12 uur van Sebring, voorbeschouwing deel 2, de GT’s.

Print Friendly, PDF & Email

Zaterdag 19 Maart begint op Sebring International Raceway het nieuwe seizoen van de American le Mans Series (ALMS)  met de 12 uur van Sebring. De eerste ronde van de ALMS is tevens de eerste race van de zeven races tellende Intercontinental Le Mans Cup (ILMC). Op de startlijst komen we twee Nederlanders tegen. Nicky Pastorelli komt voor West Yokohama uit met de Lamborghini en Sebastiaan Bleekemolen komen we tegen in de Back Swan Porsche in de GTC klasse. Met een record aantal van 56 deelnemers belooft de 59ste editie van de endurance klassieker een waar spektakel te worden. Wij kijken vast vooruit, gisteren naar de prototypes, vandaag naar de GT’s.

 

De 56 deelnemende wagens zijn verdeeld over 6 klassen. De grootst vertegenwoordigde klasse is de LM GTE Pro klasse met 19 deelnemende wagens gevolgd door de LM P1 met 11 deelnemers. De GTE Am klasse telt vijf deelnemers en de LM P2 vier. De Challenge klassen LMPC en GTC tellen respectievelijk acht en negen deelnemers. Gisteren keken we al naar de prototypes, ditmaal kijken we naar de GT categorie.

 

LM GTE Pro en LM GTE Am

Met 19 deelnemers is deze klasse de grootste. Maar liefst acht merken komen er aan de start van de LM GTE Pro klasse, en in de hele LM GTE klasse zelfs negen.

Na te hebben getest met de nieuwe Ferrari 458 Italia komt AF Corse toch met de oude vertrouwde F430 naar Sebring, waar de winnaars van vorig jaar, Gianmaria Bruni en Pierre Kaffer, zullen proberen om samen met Giancarlo Fisichella dat kunstje te herhalen.Twee Ferreri F430’s worden door CRS Racing en Krohn Racing ingezet in de GTE Am klasse. De nieuwe Ferrari 458 Italia is er wel, maar liefst vier maal. Het vorig jaar door Scott Sharp opgerichte Extreme Speed Motorsports neem er twee mee. Luxury Racing en Risi Competizione zijn ieder met één 458 Italia aanwezig.

Flying Lizard is er met twee Porsche’s 911 GT3. Team Falken en Paul Miller Racing komen met ieder één Porsche waarmee het totaal in de GTE Pro klasse op vier komt. Proton Competition komt met de Porsche uit in de GTE Am klasse.

BMW Motorsport is aanwezig met twee BMW’s M3 GT. In de vrije trainingen tot nu toe zitten ze er goed vooraan bij. Ook Corvette Racing is er met twee wagens bij in de GTE Pro klasse, terwijl er in de GTE Am klasse door Larbre Competition één Corvette C6 ZR1 ingezet wordt.

De Nederlander Nicky Pastorelli zal samen met Dominik Schwager de Lamborghini Gallardo van West Yokohama Racing besturen. In de vrije trainingen tot nu toe doen ze nog niet echt mee om de kop. Het is niet te verwachten dat ze vooraan in het veld te vinden zullen zijn.

Robertson Racing is er dit jaar bij met twee Ford GT’s. Ze zullen waarschijnlijk niet vooraan meedoen om de prijzen. De enige Aston Martin in het GT veld (Aston Martin Vantage) komt uit in de GTE Am klasse, en wordt ingezet door Gulf AMR Middle East.

Jaguar RSR is er met twee Jaguars XKR. Hopelijk hebben ze wat kunnen doen aan de betrouwbaarheid van de wagen. Uitrijden zal het devies zijn. De Panoz Abruzzi maakt z’n debuut bij Sebring. Vorig jaar werd de wagen al aangekondigd, maar van racen kwam het nog niet. De wagen ziet er mooi uit maar qua racen verwachten we er nog niet teveel van.

Het is lastig om een favoriet aan te wijzen in deze klasse. Porsche en Ferrari zijn er natuurlijk altijd wel bij, maar sinds vorig jaar is daar ook Corvette om rekening mee te houden en natuurlijk BMW, die vorig jaar tweede werden op Sebring.

