Vitaphone wint FIA GT1 Championship race op Portimao.

Print Friendly, PDF & Email

Michael Bartels en Andrea Bertolini hebben met hun Vitaphone Maserati MC 12 de kampioenschaps race op het Portugese Portimao op hun naam geschreven. Eerder waren ze als tweede gefinisht in de kwalificatie race. Marc Hennerici en Alex Margaritis die van pole mochten vertrekken kwamen tweemaal als derde over de streep. Bartels en Bertolini gaan na Portimao aan de leiding van het FIA GT1 Wereldkampioenschap. Met nog drie raceweekenden te gaan en een voorsprong van 27 punten is alles nog mogelijk. De Nederlandse coureurs beleefden een iets minder weekend. Beste Nederlander was Xavier Maassen met een 7de plek in de kwalificatie race en Peter Kox evenaarde dat in de hoofdrace. Nicky Pastorelli kwam op grote achterstand binnen in de kampioenschaps race toen hij na een spin geraakt werd.


Het FIA GT1 Wereld Kampioenschap was neergestreken in de  Portugese Algarve op het circuit van Portimao voor het zevende raceweekend van het seizoen. Het was een warm weekend, maar dat weerhield de heren coureurs er niet van om het publiek een mooie wedstrijd voor te schotelen. Met de Nederlanders ging het helaas iets minder goed. De best geklasseerde Nederlander dit weekend was Peter Kox met een zevende plaats in de kampioenschaps race.


Foto: (c) DPPI / FIA GT1.

Alex Margaritis, die samen met teamgenoot Marc Hennerici pole had getraind, had een goede start en kon niet alleen de koppositie vasthouden maar zelfs gaan werken aan een kleine voorsprong. Michael Krumm kon met zijn Sumo Power Nissan de tweede positie overnemen. Michael Bartels zat klem achter een Lamborghini maar zag na een aantal ronden z’n kans schoon en wist Dominik Schwager te passeren. In de ronden die volgde wist hij de marge met Krumm te verkleinen. Ondertussen pushte Margaritis hard om zijn voorsprong uit te bouwen, zelfs ten koste van een waarschuwing om niet teveel over de witte lijnen te gaan.

In ronde 14 ging het pitwindow open, en meteen gingen er veel auto’s naar binnen voor hun stop. Nadat iedereen zijn verplichte stop had gemaakt was er in de kop niet veel veranderd; Marc Hennerici, die het stuur van Margaritis had overgenomen nam met zijn Corvette de koppositie in, gevolgd door Peter Dumbreck met de Sumo Power Nissan op vijf seconden. Op nummer drie vonden we Andrea Bertolini met de Vitaphone Maserati . De top drie kroop dichter naar elkaar toe tot de onderlinge verschillen minder dan tiende van seconden waren. Met minder dan 8 minuten op de klok wist Peter Dumbreck de leidende positie over te nemen om die niet meer uit handen te geven.

Michael Krumm en Peter Dubreck pakten zo voor Sumo Power de eerste overwinning in het FIA GT1 kampioenschap. Net voor het einde van de race wist ook Bertolini Hennerici te passeren, en daarmee pakte ze de tweede plaats, een goede uitgangspositie voor de kampioenschaps race. Hennerici finishte als derde.

Uitslag Kwalificatie Race:

1. 23, Dumbreck / Krumm, Nissan GT – R, 34 ronden in  1:01:00.808.

2. 1, Bertolini / Bartels, Maserati MC12, op 2.474 sec.

3. 13, Hennerici / Margaritis, Corvette Z06, op 9.222 sec.

4. 7, Turner / Enge, Aston Martin DB9, op 26.210 sec.

5. 5, Mutsch / Westbrook, Ford GT Matech, op 29.079 sec.

6. 33, Heger / Müller, Maserati MC12, op 39.464 sec.

7. 11, Jousse / Maassen, Corvette Z06, op 39.581 sec.

8. 38, Pastorelli / Schwager, Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 39.982 sec.

9. 22, Campbell-Walter / Hughes, Nissan GT – R, op 40.108 sec.

10. 9, Makowiecki / Clairay, Aston Martin DB9, op 40.428 sec.

