Nieuw, de Blancpain Endurance Series.

Print Friendly, PDF & Email

Naast het in 2010 debuterende FIA GT1 World Championship en het succesvolle FIA GT3 European Championship zal in 2011 een nieuw endurance kampioenschap het levenslicht zien, de Blancpain Endurance Series. Dit Endurance kampioenschap zal open staan voor GT3 en GT4 wagens en naast de bestaande GT kampioenschappen worden georganiseerd voor teams die over langere afstanden willen racen. De kalender omvat vijf races, waaronder de 24 uur van Spa, en zal van start gaan op Monza op 17 April. Het nieuwe kampioenschap zal een international kampioenschap zijn met FIA goedkeuring en worden gepresenteerd door de Royal Automobile Club of Belgium (RACB).


 

Met deze stap terug naar het format van het FIA GT kampioenschap van enkele jaren geleden maakt de SRO een stap voorwaarts in de richting van de fans. Met de komst van het FIA GT1 World Championship, en het format van twee sprint races van een uur, bleven er een aantal fans en teams enigszins teleurgesteld achter die langere races wilden.

Het Blancpain Endurance kampioenschap staat open voor GT3 en GT4 wagens die zijn gehomologeerd volgens FIA richtlijnen. GT1 wagens hebben hun eigen kampioenschap en voor de GT2 wagens zijn er de diverse kampioenschappen volgens het Le Mans format.

Het seizoen word geopend op Monza en telt in totaal vijf races. Het laatste raceweekend is op Silverstone in Oktober. Er is bij het samenstellen van de kalender rekening mee gehouden dat er geen data samenvallen met andere GT kalenders. Van de vijf races die voor dit seizoen op de kalender staan is de 24 uur van Spa de belangrijkste.


Foto: (c) DPPI.

Raceweekend.

Een race weekend bestaat uit twee vrije trainingen van een uur, drie kwalificatie sessies van ieder 15 minuten en een race van drie uur. Tijdens de race zijn er twee verplichte pitstops waarbij rijders en banden gewisseld moeten worden. De puntentelling zal gelijk zijn aan die van de Formule 1 en het FIA GT1 Wereldkampioenschap, 25 – 18 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 -2 – 1. Bij de 24 uur van Spa worden dubbele punten uitgedeeld. Bij de kwalificaties wordt hetzelfde format gehanteerd als bij de formule 1, ieder kwartier vallen er een aantal deelnemers af totdat in de laatste sessie de definitieve startposities worden bepaald van de snelste coureurs.

Op iedere auto dienen er drie coureurs te zijn, behalve bij de Pro-Am en Citation Cup, maar dan mag de professionele rijder niet meer dan 80 minuten rijden. De technische reglementen zijn die van de FIA GT3 European Championship en de GT4 European Cup. De banden moeten klanten banden zijn en mogen geen ontwikkelingsmodellen zijn. Verder is de bandenkeuze vrij.

Een team kan meerdere wagens inschrijven, maximaal drie, maar alleen de best scorende wagen telt mee voor het team kampioenschap.


 

Categorieën.

De GT3 en GT4 wagens dienen FIA gehomologeerd te zijn waarbij de wagens in vijf categorieën worden onderverdeeld die ieder hun eigen podium en kampioenschap hebben. Er zijn drie GT3 en twee GT4 categorieën.

GT3 Pro-Cup.

Drie rijders bij alle wedstrijden, inclusief de 24 uur van Spa. De auto’s dienen als GT3 wagens te zijn gehomolegeerd.

 

GT3 Pro-Am Cup.

Drie rijders voor de drie uurs races en vier bij de 24 uur van Spa. De auto’s dienen als GT3 wagens te zijn gehomolegeerd. De rijders dienen volgens een aantal vaste combinaties samengesteld te zijn. Brons, Brons en Goud of Platina en dan mag er voor de 24 uur van Spa een Goud of Platina rijder bij. Een andere combinatie is Zilver, Zilver en Brons en dan bij Spa een Zilver rijder erbij.

 

GT3 Citation Cup.

Drie rijders en voor de 24 uur van Spa vier volgens de volgende classificatie. Zilver, Zilver en Brons en dan voor Spa een extra Zilver rijder. De auto’s mogen ouder modellen zijn die volgens de FIA gehomologeerd zijn of volgens nationale homologatie richtlijnen.

 

GT4 Cup.

Drie rijders en voor de 24 uur van Spa vier volgens de classificatie Brons, Brons en Goud of Platina en dan mag er voor de 24 uur van Spa een Goud of Platina rijder bij. Een andere combinatie is Zilver, Zilver en Brons en dan bij Spa een Zilver rijder erbij. GT4 wagens dienen gehomologeerd te zijn volgens RACB/SRO homologatie reglementen.

 

Supersport Cup

Drie rijders in een Zilver, Brons en Brons samenstelling. Deze categorie doet niet mee bij de 24 uur van Spa. Supersport auto’s volgens RACB/SRO homologatie reglementen.


 

 

 

 

 

Kalender Blancpain Endurance Series 2011.

17 April, Monza, Italië.

22 Mei, Navarra Spanje.

30 Juli, Total 24 Hours of Spa, België.

27 Augustus, Magny Cours, Frankrijk.

9 Oktober, Silverstone, Groot Brittannië.


Deze en de data van andere evenementen zijn natuurlijk ook op onze kalender terug te vinden.


Share