Van der Ende en Huisman winnen Dutch GT4 op de Nürburgring.

Print Friendly, PDF & Email

Ekris Motorsport coureurs Ricardo van der Ende en Duncan Huisman hebben met de BMW M3 GT4 de twee races van het Dutch GT4 kampioenschap op de Nürburgring gewonnen. Op de zaterdag was van der Ende de snelste en op zondag mocht Huisman op de hoogste trede plaatsnemen. Duncan Huisman gaat aan de leiding van het kampioenschap met 99 punten. De Dutch GT4 coureurs reden hun wedstrijden samen met de GT4 European Cup in het voorprogramma van het FIA GT1 Wereldkampioenschap. In de European GT4 Cup gaat de Nederlander Paul Meijer aan de leiding.


Het HTC Dutch GT4 kampioenschap had een uitstapje de grens over naar de Nürburgring. Op het legendarische circuit in de Duitse Eifel reden ze hun wedstrijden in het voorprogramma van het FIA GT1 Wereldkampioenschap. In plaats van de gebruikelijke 3 wedstrijden werden er dit weekend twee races van 40 minuten verreden. Een andere wijziging ten opzichte van de ‘normale’ Dutch GT4 raceweekenden was dat de races samen werden gereden met de GT4 European Cup.

Net voor de start van de eerste race was er regen geweest, en de meeste coureurs gingen dan ook op regenbanden van start. Christiaan Frankenhout was de rapste bij de start, hij kon vanaf plek zes naar voren toe. Maar in de derde ronde kon Ricardo van der Ende de koppositie weer overnemen. Henry Zumbrink kon plek drie overnemen van Paul Meijer, deelnemer bij de GT4 European Cup. De eerste drie plaatsen werden nu ingenomen door Dutch GT4 rijders.

Bij de verplichte pitstops was er een droge lijn ontstaan op het circuit, en konden de regenbanden voor slicks worden omgeruild. De top drie ging tegelijk naar binnen, waarbij de stop van Ricardo van der Ende het snelst ging. Team Ekris Motorsports oefent niet alleen heel veel, ook zitten er onder de auto airjacks. Een stop duurt niet langer dan de minimaal vereiste twee minuten.


05042010-dsc04450

Foto: Marco van de Bildt.

Van der Ende ging onbedreigd aan de leiding en kwam na iets meer dan 40 minuten met een voorsprong van ruim 18 seconden over de streep, gevolgd door Christiaan Frankenhout op de tweede plaats. Frankenhout die meer tijd nodig had voor zijn pitstop was tevreden met zijn tweede plaats, en pakt belangrijke punten voor het kampioenschap. Tot aan de pitstops hadden Frankenhout en van der Ende dicht bij elkaar gestreden om de koppositie.

Phil Bastiaans, die op de elfde positie was gestart, werd met z’n Porsche 997 derde. Zowel Henry Zumbrink, met de Corvette C6, als Bastiaans hadden een moeizame pitstop waarbij ze veel tijd verloren. Zumbrink die voor de pitstops mooi derde lag verloor zoveel tijd dat hij als 7de finishte op meer dan een halve minuut.

Frank Wilschut en Richard Verburg waren de winnaars van de Legend Cup. Het Porsche duo moest achteraan starten en besloot als één van de weinigen om op slicks te starten. Tja, je bent legend of niet. Een tijdrovende bandenwissel werd uitgespaard, en op de opdrogende baan bleken Verburg en Wilschut de juiste keuze te hebben gemaakt.

