ALMS, vooruitblik naar Petit Le Mans op Road Atlanta.

Print Friendly, PDF & Email

Komend weekend, op 2 oktober, word op het circuit Road Atlanta voor de dertiende maal de Petit Le Mans verreden. De 1000 mijls race op Road Atlanta is de negende en laatste ronde van de American Le Mans Series. Tevens is Petit Le Mans de tweede wedstrijd van de dit jaar gestarte Intercontinental Le Mans Cup (ILMC). Vijfenveertig inschrijvingen staan er op de (voorlopige) deelnemerslijst verdeeld over vijf klassen: LM P1: 7, LM P2: 5, GT2: 17, LMPC: 7 en GTC: 8, en dan nog een Porsche Hybride (GTH klasse). Het beloofd een spannende wedstrijd te worden, in alle klassen word nog gestreden om het kampioenschap. Wij kijken vast vooruit met de deelnemerslijst bij de hand.


Petit Le Mans is na de 12 uur van Sebring de tweede wedstrijd van de ALMS waarbij de prototypes en de GT categorie weer worden verdeeld in twee klassen. Derhalve hebben we dus weer een LM P1 en LM P2 klasse en een LM GT2 klasse. In de LM GT1 klasse zijn er geen inschrijvingen. Er was wel belangstelling van het Oostenrijkse Atlas eFX team (Saleen S7R), maar ze hebben zich uiteindelijk niet ingeschreven.

In totaal staan er op de inschrijflijst 45 wagens, waaronder de Porsche 911 GT3 H, welke buiten mededinging meedoet in een extra klasse GTH. De GT2 klasse is met 17 deelnemende wagens de grootste en zonder twijfel de meest competitieve. Bij de prototypes vinden we 7 inschrijvingen in de P1 klasse, die ook meedingt naar de Intercontinental Le Mans Cup (ILMC). In de P2 klasse zijn er 5 inschrijvingen en de Prototype Challenge (LMPC, Formula Le Mans), klasse telt 7 inschrijvingen. Zoals gezegd geen GT1 klasse, en 17 GT2 inschrijvingen. Daarnaast is er de GT Challenge klasse (GTC) waarin met de Porsche 911 GT3 Cup word gereden.

Van de maar liefst 17 kampioenschappen die er zijn, zijn er pas twee beslist. Namelijk die van de banden fabrikant, Michelin heeft die al gewonnen in de LMP en GT klasse. Van de 15 kampioenschappen die nog moeten worden beslist gaat de meeste aandacht natuurlijk uit naar de rijders en team kampioenschappen.


Foto: Marco van de Bildt.

Bij de LM P1 klasse zijn rivalen Peugeot en Audi ieder met twee wagens aanwezig. Voor het kampioenschap doen ze uiteraard niet mee, dit seizoen waren zowel Peugeot als Audi niet in de ALMS te bewonderen. Naast dat Petit Le Mans een belangrijke prestigieuze wedstrijd is, gaat het beiden ook om de ILMC. Peugeot is er op gebrand om het seizoen nog wat glans te geven na de blamage bij de 24 uur van Le Mans. Maar ook Audi zal Petit Le Mans, waar ze zeer succesvol zijn geweest, op hun erelijst bij willen schrijven. Negen podium plaatsen in tien jaar is geen slecht gemiddelde, maar vorig jaar was het wel Peugeot dat er met de winst vandoor ging in een verregende race.

Ook Drayson was erbij in Silverstone, waar ze helaas niet zo goed scoorde, 8ste in de LM P1 klasse.

Verder zien we de vaste ALMS namen Jon en Clint Field (Intersport) en het Autocon team met o.a. Bryan Willman en Tony Burgess. Beiden doen niet meer mee voor het LMP kampioenschap. Vader en zoon Field kunnen wel chassis fabrikant Lola aan de nodige punten helpen voor dat kampioenschap.

LM P1.

7. Rinaldo Capello, Tom Kristensen, Allan McNish. Audi Sport Team Joest, Audi R15.

8. Paul Drayson, Jonny Cocker, Emanuele Pirro. Drayson Racing Lola B09 60 Judd.

9. Marcel Fässler, Andre Lotterer, Benoît Trėluyer, Audi Sport Team Joest, Audi R15.

12. Bryan Willman, Tony Burgess, Chris McMurry. Autocon, Lola B06 10 AER.

37. Jon Field, Clint Field. Intersport, Lola B06 10 AER.

07. Marc Gené, Alexander Wurz, Anthony Davidson. Team Peugeot Total, Peugeot 908 HDI FAP.

08. Pedro Lamy, Franck Montagny, Stéphane Sarrazin. Team Peugeot Total, Peugeot 908 HDI FAP.


Vijf deelnemers op de deelnemerslijst in de LM P2 klasse. De ALMS kampioen van dit jaar gaat uit deze klasse komen. Kan Patron Highcroft Racing het kampioenschap prolongeren of gooit Muscle Milk Team Cytosport roet in het eten met de Porsche RS Spyder?


12062010-dsc07491

Foto: Marco van de Bildt.

