Startlijst 24 uur van Le Mans 2011 nader bekenen.

Print Friendly, PDF & Email

Op 9 Februari j.l. was het eindelijk weer zo ver, de bekendmaking van de deelnemers voor de 24 uur van Le Mans 2011. De lijst is 56 namen groot en is verdeeld in de vier verschillende klasses waarin geracet kan worden. Er staan bekende en minder bekende teams bij, maar ze willen allemaal maar één ding en dat is het uitrijden en winnen van deze race der races. Het startveld is onderverdeeld in vier verschillende klassen te weten de LM P1 , LM P2,  LM GTE Pro en de LM GTE Am. Er is ook een reserve deelnemerslijst voor de LM P1 en 2 en een lijst voor de LM GT Pro en Am. En natuurlijk zijn er teams en merken die we dit jaar 24 uur lang zullen moeten missen. Laten we de lijst eens doornemen.

 

LM P1

Het LM P1 deelnemersveld bestaat uit zeventien bolides uit elf verschillende teams. De teams van Audi en Peugeot hebben beide drie auto’s op de startgrid staan terwijl Oreca Matmut ook met een Peugeot 908 HDi FAP aanwezig zal zijn. Audi die in 2010 de 24 uur van Le Mans met grote overmacht wist te winnen door het uitvallen van alle Peugeot’s, maar of ze dat dit jaar weer kunnen doen is zeer de vraag want behalve de vier diesels van Peugeot is er meer concurrentie. Door de nieuwe reglementen zal de kop van het veld dit jaar dichter bij elkaar liggen en is het niet zoals voorgaande jaren eerst de diesels en dan op afstand de rest. Rebellion Racing zal ook dit jaar weer met twee Lola Coupe’s aan de start verschijnen alleen dit jaar liggen er Toyota motoren in en zal één van de twee auto’s bestuurd worden door Jeroen Bleekemolen dus kom maar op. Ook Aston Martin is weer aanwezig in de LM P1 klasse en wel met twee keer een hagel nieuwe Aston Martin AMR-ONE, niet alle coureurs zijn bekend maar wat mij betreft mag hier ook wel een Nederlander bij. Terug van weggeweest is het team van Henri Pescarolo met een Pescarolo Judd, hopen dat  ze de ellende van vorig jaar vergeten zijn en vol voor de overwinning gaan. Het team van OAK Racing is met twee open OAK Peacarolo-Judd auto’s aanwezig en zullen in de Gulf kleuren verschijnen, het team reed vorig jaar nog mee in de LM P2 klasse, toen ook met twee auto’s met de opvallende paarse/zwarte kleurstelling. Het enige team uit Amerika in deze klasse is  Highcroft Racing, de winnaar van de American Le Mans Series in 2010, en ze eindigden op een vijfentwintigste plaats algemeen tijdens de 24 uur van Le Mans 2010 waar ze in de LM P2 klasse reden. Opvallend is de deelname van het Zwitserse  Hope Racing, dit team rijd in deze klasse als enige mee met een auto die voorzien is met Hybride techniek. De laatste deelnemer in de LM P1 klasse is het Portugese Quifel-ASM team die met een Zytek 09 SC zal deelnemen.

 

Foto: (c) Peugeot Sport.

