De Rolex 24 uur van Daytona 2011.

Print Friendly, PDF & Email

In het weekend van 29 en 30 Januari wordt voor de 49ste keer de 24 uur van Daytona verreden. Zoals ieder jaar is de Rolex 24 uur van Daytona het begin van het Grand-Am seizoen in Amerika. Het deelnemersveld is zoals ieder jaar weer zeer spectaculair en vele bekende namen uit de autosport. Iedereen die hier aanwezig is wil maar ding en dat is winnend over de streep komen na 24 uur. Ook dit jaar is er weer een Nederlandse coureur achter het stuur van één van de deelnemende auto’s en dat is net als in 2010 Jeroen Bleekemolen.


De 24 uur van Daytona is verdeeld over twee klassen te weten de DP ( Daytona Prototypes ) en de GT klasse. In totaal rijden er 49 auto’s mee die als volgt verdeeld zijn de DP klasse 17 auto’s en de GT klasse is met 32 auto’s een stuk groter. De merken die in de snelle DP klasse meerijden zijn  BMW, Porsche, Ford en Chevrolet en die rijden met een chassis van Riley, Dallara of Coyote. De meeste teams in deze klasse rijden met twee auto’s zo ook de winnaar van 2010 Action Express Racing. Dit team reed vorig jaar voor de eerste keer mee en bezorgde Porsche de tweede overall overwinning. Action Express rijd net als vorig jaar in een Porsche met een V8 Cayenne motor en gaan weer voor de overwinning met o.a Buddy Rice en Christian Fittipaldi. Level 5 Motorsport, bekend uit de American Le Mans Series, is dit jaar ook voor het eerst aanwezig bij de 24 uur van Daytona met twee auto’s van het merk BMW en die zullen gereden worden door o.a. Scott Tucker, Ryan Hunter-Reay, Richard Westbrook, Christophe Bouchut en Luis Diaz.

De torenhoge favoriet voor de eindoverwinning zijn de twee BMW’s van Chip Ganassi Racing. Ganassi Racing won de 24 uur van Daytona al  drie keer en dat was in 2007, 2008 en 2009, maar in de twee jaren die volgden eindigde dit team als tweede. Voor hun twee BMW ‘s hebben ze ook dit jaar weer een bijzonder goede rijders bezetting zo zijn er o.a. Joey Hand, Graham Rahal, Scott Pruett, Scott dixon, Dario Franchitti en ex Formule 1 coureur Juan Pablo Montoya. Ook het team van Flying Lizard zal aanwezig zijn, en die doen dat uiteraard in een Porsche met als coureurs o.a. Jorg Bergmeister en Patrick Long. De Belg Sacha Maassen zal in een Chevrolet meerijden voor het team van Spirit of Daytona en zijn landgenoot Marc Goossens komt uit in één van de twee auto’s  van het team van Michel Shank in een Ford/Riley.

De GT klasse bestaat dit jaar uit 32 auto’s en de deelnemende merken zijn hier: Ferrari 430 Challenge, Porsche GT3, Camaro GT.R, Ford Mustang, Mazda RX-8 en de  BMW M6. De Porsche GT3 is  met 14 deelnemende auto’s verreweg het meest aanwezig en  Mazda komt met  9 auto’s op een tweede plek .


Foto: (c) americanlemans.com

Dit is ook de klasse waarin Jeroen Bleekmolen zal gaan rijden voor de eerste plaats. Jeroen gaat dit doen in een Porsche GT3  voor het team van TRG/Black Swan Racing met als teamgenoot o.a. Tim Pappas. Samen met Tim wist Jeroen  vorig seizoen in de GTC klasse van de American Le Mans Series als klassementswinnaar te eindigen. Andere bekende deelnemers in de GT klasse  zijn Dominick Farnbacher, Rob Bell, Marc Lieb, Johnny OÇonnell, Bill Auberlen en Jan Magnussen.

Dat het een spannende wedstrijd gaat worden staat al vast want in de vrije trainingen worden er al bijzonder snelle tijden gereden op het nieuw geasfalteerde circuit. De Rolex 24 uur van Daytona wordt verreden op 29 en 30 januari maar of het hier live wordt uitgezonden is mij nog niet bekend, wel zijn er samenvattingen op Eurosport 2 te zien op o.a. Zaterdagavond,  en als je een satelliet ontvangst hebt, dan is de race  natuurlijk te volgen op Speed TV.Share