Phil Bastiaans pakt Dutch GT4 kampioenschap.

Print Friendly, PDF & Email

dsc00142-142Phil Bastiaans heeft tijdens de Formido Finaleraces het HTC Dutch GT4 kampioenschap op zijn naam geschreven. Bastiaans maakte het op circuit Zandvoort spannend tot de laatste race op de zondagmiddag. Duncan Huisman won met Ricardo van de Ende in de BMW M3 de hoofdrace, maar Phil Bastiaans had aan de derde plek in de Porsche 997 samen met zijn teamgenoot Mathijs Harkema genoeg om Huisman voor te blijven in het klassement. Peter van der Kolk, die met Jeroen Bleekemolen als tweede over de streep kwam won het Legend Cup kampioenschap. De broertjes Bleekemolen wonnen ieder hun sprintrace, Jeroen met de Corvette op zaterdag en Sebastiaan met z’n BMW op zondag.


De eerste sprintrace op de zaterdag werd door de kersverse American Le Mans Series kampioen Jeroen Bleekemolen gewonnen, na de hele wedstrijd aan de leiding te hebben gelegen met de Corvette C6. Achter Bleekemolen ging ondertussen de strijd om het kampioenschap tussen Christiaan Frankenhout met de Porsche 997 GT4 en Duncan Huisman met z’n BMW M3. Frankenhout had een goede start en kon van plek zeven klimmen naar de derde positie, een uitgangspositie voor de strijd om het kampioenschap. Hij voelde wel de hete adem van Danny van Dongen in z’n nek hijgen. Van Dongen haakte echter af na het verdedigende werk van Frankenhout, en het werd tijd om vooruit te kijken naar Duncan Huisman die op de tweede plek reed.


dsc01587-47

Foto: Marco van de Bildt.

Frankenhout wist Huisman te passeren voor de tweede plaats, maar dat was gepaard gegaan met het nodige contact tussen de Porsche en de BMW. Frankenhout zou als tweede over de finish komen, maar wel een straf van 30 seconden krijgen, en zakken naar plek elf. Danny van Dongen weet Huisman nog te passeren voor wat in de race de derde plek is. Frankenhout is door zijn straf nu kansloos voor het kampioenschap. Pech dus voor Frankenhout die al de nodige tegenslag te verduren had bij de kwalificaties waaronder een lekke band. Huisman gaat nu aan kop, en het is afwachten wat Phil Bastiaans gaat doen in zijn sprintrace op de zondagochtend.

In de Legend Cup kwam Alard Kalff als eerste over de streep. Dat zijn Mustang in brand stond deerde hem niet.

Uitslag sprintrace 1.

1. Jeroen Bleekemolen, Corvette C6, 14 ronden in 25:52,258 minuten.

2. Danny van Dongen, Corvette C6, op 4,034 seconden.

3. Duncan Huisman, BMW M3, op 5,355.

4. Simon Knap, BMW M3, op 7,358.

5. Jan Joris Verheul, Aston Martin GT4, op 12,633.

6. Melvin de Groot, BMW M3, op 16,902.

7. Mike Verschuur, Chevrolet Camaro, op 21,227.

8. Allard Kalff, Mustang FR500C, op 26,155.

9. Quint Engel, Ginetta G50, op 26,260.

10. Ardi van der Hoek, Chevrolet Camaro, 30,617.

11. Christiaan Frankenhout, Porsche 997 GT4, op 31,954.

12. Jeroen van den Heuvel, Porsche 997 GT4, op 34,164.

13. Bertus Sanders, Porsche 997 GT4, op 43,211.

14. Hans Hugenholtz, Mustang FR500C, op 45,793.

15. Richard Verburg, Porsche 997 GT4, op 46,982.

16. Rob Kamphues, BMW M3, op 53,428.


Zo voortvarend als de tweede sprintrace op de zondagochtend van start ging, zo snel was het ook weer voorbij voor een aantal deelnemers. Al meteen in de Tarzanbocht ging het mis en was er een crash waar vele wagens bij betrokken waren. Een code rood was het gevolg, en de bezemploegen konden aan de slag om op te ruimen. Ook voor de monteurs, waaronder die van titelkandidaat Phil Bastiaans, was er het nodige werk te verrichten. Onder andere Jonathan du Toit en Pieter Christiaan van Oranje ieder met een Mustang, Peter Stox met de BMW en Mathijs Bakker met de Porsche waren bij de crash betrokken. Phil Bastiaans had heel veel geluk. Na contact met Henry Zumbrink was er schade en Bastiaans viel terug. Maar door de code rood kon Bastiaans de vierde startpositie weer innemen bij de herstart.

Ruim twintig minuten later stond er een uitgedund startveld op de grid voor de herstart van sprintrace 2. Bij de start kan Ricardo van der Ende zijn koppositie behouden,en Henry Zumbrink is al snel helemaal verdwenen als hij met de Corvette een lekke band krijgt na contact met Melroy Heemskerk. Ondertussen kwam Sebastiaan Bleekemolen naar voren in het veld. Hij ging steeds beter met zijn BMW, terwijl van der Ende, ook BMW, steeds minder ging. Uiteindelijk weet Bleekemolen van der Ende te verassen in bocht 8 en hem aan de binnenkant te passeren. Ook Phil Bastiaans weet van der Ende te passeren en later gaat ook Melroy Heemskerk er met de Ginetta nog langs bij het opgaan van de Hunserug. Bastiaans word tweede achter Sebastiaan Bleekemolen en doet goede zaken voor het kampioenschap. Het gaat nu nog tussen Phil Bastiaans en Duncan Huisman.


dsc01717-177

Foto: Marco van de Bildt.

