12 uur van Sebring, voorbeschouwing deel 1, de Prototypes.

Print Friendly, PDF & Email

Zaterdag 19 Maart begint op Sebring International Raceway het nieuwe seizoen van de American le Mans Series (ALMS)  met de 12 uur van Sebring. De eerste ronde van de ALMS is tevens de eerste race van de zeven races tellende Intercontinental Le Mans Cup (ILMC). In de LM P1 klasse komt de Nederlander Jeroen Bleekemolen in actie met de Rebellion Lola B10/60 Toyota. Naast de LM P1 klasse zijn er ook nog de LM P2 en de LMPC klasse bij de prototype categrotie. Met een record aantal van 56 deelnemers belooft de 59ste editie van de endurance klassieker een waar spektakel te worden. Wij kijken vast vooruit naar de prototypes, morgen volgen de GT’s.


De 56 deelnemende wagens zijn verdeeld over 6 klassen. De grootst vertegenwoordigde klasse is de LM GTE Pro klasse met 19 deelnemende wagens gevolgd door de LM P1 met 11 deelnemers. De LM GTE Am klasse telt vijf deelnemers en de LM P2 vier. De Challenge klassen LMPC en GTC tellen respectievelijk acht en negen deelnemers.


LM P1

Alle ogen zijn natuurlijk gericht op de Peugeot’s en de Audi’s. Beide teams zijn met twee wagens aanwezig waarbij Peugeot met de nieuwe 908 terwijl Audi aan het 2011 seizoen begint met de R15plus. Pas in Spa zullen we de nieuwe R18 gaan zien. Bij Peugeot zien we Pedro Lamy in de auto in plaats van Nicolas Minassian. Minassian raakte geblesseerd bij een crash met de 908 tijdens testwerkzaamheden. In de andere 908, de no. 7, vormen Alexander Wurz, Anthony Davidson en Marc Gené, de winnaars van vorig jaar, weer een team. Team Oreca Matmut dat ook dit jaar weer met een Peugeot diesel aan de start zal verschijnen gebruikt de “oude” 908, natuurlijk wel aangepast aan de 2011 reglementen.

Maar laten we vooral de andere deelnemers niet uitvlakken. Met de veranderde reglementen zouden de verschillen kleiner moeten zijn tussen de diesels en de benzine wagens. Voor Rebellion, dat met de Lola B10/60 Toyota coupe komt,  is dit het debuut op Sebring. De Nederlandse Le Mans LM P2 kampioen Jeroen Bleekemolen deelt de wagen met Neel Jani en Nicolas Prost.

Highcroft komt zoals eerder gemeld met de nieuwe HPD ARX-01e, welke pas vorige de eerste testkilometers maakte. Aan de rijders, David Brabham, Marino Franchitti en Simon Pagenaud zal het niet liggen. De grote vraag is of de wagen het twaalf uur vol kan houden.

OAK komt met drie wagens naar Sebring. Twee Pescarolo Judd’s verschijnen in de LM P1 klasse en de derde in de LM P2.Dyson Racing Team heeft de overstap gemaakt van de LM P2 klasse naar de LM P1, maar komt wel met dezelfde wagen, de Lola B09/86 Mazda. Zij zullen vooral hun ogen gericht houden het scoren van punten voor de American Le Mans Series.

De Aston Martin AMR-One, die eerder op de startlijst stond zou worden vervangen door de Lola Aston Martin van vorig jaar, maar uiteindelijk zijn ze er niet bij. De eer voor Aston Martin word verdedigd door Muscle Milk Aston Martin Racing dat er is met een Lola Aston Martin.