12. 24, Kox / Haase, Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 41.549 sec.

14. 25, Kechele / Menten, Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 44.500 sec.


Peter Dumbreck, die samen met Michael Krumm de Qualifying race had gewonnen, mocht met zijn Sumo Power Nissan GT-R van pole vertrekken. Hij wist netjes de leiding te behouden, gevolgd door Andrea Bertolini met de Maserati. Daarachter ging mis. Al in de eerste bocht spinde Nicky Pastorelli met de All-inkl Lamborghini waarna hij werd geraakt door Enrique Bernoldi. Ook Jamie Campbell-Walter was bij de aanrijding betrokken. Ondertussen kon Dumbreck Bertolini niet afschudden. Beide coureurs kwamen gelijk binnen na het openen van het pitstopwindow. Bij de Sumo Power Nissan verliep de stop niet geheel vlekkeloos, en Michael Bartels kwam als eerste weer op de baan, en die gaf de koppositie niet meer uit handen. Michael Krumm die het stuur van Dumreck had overgenomen verloor meerdere posities. Ook aan Richard Westbrook die de no. 5 Matech Ford GT van Tomas Mutsch had overgenomen. Westbrook kon het gat naar de no. 1 Maserati nog wel verkleinen naar 1.4 sec. Maar de eerste plaats was niet haalbaar meer. Marc Hennerici en Alex Margaritis wisten evenals in de kwalificatie race beslag te leggen op de derde plaats met de Phoenix Racing / Carsport Corvette.


Foto: (c) DPPI / FIA GT1.

Beste Nederlander was Peter Kox. Samen met teamgenoot Christopher Haase finishte hij op de 7de plaats met de Lamborghini Murcielago. De onfortuinlijke Nicky Pastorelli kwam na zijn crash als 21ste over de streep op 21 ronden achterstand. Jos Menten en Xavier Maassen finishte als 8ste en 14de.

Uitslag Kampioenschaps Race:

1. 1, Bertolini / Bartels, Maserati MC12, 34 ronden in  1:00:19.722.

2. 5, Mutsch / Westbrook, Ford GT Matech, op 1.402 sec.

3. 13, Hennerici / Margaritis, Corvette Z06, op 15.482 sec.

4. 23, Dumbreck / Krumm, Nissan GT – R, op 24.623 sec.

5. 40, Martin / Leinders, Ford GT, op 31.945 sec.

6. 9, Makowiecki / Clairay, Aston Martin DB9, op 32.483 sec.

7. 24, Kox / Haase, Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 32.850 sec.

8. 25, Kechele / Menten, Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 34.845 sec.

9. 33, Heger / Müller, Maserati MC12, op 41.948 sec.

10. 7, Turner / Enge, Aston Martin DB9, op 43.495 sec.

14. 11, Jousse / Maassen, Corvette Z06, op 54.916 sec.

21. 38, Pastorelli / Schwager, Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 21 ronden.


In het kampioenschap gaan Bartels en Bertolini samen aan de leiding met 122 punten, 27 punten meer dan de nummer twee Thomas Mutsch. De best geklasseerde Nederlander is Peter Kox op de dertiende plaats met 38 punten.

Stand in het kampioenschap:

1 Michael Bartels DEU,  Andrea Bertolini ITA 122 punten

2 Thomas Mutsch DEU 95

3 Marc Hennerici DEU 80

4 Darren Turner GBR, Tomas Enge CZE 66

5 Alexander Margaritis GRC 65

6 Romain Grosjean CHE 62

7 Peter Dumbreck GBR, Michael Krumm DEU 57

8 Frederic Makowiecki FRA 54

9 Frank Kechele DEU 50

10 Altfrid Heger DEU 45

13 Peter Kox NLD 38

23 Jos Menten NLD 23

24 Mike Hezemans NLD 23

27 Xavier Maassen NLD 17

30 Nicky Pastorelli NLD 8


De volgende race van het FIA GT1 Wereldkampioenschap is op 23 en 24 Oktober op het nieuwe circuit in Navarra, Spanje. Daarna vertrekt het hele circus voor de laatste twee raceweekenden naar het Zuid Amerikaanse Brazilië, op 27 en 28 November, en Argentinië op 4 en 5 December.


Share