LM P2

De LM P2 klasse bestaat dit jaar uit elf deelnemers. Het Franse  team van Signatech Nissan die met twee Oreca 03-Nissan aanwezig zal zijn tijdens de 24 uur. Signatech reed in 2010 nog mee in de LM P1 klasse maar toen onder de naam van Signature Plus en toen met een Lola Aston Martin. Het Franse OAK Racing is met totaal 4 auto’s ( 2 x LM P1 en 2 x LM P2 ) grootleverancier aan de 24 uur van Le Mans en in de LM P2 klasse zijn de auto’s voorzien van een BMW en één met een Judd motor. Ook Oreca Matmut heeft behalve in de LM P1 ook in de LM P2 klasse een auto rijden en dat is dit jaar een Oreca 03- Nissan. Graeves Motorsport is voor Nissan de vierde afnemer in de LMP2 klasse, het Greaves team rijd mee met een Zytek Nissan auto. In de Le Mans Winter Series van dit jaar wist het team van Greaves Motorsport de eerste twee races te winnen. De beide Britse teams, RLM en Strakka Racing, zullen in de LMP2 klasse rijden met een krachtbron van Honda en wel de bekende HPD ARX 01D. Als enige Amerikaanse deelnemer in de LMP2 klasse is het team van Level 5 Motorsport aanwezig. Level 5 Motorsport reed in 2010 het hele jaar mee in de American Le mans Series en was in de LMPC klasse oppermachtig en wist hier met gemak de titel binnen te slepen. Pecom Racing is een team afkomstig uit Argentinië en heeft zijn basis in Italië. Het heeft ervaring opgedaan in de FIA GT klasses en zal tijdens de 24 uur van Le Mans gaan rijden in een Lola B11/40-Judd BMW met ondersteuning van AF Corse.


LM GTE Pro

De LM GTE-Pro is met 18 deelnemers de grootste klasse tijdens de 24 uur van Le Mans 2011. De lijst met deelnemende merken ziet er als volgt uit: Ferrari F458 Italia ( 6x ), Porsche 911 RSR ( 5x ), BMW M3 (2x ), Chevrolet Corvette C6 ZR1 ( 2x ), Lotus Evora ( 2x ), Aston Martin Vantage ( 1x). AF Corse is met twee Ferrari’s F458  aanwezig en ze zullen proberen het resultaat van vorig jaar, vierde in de GT2 klasse, te verbeteren. Het relatief  onbekende uit Frankrijk afkomstige Luxury Racing Team zal ook met twee Ferrari´s F 458 deelnemen. Dit jonge Franse team wat in 2009 is opgericht rijd voornamelijk GT races en zal dit jaar ook uitkomen in de Intercontinental Le Mans Cup, International GT Open en de Europese Ferrari Challenge Cup, plannen genoeg dus. De overige twee Ferrari´s F458 gaan naar het team van Hankook/Farnbacher, dit team werd in 2010 nog tweede in de GT 2 klasse, en naar het Engelse  JMW Motorsport die in 2010 in een Aston Martin Vantage reden maar in de 71 ste ronden uitvielen. De winnaar van de GT2 klasse van vorig jaar, het Duitse Felbermayr-Proton, is  dit jaar weer aanwezig om de titel te verdedigen met twee snelle Porsche’s 911 RSR. Het uit België afkomstige team van Prospeed Competition rijd ook in een Porsche met achter het stuur de Belg Marc Goossens. Vorig jaar eindigde het Belgische team met hun Porsche als 21 ste algemeen, met toen achter het stuur o.a Paul van Splunteren en Niek Hommerson. De twee overige Porsche zijn van het  Amerikaanse Flying Lizard, tweede in de ALMS van 2010, en het Franse IMSA Performance Matmut die tijdens de 24 uur van Le Mans 2010 als 17 de eindigde.

 

Foto: (c) americanlemans.com

Natuurlijk mag Corvette niet ontbreken tijdens de 24 uur van Le mans. Helaas rijden er in de LM GTE klasse maar twee van deze mooie auto’s mee. Het is natuurlijk het Amerikaans Corvette Racing die het beroerde resultaat van vorig jaar moet doen vergeten door dit jaar een goed resultaat neer te zetten met de Corvette C6 ZR1. Ook de twee deelnemende BMW worden gerund door een officieel fabrieksteam, BMW Motorsport. In 2010 wist maar één BMW de eindstreep te halen terwijl de tweede BMW er al na 51 ronden uit lag.  Jota is een Brits team dat dit jaar de eer van Aston Martin hoog moet houden en dat gaan ze proberen met de Aston Martin Vantage. Voor 2012 heeft Jota aangekondigd met de nieuwe Aston Martin AMR-One te gaan rijden in de LMP1 klasse. Dit jaar nieuw in de LM GTE klasse is het merk Lotus dat dit jaar wordt vertegenwoordigd door het Oostenrijkse Lotus Jetalliance. Lotus Jetalliance zal met twee auto’s van het type Lotus Evora aan de 24 uur van Le Mans deelnemen.

