ALMS, Cytosport winnaar van 8ste ronde op Mosport Park.

Print Friendly, PDF & Email

De race op het circuit van Canadese Mosport is geëindigd achter de safetycar na een gele vlag situatie, een aanzienlijk ongeluk tussen de Porsche van Miller/Hines uit de GTC klasse en de Lola van Drayson Racing met achter het stuur Jonney Cocker. De winnaar van deze race was de Porsche RS Spyder van het Cytosport team met het coureursduo Klaus Graf en Romain Dumas. In de GT klasse was het de  Jörg Bergmeister en Patrick Long in hun Porsche 911 RSR die als eerste in hun klasse eindigde. De overwinning in de GTC klasse ging voor de verandering eens een keer niet naar de Black Swan Racing van Tim Pappas en Jeroen Bleekemolen maar naar Shane Lewis en  Lawson Aschenbach  van het team Velox Racing. Tenslotte ging de overwinning in de LMPC klasse voor de vierde keer dit seizoen naar het Green Earth Team Gunnar met Gunnar Jeannette en Elton Julian.

De race werd verreden op het circuit van Mosport Park in Bowmanville, Ontario in Canada en is het enige circuit buiten de VS waar  wordt gereden door de American Le Mans Series. Het circuit heeft een lengte van 3,9 kilometer en wordt gebruikt sinds 1961. Behalve de American Le Mans series word er ook Nascar gereden en van 1961 tot en met 1966 ook Formule 1, maar omdat men het circuit te gevaarlijk vond worden daar geen F1 races meer verreden.

Mosport International Raceway (bron: Wikipedia).

Deze voorlaatste ronde van de American Le Mans op het circuit van Mosport duurde maar 2 uur en 19 minuten en werd voortijdig afgevlagd. De oorzaak was een crash van een Porsche uit de GTC klasse waarbij de schade aan de vangrail zo omvangrijk was dat het te lang zou duren om deze te repareren. De Porsche van Orbit Racing met aan het stuur Luke Hines werd op het rechte stuk van Mario Andretti Straightway aangetikt door de Lola van Drayson Racing waardoor de Porsche met zeer hoe snelheid via de vangrail weer op de baan tot stilstand kwam. Van de Porsche was niks meer over en het gevolg was een Safetycar totdat er werd afgevlagd.

Het hele weekend werd de LMP klasse gedomineerd door de Porsche RS Spyder van Cytosport, zowel in de vrije trainingen als tijdens de kwalificaties en de race was het duo Dumas/Graf constant de snelste op de baan. Romain Dumas reed voor de eerste keer mee dit seizoen voor Cytosport en verving daarmee Timo Bernard, niet slecht dus deze invalbeurt om dan gelijk eerste te worden. Ook tijdens de race domineerde de Porsche van Cytosport en konden zijn concurrenten weinig doen aan de voorsprong. Als tweede eindigde HighCroft Racing met een achterstand van toch maar 4,6 sec hetgeen veroorzaak was door een dubbele gele vlag vlak voor het einde van de race. Als derde in LMP klasse eindigde de Lola van het Autocon Motorsport team met een achterstand van 1 min 465 sec , ruim 1 ronde. In het klassement behoud Highcroft Racing nog wel zijn voorsprong en die is met nog maar 1 race te gaan 16 punten op Cytosport.

Porsche was ook oppermachtig in de GT klasse was. Patrick Long en Jorg Burgemeister wisten met hun Porsche 911 RSR voor de vierde keer dit seizoen de overwinning binnen te behalen. Het begin van de race was de BMW van Rahal Letterman die ruim anderhalf uur de leiding wist vast te houden. Het was uiteindelijk Jorg Bergemeister die de BMW wist te passeren en de Ferrari van Risi Competizione met Gimi Bruni achter het stuur deed het zelfde en lag gelijk tweede. Dat de Ferrari van Risi als tweede wist te eindigen is al een prestatie op zich want ze moesten, i.v.m. onverwachte rijderswissel, achteraan het veld starten. Als derde eindigde de BMW van Rahal Letterman met Tommy Milner en Bill Auberlen achter het stuur. Ook in de Gt klasse was het verschil aan het einde van de race nihil, 5 Gt auto’s in dezelfde ronde met het grootste verschil van slechts 14 seconden. In het klassement staat het team van Flying Lizard op de eerste plek met 139 punten en de het team van Rahal Letterman op de tweede plek met 138 punten, slecht 1 punt verschil dus. Op de derde plek staat het van Risi Competizione met 127 punten, dus met nog 1 race te gaan is ook hier nog van alles mogelijk.

In de LMPC klasse waren het Gunar Jeannette en Elton Julian die voor de vierde keer dit seizoen de overwinning wisten te behalen en door deze overwinning staat het team van Green Earth Team Gunnar nu op een gedeelde eerste plek. Als tweede eindigde Scott Tucker en Christohe Bouchet voor het team van Level 5 Motorsport, die nu ook gedeelde eerste staan met 153 punten. Als derde, met twee ronden achter hun concurrenten, eindigde het team van Genoa Racing. In het klassement staat Genoa Racing derde met een achterstand van 67 punten op de nummers 1 in de LMPC klasse.

Shane Lewis en Lawson Aschenbach, rijdend voor Velox racing, wisten voor de eerste keer dit seizoen een race te winnen in de GTC klasse. Jeroen Bleekemolen kon de achterstand die was ontstaan na de stint van Tim Pappas niet meer goed maken maar eindigde door de crash van de GT Porsche op de tweede plek. Als de race de volle 2 uur en 45 minuten had geduurd was Jeroen er wel in geslaagd om de achterstand goed te maken om te winnen, want ook tijdens deze race reed Jeroen weer de snelste ronde. In het klassement staat het team van Black Swan Racing op de eerste plek met 120 punten en dat is slechts een voorsprong van 7 punten op de nummer twee en dat is Alex Job Racing. Dus ook tijdens de laatste race dit seizoen zal Jeroen en Tim nog even heel hard moeten doorrijden om uiteindelijk  winnaar in de GTC klasse te worden.

De laatste race, Petit Le Mans, zal verreden worden in het weekend van 2 Oktober. Deze race zal 10 uur duren en zal ook meetellen voor de Le Mans Intercontinentale Cup.