Aston Martin komt met LM P1 wagen voor 2011.

Print Friendly, PDF & Email

Aston Martin ontwikkelt voor 2011 een gloedjenieuwe LM P1 wagen voor deelname aan de 24 uur van Le Mans. In tegenstelling tot de Lola Aston Martin LM P1 coupe waarmee Aston Martin in 2008 terugkeerde in de Sportscar racerij zal deze, volledig door Aston Martin ontworpen wagen, een open cockpit hebben. Voor de nieuwe prototype bolide word ook een nieuwe benzine motor ontwikkeld. De nieuwe wagen zal uiteraard aan de nieuwe Automobile Club de l’Ouest (ACO) reglementen voor 2011 voldoen.


Al meer dan een jaar geleden is Aston Martin begonnen met het project waarmee de men de trofee van de 24 uur van Le Mans naar Groot Brittannië wil halen. Een nieuwe LM P1 prototype wagen werd volledig van de grond af aan ontworpen en gebouwd. Tevens is er een nieuwe benzine motor ontwikkeld en gebouwd.


foto: (c) Aston Martin Racing.

Aston Martin heeft bij het ontwerp gekozen voor een open wagen, waarbij de nieuwe bolide uiteraard volledig voldoet aan de nieuwe reglementen voor 2011 die eerder bekend werden gemaakt door de ACO. Duidelijk zichtbaar is dan ook de zogenaamde haaievin achter de cockpit. Men heeft gewacht op deze  reglementen waarna de beslissing is genomen om definitief door te gaan met dit project. Met de nieuwe reglementen zouden de prestatieverschillen tussen de diesel en benzine aangedreven wagens zodanig verkleind moeten zijn dat benzine wagens volop voor de overwinning mee kunnen strijden.

Bij Aston Martin Racing worden op dit moment 6 bolides gebouwd die begin 2011 op de baan moeten verschijnen voor het nodige testwerk.

De eerste ‘klant’ is ook al bekend gemaakt. Jota Sport, dat eerder dit jaar een overeenkomst met Aston Martin Racing tekende om Official Partner Team te worden, zal met één van de nieuwe LM P1 bolides gaan rijden. Doel van Jota Sport is deelname aan de 24 uur van Le Mans in 2012 en 2013. In 2011 zal Jota Sport zich nog richten op deelname bij de GT2 klasse.

De laatste en enige overall overwinning bij de 24 uur van Le Mans dateert van 1959. Roy Salvadori en Carrol Shelby wonnen toen met een Aston Martin DBR1. In 2007 en 2008 werd de GT1 klasse gewonnen van de 24 uur van Le Mans en in 2009 werd met de Lola Aston Martin LM P1 het Le Mans Series kampioenschap gewonnen. En nu worden de pijlen gericht op de overwinning bij de 24 uur van Le Mans.


Share

One thought on “Aston Martin komt met LM P1 wagen voor 2011.

Comments are closed.