David Brabham en Simon Pagenaud gaan aan de leiding met 152 punten, gevolgd door Klaus Graf op 16 punten daarachter. De nummer drie, Chris Dyson, doet met 98 punten niet meer mee voor het kampioenschap.

Het aantal deelnemers in de LM P2 klasse is wel wat laag, 4 reguliere ALMS deelnemers en het Europese OAK Racing. OAK heeft leuke dingen laten zien dit seizoen in de Le Mans Series, maar zal hier normaal gesproken geen klasse overwinning behalen. Het zal het team te doen zijn om punten te pakken voor de Intercontinental Le Mans Cup. Ze hebben op dit moment 37 punten, 3 meer dan de nummer twee (van de twee deelnemers) MIK Corse, die er dit weekend niet bij zijn.

LM P2 .

1. David Brabham, Simon Pagenaud, Marino Franchitti. Patrón Highcroft Racing, HPD ARX-01c.

5. Andrew Prendeville, Harri Toivonen, Peter Dempsey. Libra Racing, Radical SR9 IES.

6. Klaus Graf, Sascha Maassen, Lucas Luhr, Muscle Milk Team CytoSport, Porsche RS Spyder.

16. Chris Dyson, Guy Smith, Andy Meyrick. Dyson Racing Team, Lola B09 86 Mazda.

35. Jacques Nicolet, Frédéric Da Rocha, Patrice Lafargue, OAK Racing, Pescarolo P01 Judd.


Zeven inschrijvingen zien we bij de Prototype Challenge klasse (LMPC). Intersport en Scott Tuckers Level Motorsports komen met twee wagens naar Road Atlanta. In het kampioenschap gaan Scott Tucker en Gunnar Jeannette aan de leiding met 153 punten. Beide rijders hebben naast evenveel punten ook hetzelfde aantal overwinningen behaalt. Wie bij Petit Le Mans als best geklasseerde uit de verf komt wint dan ook het kampioenschap. Het blijft overigens een vreemde situatie dat de organistie het toestaat dat Scott Tucker ingeschreven staat op twee wagens. Voor zover ik weet staan bijvoorbeeld de Le Mans Series en de ACO bij de 24 uur van Le Mans dat niet toe. En voor wisselen tussen wagens binnen het team is er een deadline.

LMP Challenge.

36. Frankie Montecalvo, Eric Lux, Alex Figge. Genoa Racing, Oreca FLM09.

52. Ricardo Gonzalez, Luis Diaz, Ryan Lewis. PR1/ Mathiasen Motorsports, Oreca FLM09.

55. Scott Tucker, Christophe Bouchut, Mark Wilkins. Level 5 Motorsports, Oreca FLM09.

73. Antonio Downs, Lucas Downs, Matt Downs. Intersport Racing, Oreca FLM09.

89. Kyle Marcelli, Chapman Ducote, David Ducote. Intersport Racing, Oreca FLM09.

95. Scott Tucker, Marco Werner, Burt Frisselle. Level 5 Motorsports, Oreca FLM09.

99. Gunnar Jeannette, Christian Zugel, Elton Julian. Green Earth Team Gunnar, Oreca FLM09.


De LM GT2 klasse is zonder twijfel de meest competitieve klasse. Hier speelt naast het kampioenschap ook de Intercontinental Le Mans Cup voor fabrikanten mee. Met 17 inschrijvingen is het de grootste klasse. Het verdwijnen van de GT1 klasse, waardoor fabrikanten opschuiven naar de goedkopere GT2 klasse, is één reden. Maar er zijn ook een aantal debutanten. ACS Express Racing maakt z’n debuut met de Doran Ford GT in de ALMS, en het nieuwe Panoz Team komt met de Panoz Abruzzi naar Road Atlanta. Naast deze nieuwkomers zetten Robertson racing en JaguarRSR een tweede auto in dit weekend.


Foto: (c) americanlemans.com

In het rijderskampioenschap gaan Jörg Bergmeister en Patrick Long aan de leiding met 139 punten met 22 punten voorsprong op de nummer twee Gianmaria Bruni. De nummers drie Bill Auberlen en Tommy Milner doen niet meer mee voor het kampioenschap. Als Bergmeister (viervoudig kampioen) en Long (tweevoudig kampioen) met hun Flying Lizard Porsche als 10de of hoger worden geklasseerd dan prolongeren ze hun kampioenschap van vorig jaar.

Bij de team en fabrikanten kampioenschappen is de situatie iets gecompliceerder. Flying Lizard en Porsche gaan aan kop bij respectievelijk de teams en de fabrikanten met 139 punten. BMW en Rahal Letterman Racing volgen op één punt. Risi Competizione staat derde in het kampioenschap met 127 punten (Ferrari 129 punten). De beste papieren zijn voor Porsche en Flying Lizard, maar er zijn nog wel mogelijkheden voor BMW en Risi.

De nummer vier Corvette Racing doet niet meer mee voor het kampioenschap maar zal in deze seizoensafsluiter wat willen laten zien nadat er dit seizoen geen wedstrijd werd gewonnen.

LM GT2.