Foto: (c) americanlemans.com

LM P1 deelnemers:

1. Audi Sport Team Joest, Audi R15+. Timo Bernhard / Romain Dumas / Mike Rockenfeller.

2. Audi Sport Team Joest, Audi R15+. Dindo Capello / Tom Kristensen / Allan McNish.

7. Peugeot Sport Total, Peugeot 908 HDi-FAP. Alexander Wurz / Marc Gene / Anthony Davidson.

8. Peugeot Sport Total, Peugeot 908 HDi-FAP. Frank Montagny / Stephane Sarrazin / Pedro Lamy.

10. Team Oreca Matmut, Peugeot 908 HDi-FAP. Nicolas Lapierre / Loic Duval / Olivier Panis.

12. Rebellion Racing, Lola B10/60 Coupe Toyota. Nicolas Prost / Neel Jani / Jeroen Bleekemolen.

15. OAK Racing, OAK Pescarolo Judd. Mattieu Lahaye / Guillaume Moreau / Pierre Ragues.

24. OAK Racing, OAK Pescarolo Judd. Jacques Nicolet / Richard Hein / Jean-Francois Yvon.

01. Highcroft Racing, HPD ARX-01e, Honda Performance Development. David Brabham / Marino Franchitti / Simon Pagenaud.

06. Muscle Milk Aston Martin Racing, AMR/ Lola Coupe B08 62. Greg Pickett / Klaus Graf / Lucas Luhr.

016. Dyson Racing Team Inc., Lola B09/86 Mazda. Chris Dyson / Guy Smith / Jay Cochran.


LM P2

Met maar vier deelnemers is de LM P2 klasse de kleinste. Signatech, dat vorig jaar nog de naam Signature droeg, komt met de nieuwe Oreca 03 met de Nissan motor. De derde OAK Pescarolo Judd vinden we ook in deze klasse.

De andere twee wagens zijn Lola Honda’s van Level 5 Motorpsort waarbij het opvallend is dat Scott Tucker weer op twee auto’s is ingeschreven.

LM P2 deelnemers:

26. Signatech Nissan, Oreca 03 Nissan. Franck Mailleux / Lucas Ordonez / Soheil Ayarai.

33. Level 5 Motorsports, Lola Honda. Scott Tucker / Christophe Bouchut / Joao Barbosa.

35. OAK Racing, OAK Pescarolo Judd. Andrea Barlesi / Frederic Da Rocha / Patrice Lafargue.

055. Level 5 Motorsports, Lola Honda. Scott Tucker / Ryan Hunter-Reay / Luis Diaz.


LMPC

De lijst van LMPC deelnemers telt 8 wagens. De wagens zijn gelijk, allen Oreca FLM 09, de Formula Le Mans bolides. De winnaar van vorig jaar, Level 5 Motorsports, is een plekje opgeschoven naar de LM P2 klasse. In deze klasse ligt de wedstrijd helemaal open. Het is een lange race en de wagens zijn gelijkwaardig.

LMPC deelnemers:

018. Performance Tech Motorsports, Oreca FLM09. Anthony Nicolosi / Jarrett Boon / Jan-Dirk Lueders.

036. Genoa Racing, Oreca FLM 09. Jens Petersen / Dane Cameron /Michael Guasch.

038. Iconik Energy Drinks WRO, Oreca FLM09. Luca Moro / Johnny Mowlem /Olivier Lombard.

052. PR1 Mathiasen Motorsports, Oreca FLM09. Ken Dobson / Ryan Lewis /Henri Richard.

063. Genoa Racing,Oreca FLM 09. Eric Lux / Elton Julian / Christian Zugel.

089. Intersport Racing, Oreca FLM09. Kyle Marcelli / Tomy Drisi / Rusty Mitchell.

005. Core Autosport, Oreca FLM09. Jon Bennett / Frankie Montecalvo / Ryan Dalziel.

006. Core Autosport, Oreca FLM09. Gunnar Jeannette / Ricardo Gonzalez / Rudy Junco.


De 12 uur van Sebring start op zaterdag 19 maart om 10:30 uur, lokale tijd in Sebring. Dat is 15:30 uur in Nederland.Share

2 thoughts on “12 uur van Sebring, voorbeschouwing deel 1, de Prototypes.

  1. Pingback: LeMans24uur.nl

Comments are closed.