FIA GT1 World Championship, Young Driver Aston Martin wint op de Nürburgring, podium voor Peter Kox.

Print Friendly, PDF & Email

Darren Turner en Tomas Enge hebben met de Young Driver Aston Martin beide races van de zesde ronde van het FIA GT1 Wereld Kampioenschap op de Nürburgring gewonnen. De Nederlander Peter Kox beleefde met zijn teamgenoot Christopher Haase een succesvol weekend met een tweede en een derde plaats in respectievelijk de kwalificatie race en de kampioenschaps race. Voor de andere Nederlanders verliep het weekend minder succesvol. Het duo Jos Menten / Xavier Maassen met de Corvette en Nicky Pastorelli met de Lamborghini wisten niet in de punten te finishen.


Het FIA GT1 World Championship circus was dit weekend neergestreken op de Nürburgring voor de zesde ronde van het debuut seizoen. Na deze ronde volgen nog wedstrijden in Portugal, Zuid-Afrika, Brazilië en Argentinië. Helaas was Mike Hezemans er niet bij. De auto was weer in orde na het ‘brandje’ van Silverstone. Maar ditmaal was het de rijder die geblesseerd was. Darren Turner en Tomas Enge hebben de kwalificatie race op hun naam geschreven met de Young Driver Aston Martin DB9, nadat ze van pole positie mochten starten. Peter Kox mocht met teamgenoot Christopher Haase van plek twee vertrekken.


Foto: (c) DPPI / FIA GT1.

Alex Margaritis had een goede start en kon in de eerste bocht de leiding overnemen, terwijl Tomas Enge een tikje van achteren kreeg en met moeite de auto kon controleren. Hij kon goed door de chaos in de eerste bocht heenkomen en als derde aansluiten achter de Maserati, die plek twee had overgenomen. Enge had niets van zijn snelheid verloren en wist binnen drie ronden orde op zaken stellen door eerst de Vitaphone Maserati van Michael Bartels te passeren en snel daarna de Corvette van Margaritis.

Ondertussen was er ook steeds de dreiging van regen. Maar de regen kwam pas na het sluiten van de pitwindow. De meeste rijders besloten een tweede pitstop te maken voor regenbanden. Zoniet Andrea Bertolini met de Vitaphone Maserati. Lang heeft Bertolini niet kunnen genieten van de koppositie op z’n slicks. Darren Turner wist in twee ronden een gat van 19 seconden dicht te rijden, en de leiding weer over te nemen, en als eerste te finishen met een voorsprong van 9 seconden op de nummer twee, de Corvette van Marc Hennerici en Alex Margaritis. Een mooie derde plaats was er voor Peter Kox en Christopher Haase.

Nicky Pastorelli en Dominik Schwager wistenhun  zesde startpositie niet in een goede klassering om te zetten. Pastorelli en Schwager kwalificeerde zich als derde maar werden na een penalty teruggezet naar plek zes en finishte uiteindelijk als elfde in de race.

Uitslag Kwalificatie Race:

1. Darren Turner / Tomas Enge. Aston Martin DB9, 28 ronden in 1:00:21.518.

2. Marc Hennerici / Alex Margaritis. Corvette Z06, op 10.356.

3. Peter Kox / Christopher Haase. Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 20.342.

4. Ricardo Zonta / Frank Kechele. Lamborghini Murcielago 670 R-S op 32.077.

5. Clivio Piccione / Jonathan Hirschi. Aston Martin DB9, op 36.317.

6. Thomas Mutsch / Richard Westbrook. Ford GT Matech, op 47.167.

7. Miguel Ramos / Enrique BernoldiMaserati MC12, op 52.861.

8. Nicolas Prost / Neel Jani. Ford GT Matech, op 58.076.

9. Christoffer Nygaard / Stefan Mücke. Aston Martin DB9, op 58.793.

10. Andrea Bertolini / Michael Bartels. Maserati MC12, op 1:15.659.

11. Dominik Schwager / Nicky Pastorelli. Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 1:19.473.

18. Xavier Maassen / Jos Menten. Corvette Z06, op 4 ronden.


Darren Turner nam de start vanaf de pole voor z’n rekening in de tweede race, de Championship race. Zonder in de problemen te zijn gekomen kon hij het stuur overgeven aan Tomas Enge. Aan Enge de eer om de Aston Martin over de finish te sturen.

