FIA GT1 World Championship, Stef Dusseldorp wint eerste Championship Race van het seizoen op Yas Marina.

Print Friendly, PDF & Email

Stef Dusseldorp heeft met de Hexis Aston Martin  DB9 de eerste ronde van het FIA GT1 World Championship gewonnen. Samen met teamgenoot Clivio Piccione wist hij de eerste Championship Race van 2011 op het Yas Marina circuit van Abu Dhabi op z’n naam te schrijven. Eerder op de dag waren Dusseldorp en Piccione als vijfde gefinisht in de Qualifying Race. In de kwalificatie eerder was Nicky Pastorelli de snelste met de Lamborghini, maar ze werden vijf plaatsen teruggezet op de grid.


Kwalificatie

In de kwalificatie op vrijdag, in Abu Dhabi zijn beide races op zaterdag, wist Nicky Pastorelli met de All Inkl.com  Münnich Lamborghini Murcielago de snelste tijd op de klok te zetten van 1:51.668, gevolgd door Stefan Mücke en Darren Turner op vier tiende van een seconde. Het team van Pastorelli krijgt echter een penalty voor het gebruik van een externe accu bij de wagen en het negeren van een vlag om terug te komen naar de pits, en word vijf plaatsen terug gezet op de grid. Hierdoor schuiven Mücke en Turner een plekje op. De tweede  plek op de startgrid is voor Maxime Martin en Frederic Makowiecki met de Marc VDS Ford GT. De Nederlanders Mike Hezemans en Nick Catsburg mogen met hun Corvette Z06 van de vijfde plek starten. Peter Kox en Stef Dussedorp nemen respectievelijk plek 10 en 11 in op de grid.


Foto: (c) DPPI / FIA GT1.

Qualifying Race

Maar al gelijk bij de start van de race ging het mis voor de teamgenoot van Nicky Pastoreli, Dominik Schwager.  Er was contact tussen de Aston Martin van Tomas Enge en de Ford GT  van Fred Makowicki. Enge ging in de rondte en raakte daarbij de Lamborghini van Schwager en de Corvette van Jaime Camara. Alleen Makowiecki kon verder, de andere drie wagens vielen uit.

Lange tijd reed Darren Turner met de Aston Martin aan de leiding, maar een trage pitstop zou ervoor zorgen dat Stefan Mücke na de stops de leiding kwijt raakte aan de Ford GT van Maxime Martin en Fred Makowiecki. Na 31 ronden in iets meer dan een uur zagen zij als eerste het zwart-wit geblokt. Beste Nederlander? Stef Dusseldorp, die samen met teamgenoot Clivio Piccione van de 14de startpositie was opgeklommen naar plek 5.

Op plek 7 finishen Mike Hezemans en Nick Catsburg met de Corvette, en Peter Kox finish met teamgenoot Karl Wendlinger op de tiende positie.


Uitslag Kwalificatie race:

1. Maxime Martin / Frederic Makowiecki. Ford GT Matech,  31 ronden.

2. Peter Dumbreck / Richard Westbrook. Nissan GT-R, op 1.476  s.

3. Lucas Luhr / Michael Krumm. Nissan GT-R, op 18.069 s.

4. Enrique Bernoldi / Ricardo Zonta. Nissan GT-R, op 21.514 s.

5. Clivio Piccione / Stef Dusseldorp. Aston Martin DB9, op 22.460 s.

7 . Mike Hezemans / Nicky Catsburg. Corvette Z06, op 37.828 s.

10. Karl Wendlinger / Peter Kox. Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 49.454 s.


Championship Race

In de hoofdrace vertrok Maxime Martin, de winnaar van de kwalificatie race van de pole. Hij deelde de eerste startrij met Peter Dumbreck in de JR Motorsport Nissan. Maar bij de start was het Enrique Bernoldi die met de Sumo Power Nissan weg schoot en de leiding pakte. Dumbreck volgde als tweede. De strijd tussen de drie wagens aan de kop gaf de achtervolgers de mogelijkheid om het gat dicht te rijden. Marcus Winklehock en Clivio Piccione maakten de top vijf compleet. Bernoldi, Martin, Piccione en Mücke gaan tegelijk de pit in voor de verplichte stop.

Bij het verlaten van de pit probeert Frederic Mackowiecki voor de Nissan van Ricardo Zonta weg te komen. Maar dat lukt hem niet, de wagens raken elkaar, en Zonta moet na een rondje meteen weer terug de pits in vanwege een lekke band. Makowiecki krijgt een drive through penalty voor deze hele vreemde actie.


Foto: (c) DPPI / FIA GT1.

Maar terwijl er niemand oplet heeft het team van Hexis een bliksemsnelle pitstop afgewerkt, en Stef Dusseldorp de baan opgekregen met een voorsprong van 6 seconden. Richard Westbrook, die het stuur heeft overgenomen van de JR Motorsport Nissan, kan wel het gat dichtrijden. Maar hij komt er niet voorbij. Als Dusseldorp na een uur racen als eerste over de finish komt is het verschil maar een halve seconde.  Westbrook finisht op de tweede plek gevolgd door Marc Basseng op drie.

Na Dusseldorp is Peter Kox de volgende Nederlander op de zevende plaats. Mike Hezemans en Nick Catsburg volgen met de Corvette op de 10de plaats. Nicky Pastorelli kon helaas de goede kwalificatie geen vervolg geven. Pastorelli en Schwager finishen als 11de.


Uitslag Hoofdrace:

1. Clivio Piccione / Stef Dusseldorp. Aston Martin DB9, 31 ronden.

2. Peter Dumbreck / Richard Westbrook. Nissan GT-R, op  0.474 s.

3. Markus Winkelhock / Marc Basseng. Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 14.539 s.

7. Karl Wendlinger / Peter Kox. Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 17.277 s.

10. Mike Hezemans / Nicky Catsburg Corvette Z06, op 39.805 s.

11. Nicky Pastorelli / Dominik Schwager. Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 46.478 s.


De volgende wedstrijd is op het Belgische Zolder op 10 April.


 

Share