Aston Martin presenteert de AMR-One.

Print Friendly, PDF & Email

Aston Martin Racing heeft de nieuwe LM P1 wagen gepresenteerd. Met de AMR-One zoals de prototype racer heet wil Aston Martin de strijd met de Audi en Peugeot diesels aangaan en een gooi doen naar de winst in 24 uur van Le Mans. Tevens heeft Aston Martin Racing de race plannen voor het komende seizoen bekend gemaakt, evenals vijf van de zes coureurs die de rijders line-up zullen gaan vormen. De AMR-One zal z’n race debuut maken op Paul Ricard bij de Le Mans Series wedstrijd op 3 April. Hoewel de AMR-One op de startlijst van de 12 uur van Sebring staat, zal Aston Martin waarschijnlijk nog aantreden met de ‘oude’ wagen.


Aston Martin Racing is met de AMR-One duidelijke een nieuwe weg in geslagen, mede geïnitieerd door de reglementswijzigingen voor dit jaar.  Meest opvallend is wel dat AMR gekozen heeft voor een open cockpit in tegenstelling tot het, door Aston Martin aangepaste, Lola coupé chassis dat tot dit jaar werd gebruikt. De AMR-One is volledig door Aston Martin en Prodrive ontworpen en gebouwd.Voor het aerodynamische ontwerp is gebruikt gemaakt van CFD (Computational Fluid Dynamics). In eerste instantie zijn er zes wagens gebouwd.


foto: (c) Aston Martin Racing.

De auto heeft een redelijk conservatief en toch opvallend uiterlijk. De wielbasis is met 2,93 m niet uitzonderlijk, maar de wagen lijkt minder compact dan we gewend zijn. Dat zal ook komen door de  sidepods die vlak en vrij hoog zijn, en langzaam naar beneden gaan richting de achterkant. De wielkasten zijn vrij groot aan de voorkant. Hoewel er zowel voor als achter 18 inch wielen worden gebruikt, is het niet meer een kwestie van zomaar achterwielen aan de voorkant monteren.


foto: (c) Aston Martin Racing.

De AMR-One wordt aangedreven door een zes in lijn turbo benzine motor. Deze nieuw ontwikkelde motor levert ongeveer 540 pk en heeft een cilinderinhoud van 2 liter. Er wordt gebruikt gemaakt van een semi automatische Xtrac versnellingsbak met 6 versnellingen.


Coureurs

De namen van vijf van de zes coureurs zijn al bekend gemaakt. Darren Turner en Stefan Mücke zullen met een nog bekend te maken derde rijder in de 007 wagen rijden. In de 009 wagen zullen Adrian Fernandez, Andy Meyrick en Harold Primat plaatsnemen.  Voor de 12 uur van Sebring staan Turner, Mücke en Fernandez op de voorlopige startlijst met de AMR-One.  Het hangt af van de testwerkzaamheden of er inderdaad kan worden gereden met de AMR-One of dat men met de Lola Aston Martin zal aantreden. Mocht Sebring niet haalbaar zijn dan zal de AMR-One z’n debuut maken bij de eerste Le Mans Series wedstrijd op Paul Ricard op 3 April.

Verder is Aston Martin van plan om de volledige Intercontinental Le Mans Cup te rijden met in ieder geval één wagen, en in een aantal races, waaronder de 24 uur van Le Mans, met twee wagens.

 

Share