 

Foto: (c) americanlemans.com

LM GTE Pro deelnemers:

51. AF Corse, Ferrari F430. Giancarlo Fisichella / Gianmaria Bruni / Pierre Kaffer.

55. BMW Motorsport, BMW M3 GT. Augusto Farfus / Bill Auberlen / Dirk Werner.

56. BMW Motorsport, BMW M3 GT. Andy Priaulx / Dirk Mueller / Joey Hand.

59. Luxury Racing, Ferrari F458 Italia. Stephane Ortelli / Frederic Makowiecki / Jean-Denis Deletraz.

03. Corvette Racing, Chevrolet Corvette C6 ZR1. Olivier Beretta / Tommy Milner / Antonio Garcia.

04. Corvette Racing, Chevrolet Corvette C6 ZR1. Oliver Gavin / Jan Magnussen / Richard Westbrook.

017. Team Falken Tire, Porsche 911 GT3 RSR. Wolf Henzler / Bryan Sellers / Martin Ragginger.

040. Robertson Racing, Doran Ford GT. David Robertson / Andrea Robertson / Boris Said.

044. Flying Lizard Motorsports, Porsche 911 GT3 RSR. Darren Law / Seth Neiman / Marco Holzer.

045. Flying Lizard Motorsports, Porsche 911 GT3 RSR. Jörg Bermeister / Patrick Long / Marc Lieb.

048. Paul Miller Racing, Porsche 911 GT3 RSR. Bryce Miller / Rene Rast / Sascha Maassen.

050. Panoz Racing, Panoz Abruzzi. Ian James / Ben Leuenberger.

062. Risi Competizione, Ferrari F458 Italia. Jaime Melo / Tony Vilander / Mika Salo.

098. Jaguar RSR, Jaguar XKR. PJ Jones / Rocky Moran / Kenny Wilden.

099. Jaguar RSR, Jaguar XKR. Bruno Junqueira / Cristiano Da Matta / Oriol Servia.

001. Extreme Speed Motorsports, Ferrari F458 Italia. Scott Sharp / Johannes van Overbeek / Dominik Farnbacher.

002. Extreme Speed Motorsports, Ferrari F458 Italia. Ed Brown / Guy Cosmo / Rob Bell.

004. Robertson Racing, Doran Ford GT. David Murry / Anthony Lazzaro / Colin Braun.

008. West Yokohama Racing, Lamborghini Gallardo LP 560-4. Nicky Pastorelli / Dominik Schwager.

 

LM GTE Am deelnemers:

50. Larbre Competition, Chevrolet Corvette C6-ZR1. Patrick Bornhauser / Julien Canal / Gabriele Gardel.

57. Krohn Racing, Ferrari F430. Tracy Krohn / Niclas Jonsson / Michele Rugolo.

60. Gulf AMR Middle East, Aston Martin Vantage. Fabien Giroix / Roald Goethe / Michael Wainwright.

62. CRS Racing, Ferrari F430. Pierre Ehret / Shaun Lynn / Roger Willis.

63. Proton Competition, Porsche 911 RSR. Richard Lietz / Gianluca Roda / Christian Ried.

 

GTC

De 9 deelnemers in de GTC klasse rijden allen met dezelfde wagen, de Porsche 911 GT3 Cup. Dat levert mooie en onvoorspelbare races op waarbij het aankomt op de coureur en de kunde van het team bij de afstelling van de wagen. Sebastiaan Bleekemolen komt uit voor Black Swan Racing van Tim Pappas. Hetzelfde team waarbij hij vorig jaar enkele races heeft meegereden. Jeroen Bleekemolen werd toen samen met Tim Pappas ALMS kampioen in de GTC klasse.

 

GTC deelnemers:

011. JDX Racing, Porsche 911 GT3 Cup. Nick Ham / Chris Cumming / Scott Blackett.

023. Alex Job Racing, Porsche 911 GT3 Cup. Bill Sweedler / Leh Keen / Brian Wong.

030. NGT Motorsports, Porsche 911 GT3 Cup. Henrique Cisneros / Carlos Kauffmann / Sean Edwards.

032. Spectra Resources GMG Racing, Porsche 911 GT3 Cup. Bret Curtis / James Sofronas / Jan Seyffarth.

034. Kelly Moss Motorsports, Porsche 911 GT3 Cup. Peter LeSaffre / Andrew Davis / Bob Faieta.

054. Black Swan Racing, Porsche 911 GT3 Cup. Tim Pappas / Damien Faulkner / Sebastiaan Bleekemolen.

066. TRG, Porsche 911 GT3 Cup. Duncan Ende / Spencer Pumpelly / Alain Li.

068. TRG, Porsche 911 GT3 Cup. Dion von Moltke / Peter Ludwig / Jim Norman.

077. Magnus Racing, Porsche 911 GT3 Cup. John Potter / Craig Stanton / Matthew Marsh.

 

De 12 uur van Sebring start op zaterdag 19 maart om 10:30 uur, lokale tijd in Sebring. Dat is 15:30 uur in Nederland.

 


Share