FIA GT1, winst voor Ricardo Zonta en Frank Kechele op Navarra.

Print Friendly, PDF & Email

Ricardo Zonta en Frank Kechele hebben met hun Reiter Lamborghini Murcielago de FIA GT1 hoofdrace gewonnen op het circuit van Navarra. Eerder op de dag won het fortuinlijke duo ook de sprintrace die ze van pole waren gestart. Geen best weekend voor de Nederlanders. Duncan Huisman finisht als 15de in de kwalificatierace en valt met schade uit in de Kampioenschapsrace. Best geklasseerde Nederlander is Nicky Pastorelli, hij werd negende in de Kampioenschapsrace inclusief een drive through penalty. Andrea Bertolini en Michael Bartels blijven aan de leiding van het kampioenschap met 130 punten, 35 meer dan de nummer 2 Thomas Mutsch.


De wedstrijd op het Spaanse Navarra is later aan de kalender toegevoegd als vervanging van het evenement in Durban, Zuid Afrika. Dit 8ste race weekend van het seizoen was het laatste op Europese bodem. De laatste twee wedstrijden vinden plaats in Zuid Amerika, en wel in Brazilië en Argentinië op respectievelijk 28 november en 4 december.


Qualifying Race.

Foto: (c) DPPI / FIA GT1.

Het weekend begon voor Ricardo Zonta en Frank Kechele goed met het neerzetten van de pole tijd in de kwalificaties. Pastorelli had problemen en moest vanaf de laatste positie starten in de kwalificatierace.. Kechele nam de eerste stint voor z’n rekening en kon de koppositie vasthouden. Terwijl Kechele zijn voorsprong uitbouwde gebeurde er achter zijn Lamborghini van alles. Clivio Piccione ging in de eerste bocht in de rondte toen hij werd geraakt. Later werd hij nogmaals geraakt en spinde weer. Tomas Enge, die nog meedoet om het kampioenschap, moet de wagen langs de kant zetten met wat lijkt op een motorprobleem.

Christopher Haase, de teamgenoot van Peter Kox, krijgt een drive through penalty voor zijn aandeel in de problemen in de eerste bocht, maar eigenlijk was het juist Haase die klem zat tussen twee andere wagens. Nadat Peter Kox de wagen heeft overgenomen krijgen ze ook nog te maken met motorproblemen. Na de pitstops gaat Ricardo Zonta die het stuur van Kechele heeft overgenomen aan de leiding. Hij word gevolgd door twee Maserati’s. Bart Longin kon met zijn Maserati de derde plek niet vasthouden. Maxime Martin en Neel Jani, beide met een Ford GT gaan hem voorbij. Ook Jamie Campbell-Walter kon hem ook nog passeren met de Nissan. Na 37 ronden en iets meer dan een uur was het Ricardo Zonta die als eerste het zwart wit geblokt zag, op ruim 4 seconden gevolgd door Allesandro Pier Guidi met de Maserati. Maxime Martin finisht op een mooie derde positie. Peter Kox en Christopher Haasse worden geklasseerd als 15de. Duncan Huisman, die dit weekend meerijd in de Mad Croc Corvette met Pertti Kuismanen finisht als 15de. Nicke Pastorelli tenslotte finisht als 18de.


Uitslag Kwalificatierace.

1. Ricardo Zonta / Frank Kechele. Lamborghini Murcielago 670 R-S, 37 ronden in 1:01:02.750.

2. Allessandro Pier Guidi / Nico Verdonck. Maserati MC12, op 4.548.

3. Maxime Martin / Bas Leinders. Ford GT1, op 34.111.

4. Neel Jani / Nicolas Amindo. Ford GT Matech, op 34.243.

5. Jamie Campbell-Walter / Warren Hughes. Nissan GT – R, op 37.406.

6. Bart Longin / Alex Müller. Maserati MC12, op 42.316.

7. Andrea Bertolini / Michael Bartels. Maserati MC12, op 50.127.

8. Christophe Bouchut / Marc Basseng. Lamborghini Murcielago 670 R-S1, op 56.593.

9. Frederic Makowiecki / Yann Clairay. Aston Martin DB9, op 1:04.704.

10. Richard Westbrook / Thomas Mutsch. Ford GT Matech, op 1:07.495.

15. Duncan Huisman / Pertti Kuismanen. Corvette Z06, op 1 ronde.

17. Peter Kox / Christopher Haase. Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 4 ronden.

18. Dominik Schwager / Nicky Pastorelli. Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 4 ronden.


Championship Race.

