FIA GT1, winst voor Maserati op Paul Ricard.

Print Friendly, PDF & Email

Andera Bertolini en Michael Bartels hebben met hun Vitaphone Maserati MC12 de Kwalificatie race en de kampioenschaps race van het FIA GT1 Wordchampionship op hun naam geschreven op het circuit Paul Ricard. Bertolini en Bartels nemen na deze overwinning tevens de leiding in het kampioenschap over van Romain Grosjean en Thomas Mutch. De Nederlanders Peter Kox en het duo Mike hezemans / Xavier Maassen werden respectievelijk tweede en vierde in de kwalificatie race. Kox kwam er in de hoofdrace niet meer aan te pas. Hezemans en Maassen finishte als zesde in de hoofdrace. Nicky Pastorelli finishte helaas in beide races buiten de punten.

Na de 24 uur van le Mans die half Juni is verreden word de draad weer opgepakt van het dit jaar debuterende FIA GT1 Worldchampionship. Op 3 en 4 juli is op Franse circuit Paul Ricard de vierde ronden van het FIA GT1 Kampioenschap verreden. Op de zaterdag wisten de van pole vertrokken Andrea Bertollini en Michael Bartels de één uur durende kwalificatie race te winnen. Op zondag pakte de beide heren hun eerste Kampioenschaps overwinning en namen tevens de leiding in het kampioenschap over. Ze leiden nu met een voorsprong van 15 punten op Thomas Mutch en Romain Grosjean.

Kwalificatie Race.

Bartels en Bertolini mochten van pole vertrekken in de kwalificatie race op de zaterdag. Maar al voor het ingaan van de eerste bocht was het de Reiter Lamborghini met Christopher Haase aan het stuur die de leiding kon overnemen. De top vier zit dicht bij elkaar. Bartels probeert een aantal malen om de Lamborghini voorbij te steken, maar zonder succes. In de negende ronde lukt het hem om de koppositie weer over te nemen en een gaatje te slaan naar de achtervolgers. Voordat de pit openging voor de verplichte pitstops werd Haase ook nog door Xavier Maassen ingehaald met de Mad-Croc Corvette. Na de Pitstops kwam Peter Kox die het stuur van de Reiter Lamborghini had overgenomen voor Mike Hezemans, die ondertussen de wagen had overgenomen van Maassen, op de baan terecht. Andrea Bertolini ging ondertussen onbedreigd aan de leiding en pakte met de Maserati de winst gevolgd door de Nederlander Peter Kox met de Lamborghini. Warren Hughes wist met de Sumo Power Nissan GT-R drie ronden voor het einde Mike Hezemans te passeren en pakte zo de derde plek op het podium.

Uitslag Qualifying Race:

1. 1 Bertolini / Bartels, Maserati MC12, in 1:00:31.919.

2. 24 Kox / Haase, Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 5.569 sec.

3. 22 Hughes / Campbell-Walte,r Nissan GT – R, op 7.798.

4. 11 Hezemans / Maassen, Corvette Z06, op 10.639.

5. 2 Bernoldi / Ramos, Maserati MC12, op 12.821.

6. 13 Piccini / Hennerici, Corvette Z06, op 16.527.

7. 5 Grosjean / Mutsch, Ford GT Matech, op 31.121.

8. 33 Heger / Margaritis, Maserati MC12, op 35.443.

9. 23 Krumm / Dumbreck, Nissan GT – R, op 37.236.

10. 7 Turner / Enge, Aston Martin DB9, op 45.843.

11. 9 Makowiecki / Accary, Aston Martin DB9, op 46.941.

12. 4 Ara / Nilsson, Nissan GT – R, op 50.362.

13. 25 Zonta / Daniel, Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 59.155.

14. 34 Bobbi / Longin, Maserati MC12 1:01:34.949 28 1:03.030

15. 38 Schwager / Pastorelli, Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 1:12.297.

16. 37 Bouchut / Basseng, Lamborghini Murcielago 670 R-S, op 1:13.153.

17. 10 Hirschi / Piccione, Aston Martin DB9, op 1:20.561.

18. 6 Panis / Gachnang, Ford GT Matech, op 1:43.947.

19. 12 Gavin / Kuismanen, Corvette Z06, op 1:52.246.

20. 40 Leinders / Martin, Ford GT ,op 2:18.943.

21. 3 Wendlinger / Moser, Nissan GT – R, op 1 ronde.

22. 41 Palttala / Kuppen,s Ford GT, op 1 ronde.

23. 8 Nygaard / Mücke, Aston Martin DB9, op 22 rondes.

Kampioenschap Race.

Andrea Bertolini nam de eerste stint voor zijn rekening in de kampioenschaps race. Peter Kox had de beste start met de Reiter Lamborghini, maar hij zou later een drive through penalty krijgen voor een valse start en als 18de buiten de punten finishen.

Enrique Bernoldi met de no. 2 Vitaphone Maserati en Andrea Piccini met de Phoenix Racing / Carsport Corvette zette de achtervolging in op Bertolini. Maar een aanrijding maakte hier een eind aan. De Bernoldi kwam stil te staan met een gebroken ophanging.

Na de pitstops was het Michael Bartels die met een grote voorsprong aan de leiding ging van het veld. Peter Dumbreck was met de Sumo Power Nissan GT-R de snelste op de baan, en hij wist de tweede plaats te pakken op 7 sec achter Bartels. Op de derde plek op respectabele achterstand volgde de Alex Margaritis met de Hegersport Maserati MC12 die onder druk was komen te staan van Maxime Martin met de Marc VDS Ford GT. In de laatste ronde probeerde Martin het nog, maar Margaritis kon z’n positie vasthouden en zo het eerste podium pakken voor Hegersport. De Nederlanders Mike Hezemans en Xavier Maassen finishen met hun Mad/Croc Corvette als zesde.

In het kampioenschap gaan Bertolini en Bartels nu aan de leiding met 77 punten, 15 meer dan de nummers twee Grosjean en Mutch. Beste Nederlander is Mike Hezemans met 23 punten op de 11de plaats.

Volgende race is op 31 Juli tijdens de 24 uur van Spa op het circuit Spa-Francorchamps.