Winter Endurance Kampioenschap, Zandvoort 500.

Print Friendly, PDF & Email

Op zaterdag 6 november word op Circuit Park Zandvoort de eerste wedstrijd van het Winter Endurance Kampioenschap (WEK) verreden. Op de voorlopige deelnemerslijst van de Zandvoort 500 staan tot nog toe 45 wagens, maar daar kunnen op het laatste moment nog wel teams bijkomen. Divisie I is de grootste met 19 inschrijvingen. In divisie II, III en IV komen respectievelijk 9 , 8 en 9 wagens uit. De kampioenen van vorig jaar, Sebastiaan Bleekemolen en Ronald van de Laar zijn ook weer van de partij, en wel met een Porsche GT3R. Dit jaar is de tiende maal dat de Zandvoort 500 het begin vormt van het 4 races tellende Winter Endurance Kampioenschap.


 

Er word bij het Winter Endurance Kampioenschap (WEK) geracet in vier verschillende klassen of divisie’s. De winnaar van het kampioenschap is degene die de meeste punten verzameld, en dat is niet noodzakelijkerwijs in Divisie I.

De dag begint om 10:15 uur met een half uur durende kwalificatie, waarna de wedstrijd om 12:00 uur van start gaat. De race gaat over 500 km. of maximaal 4 uur.


07032010-dsc03175

Foto: Marco van de Bildt.

In divisie I, de grootste divisie komen wagens uit met een cilinderinhoud boven de 3000 cc. Hier vinden we de Porsche’s GT3, de Renault’s Megane van Equipe Verschuur en de indrukwekkende DNRT V8 bolides. Bij de deelnemers vinden we een aantal bekende namen waaronder deelnemers uit het Dutch Power Pack, en zelfs een aantal Le Mans deelnemers. Regerend kampioenen Sebastiaan Bleekemolen en Ronald van de Laar (LIN zullen met een Porsche GT3 proberen hun kampioenschap te prolongeren. Maar de competitie is groot. Jeroen Bleekemolen zal weer samen met Peter van der Kolk net als in de Dutch GT4 aan de start verschijnen met een Corvette C6, vorig jaar was dat een BMW. Concurrentie zal er ook zijn van de andere Porsches. Jaap van Lagen zal de tweede Porsche van Team Bleekemolen delen met Wim Beelen en Dennis van de Laar. Harrie Kolen en Hoevert Vos, vorig jaar wonnen ze de 4 uur van Zandvoort (LINK) nog in een Equipe Verschuur Renault Megane, delen dit jaar de First Motorsport Porsche.


20100207-dsc01411

Foto: Marco van de Bildt.

In Divisie II komen auto’s uit met een cilinder inhoud tussen de 2000 en 3000 cc. Op de lijst vinden we 9 BMW’s 130, 330, 325 en E3. Hier zien we o.a. de familie Schothorst terug. Steijn, Peter, Bas en Jeroen zijn met z’n vieren verdeeld over drie BMW’s 325 van MDM-McGregor.

Divisie III is voor auto’s tot 2000 cc. In deze klasse vinden we naast de BMW’s nog de Renault Clio, Honda Integra Type-R en de Suzuki Swift Sport.

In Divisie IV, oftewel de diesel klasse, vinden we de BMW 120d, Volkswagen Golf 5 en Volvo C30 D5.


20100103-dsc00413

Foto: Marco van de Bildt.

Na de Zandvoort 500 volgen nog de Nieuwjaarsrace op 9 januari, de 4 uur van Zandvoort op 6 Februari en op 6 Maart volgt de laatste wedstrijd, de Final 4. De toegang is gratis, voor parkeren achter de hoofdtribune dient 7,= E. te worden betaald.Share