Andy Wallace rijd in een Jaquar tijdens Petit Le Mans, ALMS.

Print Friendly, PDF & Email

De Britse racelegende Andy Wallace zal tijdens de tien uur durende race Petit Le Mans instappen in een Jaguar XKR . Andy Wallace is bekend  van onder andere het winnen van de 24 uur van Le Mans in 1988, samen met onze eigen Jan Lammers in een  Jaguar. We melden al eerder dat Jaguar een tweede auto inzet en zoals het er nu naar uitziet zal Andy samen met Butch Leitzinger en Tomy Drissi in de Jaguar XKR wagen nummer 33 achter het stuur kruipen tijdens de 10 uur durende race  op 2 oktober.


Andy Wallace is in Februari 1961 geboren in Oxford, en is één van succesvolste coureurs van Engeland. Zijn eerste belangrijke overwinning was het winnen van de 24 uur van Le Mans in 1988 met als teamgenoten Jan Lammers en Johnny Dumfries. Ze behalen hun overwinning destijds voor het team van Silk Cut Jaguar in een Jaguar XJR-9. De drie jaar die hier op volgden reed Andy weer voor Silk Cut Jaguar met als beste resultaat een tweede plek in 1990 ook weer met Jan Lammers. 1990 was een top jaar voor Andy Wallace want in dat jaar werd hij samen met Jan Lammers ook nog even eerste tijdens de 24 uur van Daytona en werden ze derde tijdens de 12 uur van Sebring. Ook dit alles werd gereden in een Jaguar XJR-12.


Foto: Marco van de Bildt. De Jaguar XJR-9LM waarmee Jan Lammers samen met zijn teamgenoten Andy Wallace en Johnny Dumfries de 24 uur van 1988 won.

Behalve 21 deelnames aan de 24 uur van Le Mans is Andy Wallace ook nog in andere races zeer actief en succesvol geweest. De 24 uur van Daytona behoord ook tot zijn favoriete race deze heeft hij maar liefst 21 keer gereden en die hij zelfs drie keer als eerste wist te eindigen te weten 1990, 1997, en 1997.  Aan de twaalf uur van Sebring uit de American Le Mans Series heeft Andy 19 keer deelgenomen, met twee overwinningen te weten in 1992 en 1993. De overwinningen op Sebring werden gehaald voor het team van All American Racers in een Eagle MK III.

De race op Road Atlanta, Petit Le Mans, rijd Andy dit jaar voor de elfde keer aan mee. Hij wist deze 10 uur duurde race 1 keer te winnen en dat was in 1999 voor het team van Panoz Motor Sports en hij reed toen in een Panoz LMP-1 Roadster S.  Dit jaar heeft Andy voor het Britse RML team in de Le Mans Series en tijdens de 24 uur van Le Mans. Het RML team rijd in de LMP2 klasse in een Lola B08/80 HPD. Ook was hij dit jaar nog aktief tijdens de 12 uur van Sebring en de 6 uur van Laguna Seca in de American Le Mans Series.


Foto: (c) americanlemans.com

  

Met het binnenhalen van Andy Wallace voor het team van Jaguar heeft het team er weer een zeer ervaren coureur bij, misschien wel de meest ervaren coureur van het hele deelnemersveld. Laten we hopen dat het voor het Jaguar Team allemaal goed uitpakt en dat ze tijdens de race Petit Le Mans een succesje weten te boeken.

De race op Road Atlanta wordt live uitgezonden op Motors TV vanaf vier uur s’midddags tot twee uurs’nachts, dat wordt weer genieten dus.


Share