In de eerste bocht was er nog wel een aanvaring tussen Altfrid Heger met de Maserati en Renaud Kuppens met zijn Ford GT, maar toen was Darren Turner er allang vandoor, gevolgd door Marc Hennerici en Peter Kox in respectievelijk de Phoenix Racing / Carsport Corvette en de Reiter Lamborghini.

Xavier Maasen spinde nog in de chicane, maar kon wel weer aansluiten bij het veld.

Met de aanvang van de pitstops was de voorsprong van Turner opgelopen tot 6,5 sec. Hennerici pitte in ronde 13 en Turner volgde één ronde later. Met een snellere stop dan de Phoenix Racing Corvette wist Christopher Haase met de Reiter Lamborghini voor de Corvette terecht te komen.

Na alle pitstops heeft Tomas Enge met de Young Driver Aston Martin een voorsprong van 13 sec. op Christopher Haase die met de Lamborghini op de tweede positie rijd. Alex Margaritis volgt op de derde positie met de Corvette. Er volgt nog een mooi gevecht tussen Margaritis en Haase om plek twee dat uiteindelijk word gewonnen door Haase. De Aston Martin van Piccione en Hirschi, die voor dit gevecht terecht komt, is voor beiden een makkelijke prooi met z’n koude banden.

Tegen het eind van de race leek het nog even te gaan regenen, maar het bleef droog tot na de wedstrijd.

Nicky Pastorelli gaat er nog hard af tegen het eind van de race met een blokkerend achterwiel, mogelijk een remprobleem.

Enge ging onbedreigd naar de winst in de Championship race.

Voor het eerst zien we dat alle vier de wagens van één merk, Aston Martin in dit geval, in de punten finishen. We zijn nu over de helft van het tien race weekenden tellende seizoen, en op Corvette na hebben alle merken Championship wedstrijden gewonnen.


Foto: (c) DPPI / FIA GT1.

Uitslag Championship Race:

1. Darren Turner / Tomas Enge. Aston Martin DB9, 30 ronden in 1.00.59,709.

2. Peter Kox / Christopher Haase. Lamborghini Murciélago, op 9,547.

3. Marc Hennerici / Alex Margaritis. Corvette Z06, op 13,018.

4. Clivio Piccione / Jonathan Hirschi. Aston Martin DB9, op 14,182.

5. Christopher Nygaard / Stefan Mücke. Aston Martin DB9, op 15,109.

6. Andrea Bertolini / Michael Bartels. Maserati MC12, op 16,492.

7. Frédéric Makowiecki / Yann Clairay. Aston Martin DB9, op 19,925.

8. Warren Hughes / Jamie Campbell-Walter. Nissan GT-R, op 24,834.

9. Bert Longin / Alessandro Pier Guidi. Maserati MC12, op 25.098.

10. Karl Wendlinger / Henri Moser. Nissan GT – R, op 40.434.

18. Xavier Maassen/Jos Menten. Corvette Z06, op 1.06,014

22. Dominik Schwager/Nicky Pastorelli. Lamborghini Murciélago, op 4 ronden.


Stand na 6 van 10 races:

1. Michael Bartels / Andrea Bertolini 91 punten

2. Thomas Mutsch 77

3. Darren Turner / Topmas Enge 65

4. Romain Grosjean 62

14. Peter Kox 32

21. Jos Menten 23

22. Mike Hezemans 23

25. Xavier Maassen 17

29. Nicky Pastorelli 8


De volgende race, ronde 7 van het kampioenschap, is in de Algarve, Portugal, op 17, 18 en 19 September.


Share