In de hoofdrace, de Kampioenschapsrace, is het de Lamborghini van Frank Kechele en Ricardo Zonta die van pole mag vertrekken na de winst in de kwalificatie race. Zonta die de eerste stint voor z’n rekening neemt heeft een goede start en kan de eerste plek vasthouden. Achter hem is het Jamie Campbell-Walter die met een wereld start vanaf de vijfde plek naar de de tweede plaats oprukt. Maar daarachter gaat het mis. De vele schermutselingen zorgen voor veel schade. Helaas zijn Duncan Huisman en Peter Kox ook bij de uitvallers te vinden. Beiden hebben teveel schade aan de auto om door te kunnen gaan.

Jamie Campbell-Walter kan niet lang genieten van z’n tweede positie. In de lichte regen zijn Frederic Makowiecki met de Aston Martin en Maxime Martin met de Ford GT sneller. Campbell-Walter zakt naar de vierde plek.

Bij de start van de pitstops zijn er nog maar 13 wagens in de race. Zonta kwam vroeg binnen om het stuur over te geven aan Frank Kechele. Met nog 33 minuten op de klok komt Kechele de baan weer op. Niet snel daarna neemt Yann Clairay het stuur over van Makowiecki. Bij terugkomst op de baan word het nog even spannend maar Kechele kan de leiding behouden.

Kechele kan z’n voorsprong uitbouwen naar ruim vijf seconden. Thomas Mutsch en Enrique Bernoldi die in een gevecht verwikkeld waren hadden niet in de gaten dat Alex Margaritis dicht genaderd was. Margaritis was Mutsch al voorbij en onderweg om ook Bernoldi in te halen toen Mutsch z’n Ford GT in de achterkant van de Corvette parkeerde. Margaritis gaat in de rondte en er is veel schade bij de Ford GT van Mutsch, einde race.

Na 37 ronden komt Frank Kechele als eerste over de streep met de Reiter Lamborghini. Yann Clairey weet Warren Hughes en Tomas Enge achter zich te houden en als tweede te finishen met de Aston Martin op bijna 12 seconden achter Kechele. De derde plaats gaat naar Warren Hughes met de Nissan GT-R

Nicky Pastorelli weet met teamgenoot Dominik Schwager op een mooie vijfde plaats te finishen, maar zou later een penalty krijgen van 30 sec. en zakken naar plek negen.


Foto: (c) DPPI / FIA GT1.

Uitslag Kampioenschapsrace.

1. Ricardo Zonta / Frank Kechele. Lamborghini Murcielago 670 R-S, 37 ronden in 1:01:30.476.

2. Frederic Makowiecki / Yann Clairay. Aston Martin DB9, op 11.897.

3. Jamie Campbell-Walter / Warren Hughes. Nissan GT – R, op 12.352.

4. Darren Turner / Tomas Enge. Aston Martin DB9, op 12.968.

5. Maxime Martin / Bas Leinders. Ford GT, op 36.026.

6. Andrea Bertolini / Michael Bartels. Maserati MC12, op 40.311.

7. Neel Jani / Nicolas Armindo. Ford GT Matech, op 51.023.

8. Marc Hennerici / Alexander Margaritis. Corvette Z06, op 1:00.070.

9. Dominik Schwager / Nicky Pastorelli. Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 1:00.362.

10. Matteo Bobbi / Markus Palttala. Ford GT, op 1:13.267.


Stand in het kampioenschap.

1. Andrea Bertolini, Michael Bartels 130 punten

2. Tomas Mutsch 95

3. Marc Hennerici 84

4. Frank Kechele 83

5. Darren Turner, Tomas Enge 78

6. Ricardo Zonta 75

15. Peter Kox 38

20. Jos Menten 27

25. Mike Hezemans 23

28. Xavier Maassen 17

31. Nicky Pastorelli 10


Voor de laatste twee races verhuist het FIA GT1 Wereldkampioenschap naar het Zuid Amerikaanse continent, waar de volgende race plaatsvindt op 28 november. Het Braziliaanse Interlagos is dan het strijdtoneel.

In het kampioenschap gaan Andrea Bertolini en Michael Bartels nog wel aan de leiding, maar met de zesde positie in de hoofdrace dit weekend hebben ze niet zo goed gescoord. Een geluk voor hen is dat de concurrenten het nog slechter hebben gedaan. Ze verdedigen een voorsprong van 35 punten met nog twee raceweekenden te gaan.Tomas Mutsch ziet na zijn uitvalbeurt de kansen op de titel slinken. De best geklasseerde Nederlander in het kampioenschap is Peter Kox die met 38 punten op plek 15 staat.


Share