Uitslag sprintrace 2.

1. Sebastiaan Bleekemolen, BMW M3, 14 ronden in 25:57,224 minuten.

2. Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, op 5,118 seconden.

3. Melroy Heemskerk, Ginetta G50, op 5,355.

4. Ricardo van der Ende, BMW M3, op 6,593.

5. Simon Knap, BMW M3, op 11,388.

6. Marc Koster, Porsche 997 GT4, op 25,725.

7. Jonathan du Toit, Mustang FR500C, op 36,619.

8. Peter van der Kolk, Corvette C6, op 53,756

9. Frank Wilschut, Porsche 997 GT4, op 53,989.

10. Harmen van Putten, Corvette C6, op 1:03,691.

Niet geklasseerd:

Donald Molenaar, Chevrolet Camaro, op 5 ronden.

Tim Buijs, Chevrolet Camaro, op 8 ronden.

Jan Joris Verheul, Aston Martin GT4, op 13 ronden.

Henry Zumbrink, Corvette C6, op 13 ronden.

Niet gestart:

Ferdinand Kool, Porsche 997 GT4.

Peter Stox, BMW M3.

Pieter Christiaan van Oranje, Mustang FR500C.

Mathijs Bakker, Porsche 997 GT4.


dsc01565-25

Foto: Marco van de Bildt.

De hoofdrace, die live op RTL7 te zien was, ging van start om 4 uur ’s middags. Bij winst voor Duncan Huisman en Ricardo van der Ende moet Phil Bastiaans als vierde of hoger finishen om de titel te pakken.

Bij de start is het Huisman die al eerste de Tarzanbocht induikt en de wedstrijd leid. Maar lang kon Huisman niet van de leiding genieten. In de derde ronde was het Jeroen Bleekemolen met de Corvette die te sterk was. Bleekemolen trekt snel een gaatje, wat al heel snel een flink gat word. Vanaf de dertiende ronde zijn er dan de pitstops waarbij Duncan Huisman de dans opent en het stuur overgeeft aan Ricardo van der Ende. Even later neem Mathijs Harkema de Porsche over van Phil Bastiaans. Jeroen Bleekemolen gaf het stuur over aan Peter van der Kolk, die duidelijk langzamer was dan van der Ende. Het duurde dan ook niet lang voordat van der Ende voorbij ging aan van der Kolk.

Van der Kolk die ondertussen beter in het ritme kwam kon van der Ende redelijk volgen, en was zonder al teveel problemen in staat om Mathijs Harkema achter zich te houden. Voor Harkema was de derde plek dan ook ruim voldoende om het kampioenschap binnen te halen voor Phil Bastiaans. En zo kwamen ze dus ook over de finish. De winst voor Huisman en van der Ende. En het kampioenschap voor Phil Bastiaans.

Peter van der Kolk wist met dit prima laatste weekend het kampioenschap in de Legend Cup op z’n naam te schrijven.

Uitslag Hoofdrace.

1. Duncan Huisman en Ricardo van der Ende, BMW M3, 26 ronden in 50:06,267 minuten.

2. Jeroen Bleekemolen en Peter van der Kolk, Corvette C6, op 4,323 seconden.

3. Phil Bastiaans en Mathijs Harkema, Porsche 997 GT4, op 8,270.

4. Christiaan Frankenhout en Ferdinand Kool, Porsche 997 GT4, op 10,206.

5. Melvin de Groot en Sebastiaan Bleekemolen, BMW M3, op 11,034.

6. Simon Knap, BMW M3, op 22,578.

7. Henry Zumbrink en Danny van Dongen, Corvette C6, op 25,261.

8. Jan Joris Verheul, Aston Martin GT4, op 30,154.

9. Marc Koster en Bertus Sanders, Porsche 997 GT4, op 44,040.

10. Mathijs Bakker, Porsche 997 GT4, op 1:15,742.

11. Richard Verburg en Frank Wilschut, Porsche 997 GT4, op 1:20,008.

12. Jeroen van den Heuvel en Harmen van Putten, Corvette C6, op 1:35,336.

13. Donald Molenaar en Ardi van der Hoek, Chevrolet Camaro, op 4 ronden.

14. Melroy Heemskerk en Quint Engel, Ginetta G50, op 4 ronden.

15. Jonathan du Toit en Allard Kalff, Mustang FR500C, op 4 ronden.

Niet geklasseerd:

Mike Verschuur en Tim Buijs, Chevrolet Camaro, op 24 ronden.

Niet gestart:

Rob Kamphues en Peter Stox, BMW M3.

Hans Hugenholtz en Pieter Christiaan van Oranje, Mustang FR500C.


Eindstand in het kampioenschap.

1. Phil Bastiaans, 142 punten

2. Duncan Huisman, 140

3. Christiaan Frankenhout, 123

4. Jeroen Bleekemolen, 103

5. Danny van Dongen, 89


En zo komt er een eind aan een interessant en tot de laatste race spannend Dutch GT4 seizoen. Phil Bastiaans, vorig seizoen nog teamgenoot van de kampioen van 2009, Christiaan Frankenhout, kan dit seizoen de titel bijschrijven op zijn erelijst. Zijn keuze om over te stappen naar een ander team pakt goed uit. En aan Matijs Harkema heeft hij een goede teamgenoot gehad. Voor Porsche betekent het tevens het tweede kampioenschap op rij. Meer foto’s en ook van andere evenementen,  zijn terug te vinden op onze fotopagina (directe link).

We kunnen gaan aftellen naar het 2011 seizoen van de Dutch GT4. De eerste wedstrijden op de kalender zullen de Paasraces zijn.


Share