Drayson Racing wint de 7de ronde van de American Le Mans Series.

Print Friendly, PDF & Email

Afgelopen weekend was het al weer de zevende ronde in  de American Le Mans Series en die werd verreden op het circuit van Road America. In de LMP klasse wist het team van Drayson voor de eerste keer in hun geschiedenis de overwinning te behalen. In de GT was het de BMW van Rahal Letterman Racing die met de winst er vandoor ging en in de GTC klasse was het team van Black Swan Racing met o.a. Jeroen Bleekemolen, die de overwinning wist te behalen.

Op het 6,5 kilometer lange circuit van Road America in Elkhart Leak, Wisconsin is dit weekend de zevende ronde van de American Le Mans Series verreden. Het is het langste circuit van de American Le Mans Series en behalve de ALMS worden er o.a ook Nascar en Superbike wedstrijden verreden. Het is een permanent wegcircuit waar al sinds 1955 races georganiseerd worden en het de loopt voor een deel over de Wisconsin Highway 67.

Road America (bron: Wikipedia).

Tijdens de kwalificatie werd al gauw duidelijk dat de huidige koploper in het klassement, Highcroft Racing, het tempo van de overige LMP deelnemers moeilijk kon volgen en genoegen moesten nemen met een vijfde plek. Zo wiste de Lola B09/60 van Drayson Racing de pole te rijden in een nieuw ronderecord van 1.49.554 min. met op de tweede plek de Mazda Lola van Dayson Racing. In de LMPC klasse wist de Oreca FLM 09 van Richardo Gonzalez en Luis Diaz, Mathiasen Motorsport te verrassen door de poletijd neer te zetten met een voorsprong op de nummer twee van ruim 1 seconde. In de GT klasse was het Corvette die voor de eerste keer dit seizoen lukte om de pole te pakken en ook de tweede plek in de GT klasse werd bezet door Corvette, een klein feestje waard. En in de GTC klasse waren het weer Jeroen Bleekemolen en Tim Pappas die met hun Porsche de snelste tijd reden, en ook weer in een nieuw baanrecord.

12062010-dsc07444

De race op Road America wordt de eerste overwinning van Drayson Racing met achter het stuur Paul Drayson en Jonny Cocker. Hiermee zijn ze met deze overwinning het vijfde team wat dit seizoen wint in de serie wat tevens een record is voor de American Le Mans Series. Het team was dan wel op pole gestart maar moest na een paar ronden genoegen nemen met een vierde plek. Maar gedurende de race, en geholpen door vier keer een safetycar, wisten ze op te klimmen naar een tweede plek. Op het laatste rechte stuk wist Jonny Cocker de Porsche RS Spyder van het Muscle Milk Team Cytosport te passeren en zo een overwinning op het laatste moment veilig te stellen, ook al was de voorsprong slechts 1.051 sec. Cytosport, die voor de rest van het seizoen rijd met Le Mans winnaar Timo Bernard, moesten genoegen nemen met een tweede plek. Als derde eindigde de HPD ARX-01c van Highcroft Racing, en met deze uitslag blijft het team van  David Brabham en Simon Pagenaud gewoon op de eerste plek staan met een voorsprong van 20 punten op de nummer twee, Cytosport. Als vierde eindigde de Mazda van Dyson Racing met slecht een achterstand van ruim zes seconden, hoe bedoel je spannend de nummers 1 tot met 4  in dezelfde ronde met een verschil van slechts 6.062 sec.

In de LMPC klasse wist het team van Green Earth Team Gunnar voor de derde keer dit seizoen te winnen en blijven hierdoor in het klassement op de tweede plaats staan met een achterstand van slechts 4 punten op de nummer één. De als beste gekwalificeerde Oreca van Mathiasen Motorsport eindigde voor de derde keer dit seizoen op de  tweede plek de achterstand op de nummer één was ruim 20 seconden. Level 5 Motorsport staat eerste in het klassement en wist deze race weer niet verder te komen dan een derde plek.

In de GT klasse waren het de twee Corvette’s van Corvette Racing die zich als  nummer één en twee kwalificeerden. Maar het was echter de BMW van Rahal Letterman die als eerste over de streep ging, met aan boord Joey Hand en Dirk Müller. Dit was voor Rahal Letterman de tweede overwinning dit seizoen.  Als tweede eindigde de Flying Lizard Porsche met Jorg Bergmeister en Patrick Long achter het stuur en hun achterstand bedroeg slechts 2,5 seconden. De Corvettes die zich als eerste en tweede hadden gekwalificeerd eindigde op derde en vierde plek. Het veld van de GT auto’s zat ook na 2 uur en 45 minuten racen nog akelig dicht bij elkaar want  negen GT auto’s eindigde in dezelfde ronde als de winnende  BMW. Helaas wist de Jaguar van de Belg Marc Goossens de eindstreep niet te halen hij viel halverwege de race uit met mechanische pech. In het klassement van de GT auto’s staat BMW nog steeds bovenaan met 125 punten gevolgd door de Porsche van het Flying Lizard Team met 119 punten. Op de derde plek staat de Ferrari van Risi Competizione met 111 punten. Er is hier dus nog van alles mogelijk de komende twee races.

In de GTC klasse was het de Porsche van Black Swan Racing met Jeroen Bleekemolen en Tim Pappas die de overwinning binnensleepte. Dit is voor Jeroen en Tim alweer de vierde overwinning dit seizoen. Ook nu weer zette Jeroen de snelste raceronde neer en wist hij een nieuw ronde record op het circuit te rijden. In het het GTC klassement heeft Black Swan Racing een voorsprong van vier punten op de nummer twee, Alex Job Racing. Dus het is zaak dat Jeroen en Tim de laatste twee races van dit seizoen uitrijden en veel punten scoren.

De volgende race in de American Le Mans Series is in het weekend van 28 en 29 augustus en zal dan verreden worden op het circuit van Mosport in Ontario, Canada.