht als een bedrijf dat zich specialiseerde in de restauratie van oude race auto’s. Dit hield men vol tot 1994 om vervolgens over te stappen naar het echte werk, de USAC Formule Ford 2000 Series, en om vervolgens in 2003 de American Le Mans Series te gaan rijden i.s.m. Intersport Racing. In 2006 gaat Highcroft Racing alleen verder en dat doen ze door de aankoop van een MG Lola EX 257 van het Dyson Racing Team, en met deze auto rijden ze een aantal races in de ALMS met als hoogtepunt een derde plek tijdens de race Petit Le Mans.

In 2007 mag Highcroft Racing gebruik gaan maken van de debuterende krachtbron van Honda Performance Development ( HPD ), maar doet dit met twee andere teams. In 2008 rijd Highcroft voor het eerst met de HPD naar de overwinning, en wordt dit jaar ook voor het eerst gesponsord door Patron Tequila. In 2009 gaat het team rijden in de LM P1 klasse van de ALMS en doen dit in een  Acura ARX-02a met als coureurs David Brabham en Scott Sharp. Het wordt een succesvol jaar voor het team want men weet dit seizoen als winnaars af te sluiten , hun voorsprong bedroeg 17 punten op de nummer twee. In 2010 stap het team terug naar de LM P2 klasse met  wederom een HDP ARX-02a met als coureurs Simon Pagenaud en David Brabham, waarbij Highcroft weer het kampioenschap weer binnen te halen.

 

12062010-dsc07491
Foto: Marco van de Bildt.

Ook in 2010 doet het team voor de eerste keer mee aan de 24 uur van Le Mans met David Brabham, Marino Franchitti en Marco Werner. Ze komen met de HDP ARX-02a als 25ste over de finish en hebben er dan 296 ronden opzitten over dat slopende maar o zo mooie circuit. En ook dit jaar zal het team deelnemen aan de 24 uur van Le Mans maar zal het in de LM P1 klasse moeten opnemen tegen team zoals Audi, Peugeot,  Aston Martin en Rebellion Racing. Maar Highcroft Racing rijd dit seizoen in de nieuwe HDP ARX-01e en de coureurs David Brabham, Marino Franchitti en Simon Pagenaud zullen er dit jaar weer alles aan doen om tijdens de 24 uur van Le Mans hoog te eindigen.

 

Foto: (c) americanlemans.com

De motor van de nieuwe HDP ARX-02a is gebaseerd op zijn succesvolle voorganger van het seizoen 2010 waarmee men in de LM P2 klasse het kampioenschap wist te winnen, en is aangepast aan de eisen van de LM P1 klasse. Ook de aerodynamica heeft men grondig aangepakt waarbij gekeken is naar de langere races als de 12 uur van Sebring en de 24 uur van Le mans.

De bandenmaat van de sponsor Michelin is ook fors breder dan de die van de LM P2 auto uit 2010. Enkele andere specificaties van de HDP ARX -01e zijn:

gewicht  – 900 kilo,

lengte – 462 cm,

breedte – 200 cm,

hoogte – 102 cm,

tankinhoud – 75 liter.

 

Foto: (c) americanlemans.com

De nieuwe auto van Highcroft Racing heeft alle potenties om er weer een succesvol seizoen van te maken. De coureurs David Brabham, Simon Pagenaud en Marino Franchitti hebben tijdens de eerste kilometers op het circuit van Sebring al goede tijden genoteerd en zullen zich dit jaar zeker bovenin het klassement van de LM P1 laten zien en hopelijk ook races winnen. Hun eerste serieuze race van het seizoen 2011 is de 12 uur van Sebring op 19 maart a.s.


Share

One thought on “Highcroft Racing rijd in 2011 met de nieuwe HPD ARX-01e.

Comments are closed.