 

LM GTE Am

De LM GTE-Am  is met tien deelnemers de kleinste van de vier klasses. Het zijn vijf verschillende merken auto’s die deelnemen aan de race en dat zijn: Porsche, Ferrari, Corvette, Ford en Aston Martin.  Ook in deze klasse is Ferrari met vier auto’s het grootste merk al zijn dat wel Ferrari’s van het type F 430 in tegenstelling tot de LM GTE-Pro waar  ze met de F458 Italia rijden. Teams die met de Ferrari F430 rijden zijn AF Corse, JMB Racing, CRS Racing en het Amerikaanse Krohn Racing. Het team van AF Corse heeft ook al twee Ferrari’s in de LM GTE-Pro klasse rijden maar dan van het type F 458. Het Amerikaanse team van Flying Lizard rijd net als in de LM GTE-Pro klasse ook in deze klasse met een Porsche 911 RSR. Ook het Duitse Proton Competition is in deze klasse aanwezig met een Porsche 911 RSR. Het Franse Larbre Competition zal in deze klasse met twee auto’s meestrijden voor de klasse overwinning, ze zullen dit doen met twee verschillende auto’s, te weten een Corvette C6-ZR1 en een Porsche 911 RSR. Opvallend is de deelname van het Robertson Racing team uit Amerika die de strijd aangaat in een zeer fraaie Ford GT-Doran. Gulf AMR Middle East, een team uit het Midden Oosten, zal in deze klasse gaan rijden in een Aston Martin Vantage.


Reservelijst

Er zijn twee lijsten met reserve deelnemers opgesteld, één voor de LM P1 en LM P2 klasse en één reservelijst voor de LM GTE-Pro en de LM GTE-Am klasse. Teams  en  auto’s die reserve staan  voor de LM P1 klasse zijn Kronos Racing in een Lola Aston Martin met als coureur Vanina Ickx, en het Italiaanse Rangoni Motorsport in een Zytek 09H Hybride. Voor de LMP2 klasse staan er drie auto’s op de reservelijst en dat zijn twee teams uit Frankrijk te weten Extreme Limite Am Paris in een Norma M200p en Pegasus Racing met een Courage-Oreca HDP. Het derde team is Boutsen Energy Racing en afkomstig uit België en reed vorig jaar mee in de FLM klasse van de Le Mans Series en eindigde daar op de derde plek van het klassement. De reserve teams van de LM GTE-Pro klasse zijn Prospeed Racing en Tolimit Arabia beide teams rijdend in een Porsche 911 RSR. Voor de LM GTE-Am zijn er nog drie teams die hopen deelneming aan de 24 uur van Le Mans. Het zou gaan om een tweede auto van Robertson Racing, of de Aston Martin Vantage van het Young Driver AMR team  en als laatste de Porsche 911 RSR van BMS Scuderia Italia.

 

 

Foto: Marco van de Bildt.

Al met al een zeer indrukwekende  lijst van deelnemers aan de 79ste 24 uur van Le Mans. Op de lijst staan uiteraard ook alle deelnemers die meedoen aan de Intercontinental Le Mans Cup die op 19 maart van start gaat tijdens de 12 uur van Sebring.

Ook missen we een aantal teams die vorig jaar nog wel op de lijst stonden dat zijn o.a.  het Nederlandse Spyker Squadron, Team Kolles, Beechdean Mansell met de familie Mansell achter het stuur. Maar ook de merken Jaguar en Lamborghini staan helaas ook  niet op de lijst.

 


Share