3. Johnny O’Connell, Olivier Beretta, Antonio Garcia. Corvette Racing, Chevrolet Corvette ZR1.

4. Oliver Gavin, Jan Magnussen, Emmanuel Collard. Corvette Racing, Chevrolet Corvette ZR1.

10. Brandon Davis, Boris Said, Townsend Bell. ACS Express Racing, Doran Ford GT.

17. Bryan Sellers, Martin Ragginger. Team Falken Tire, Porsche 911 GT3 RSR.

33. Paul Gentilozzi, Butch Leitzinger, Tomy Drissi. JaguarRSR, Jaguar XKR.

40. David Robertson, Andrea Robertson, Craig Stanton. Robertson Racing, Doran Ford GT.

44. Darren Law, Seth Neiman, Marco Holzer, Flying Lizard Motorsports, Porsche 911 GT3 RSR.

45. Joerg Bergmeister, Patrick Long, Marc Lieb. Flying Lizard Motorsports, Porsche 911 GT3 RSR.

50. Ian James, Benjamin Leuenberger. Panoz Team, Panoz Abruzzi Spirit of Le Mans.

61. Giancarlo Fisichella, Jaime Melo, Mika Salo. Risi Competizione, Ferrari 430 GT.

62. Toni Vilander, Gianmaria Bruni. Risi Competizione, Ferrari 430 GT.

75 Marc Goossens, Ryan Dalziel. JaguarRSR, Jaguar XKR.

90. Dirk Müller, Joey Hand, Andy Priaulx. BMW Rahal Letterman Racing Team, BMW M3 GT.

92. Bill Auberlen, Tommy Milner, Dirk Werner. BMW Rahal Letterman Racing Team, BMW M3 GT.

01. Scott Sharp, Johannes van Overbeek, Dominik Farnbacher. Extreme Speed Motorsports, Ferrari 430 GT.

02. Ed Brown, Guy Cosmo, Joao Barbosa. Extreme Speed Motorsports, Ferrari 430 GT.

04. David Murry, Rob Bell, Anthony Lazzaro, Robertson Racing, Doran Ford GT.


Bij de GTC klasse vinden we 8 deelnemers op de lijst. Voor ons Nederlanders valt Black Swan Racing met Jeroen Bleekemolen natuurlijk het meest op. Voor deze langere race over 1000 mijl is oudere broer Sebastiaan aan de line-up toegevoegd. Black Swan gaat aan de leiding van het kampioenschap met 120 punten. Uitrijden en geklasseerd worden is voldoende voor Tim Pappas en Jeroen Bleekemolen om het rijders kampioenschap te pakken. Mocht de nummer twee, Shane Lewis met de Velox wagen winnen dan eindigen ze gelijk in punten, maar de Black Swan Racing Porsche heeft dan meer overwinningen behaald dit seizoen, en dat ondanks het niet meedoen bij de 12 uur van Sebring. Bill Sweedler maakt ook nog kans op het rijderskampioenschap als Black Swan Racing niet scoort.


Foto: (c) americanlemans.com

In de stand bij teams is de marge van Black Swan Racing met Alex Job Racing kleiner, namelijk 7 punten. Velox Racing volgt op 17 punten. Ook de nummer vier, TRG, zou het kampioenschap voor teams nog kunnen winnen.

Wij zitten in ieder geval voor de buis om te kijken hoe het de beide Nederlanders Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen op Road Atlanta vergaat.

GT Challenge.

23. Bill Sweedler, Romeo Kapudija, Jan-Dirk Lueders. Alex Job Racing, Porsche 911 GT3 Cup.

28. Loren Beggs, Doug Baron, Rene Villeneuve. 911 Design, Porsche 911 GT3 Cup.

48. Bryce Miller, Luke Hines, Pierre Ehret. Paul Miller Racing, Porsche 911 GT3 Cup.

54. Tim Pappas, Jeroen Bleekemolen, Sebastiaan Bleekemolen. Black Swan Racing, Porsche 911 GT3 Cup.

63. Henri Richard, Andy Lally, Duncan Ende. TRG, Porsche 911 GT3 Cup.

69. Robert Rodriguez, Galen Bieker. WERKS II Racing, Porsche 911 GT3 Cup.

77. John Potter, Andrew Davis, Ryan Eversley. Magnus Racing, Porsche 911 GT3 Cup.

88. Shane Lewis, Jerry Vento, Lawson Aschenbach. Velox Motorsports, Porsche 911 GT3 Cup.


En last but not least, is er ook nog de eerder aangekondigde Hybride Porsche, bestuurd door de winaars van de laatste 24 uur van Le Mans. Ze kunnen geen punten scoren, maar een goed resultaat doet het natuurlijk leuk op het CV van de heren coureurs en van Porsche.

GTH (Hybride) / Unclassified.

Timo Bernhard, Romain Dumas, Mike Rockenfeller. Porsche Motorsports, Porsche 911 GT3R Hybrid.

De Petit Le Mans zal in Nederland door Motors TV live uitgezonden worden op zaterdag 2 Oktober vanaf 17:00 uur.


Share