Uitslag Race 1 HTC Dutch GT4 Championship en GT4 European Cup (tussen haakjes de Dutch GT4 positie):

1. Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4, 16 ronden in 40:06,530 minuten,

2. Christiaan Frankenhout, Porsche 997 GT4, op 18,792,

3. Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, op 28,705,

4. Ollie Hancock, Lotus Evora GT4, op 31,105,

5. Matt Nicoll-Jones Matt, Ginetta G50, op 31,444,

6. (4) Donald Molenaar en Ardi van der Hoek, Chevrolet Camaro GT4, op 31,571,

7. (5) Henry Zumbrink, Corvette C6, op 34,661,

8. (6) Simon Knap, BMW M3 GT4, op 41,464,

9. Paul Meijer, Aston Martin GT4, op 44,036,

10. Michael Mallock, Aston Martin GT4, op 45,036.


Voor de tweede race op zondag, mochten de GT4 European Cup rijders Paul Meijer en Mat Nicoll-Jones van de eerste startrij vertrekken van de 34 auto’s tellende grid. Beiden maakten fouten in de eerste ronde en vielen terug. De top drie die binnen een seconde van elkaar hun rondjes draaide op de ‘Ring’ bestond uit Dutch GT4 rijders Melvin de Groot, met de BMW M3, gevolgd door Duncan Huisman, eveneens BMW M3, en Donald Molenaar met de dit weekend debuterende Chevrolet Camaro.

Als de Groot de pit in gaat in ronde 7 voor de verplichte stop kan Huisman profiteren van een vrije baan, en snellere ronden rijden. Na zijn stop komt hij terug voor de Groot en kan de koppositie bij de Dutch GT4 rijders overnemen.

Huisman moet Matt Nicoll-Jones met z’n Ginetta G50 voorbij laten gaan. Nicoll-Jones, de GT4 European coureur komt als eerste over de finish na 18 ronden te hebben gereden in iets meer dan 41 minuten. Huisman komt als tweede over de finish, eerste Dutch GT4 coureur, goed voor 20 punten. Huisman doet goede zaken voor het kampioenschap.

De Groot finisht als derde, tweede van de Dutch GT4 rijders, op ruim 6 seconden achter Nicoll-Jones. De derde GT4 rijder is Danny van Dongen. Van Dongen, die zijn pitstop lang uitstelde, kon de Groot en Huisman wel volgen maar niet inhalen.

Mathijs Bakker, debutant op de Nürburgring, pakte de winst bij de Legend Cup. Peter van der Kolk en de duo Rob Kamphues en Peter Stox wist hij achter zich te houden.

Peter van der Kolk gaat wel ruimschoots aan de leiding gaan van het Legend Cup kampioenschap met 116 punten, 28 punten meer dan Harmen van Putten, de nummer twee.

Duncan Huisman gaat aan de leiding van het kampioenschap met 99 punten, 9 punten meer dan Phil Bastiaans, de nummer twee. Met nog zes races te gaan is alles nog mogelijk.

Uitslag Race 2 HTC Dutch GT4 Championship en GT4 European Cup (tussen haakjes de Dutch GT4 positie):

1. Matt Nicoll-Jones, Ginetta G50, 18 ronden in 41:23,965 minuten,

2. (1) Duncan Huisman, BMW M3 GT4, op 3,834 seconden,

3. (2) Melvin de Groot, BMW M3 GT4, op 6,311,

4. (3) Danny van Dongen, Corvette C6, op 8,788,

5. (4) Jan Joris Verheul, Aston Martin GT4, op 9,480,

6. (5) Donald Molenaar en Ardi van der Hoek, Chevrolet Camaro GT4, op 11,722,

7. (6) Simon Knap, BMW M3 GT4, op 12,114,

8. Ollie Hancock, Lotus Evora GT4, op 19,952,

9. Paul Meijer, Aston Martin GT4, op 20,691,

10. (7) Quint Engel, Ginetta G50, op 21,573.


Stand in het kampioenschap na 14 van 20 races:

1. Duncan Huisman 99 punten

2. Phil Bastiaans 90

3. Christiaan Frankenhout 90

4. Henry Zumbrink 84

5. Jan-Joris Verheul 64

6. Ricardo van der Ende 61

7. Danny van Dongen 56

8. Jeroen Bleekemolen 55

9. Ferdinand Kool 44

10. Quint Engel 39


Stand Legend Cup:

1. Peter van der Kolk 116 punten

2. Harmen van Putten 88

3. Peter Stox 87

De volgende races van het HTC Dutch GT4 kampioenschap worden verreden tijdens de Wijzonol Trophy, 18 en 19 September op Circuit Park Zandvoort.


Share