De 24 uur van Le Mans Classic 2010.

Print Friendly, PDF & Email

In het weekend van 10 en 11 Juli is het weer zover dan wordt namelijk de vijfde editie verreden van de 24 uur van Le Mans Classic. In dat weekend zal het Circuit de La Sarthe 24 uur lang het toneel zijn van alles wat er in de historie van de 24 uur van Le Mans allemaal aan moois heeft meegereden. Deze tweejaarlijkse race is met zo’n 100.000 bezoekers in 2008, uitgegroeid tot zeer belangrijk autosportevenement. Jan Lammers zal tijdens deze 24 uur van Le Mans ook weer van de partij zijn en in twee verschillende auto’s mee racen.


Het totale veld aan deelnemers bestaat uit 408 auto’s verdeeld over 6 verschillende groepen, en 55 auto’s op de reserve deelnemerslijst. In iedere groep rijden 68 auto’s mee uit een bepaalde periode van de 24 uur van Le Mans geschiedenis. De race wordt verreden op het 13,6 kilometer lange circuit van La Sarthe. Iedere groep rijd drie keer een stint van tussen de 50 en 60 minuten. De drie stints worden verdeeld over de middag/avond, de nacht en de ochtend/ middag.  In totaal zijn er 68 teams die in iedere groep een auto heeft rijden en het team met de meeste puntentotaal uit alle zes de  groepen  is de winnaar van deze unieke 24 uur van Le Mans Classic. Het team dat wint heeft dus auto’s rijden uit de periode 1929 tot en met 1979 en dat zullen in bijna alle gevallen verschillende merken zijn. In totaal hebben er in de periode 1923/1979  zo’n 166 verschillende merken meegedaan  met in totaal 612 verschillende modellen. Porsche, Ferrari en Aston Martin zijn wel de merken met de meeste verschillende modellen er is dus keuze genoeg.

De zes verschillende groepen zijn samengesteld uit auto’s die in hun periode mee hebben gedaan aan de 24 uur van Le  Mans en zien er als volgt uit :  

Groep 1 bestaat uit auto’s uit de periode van 1923 tot en met 1939. Merken die  meerijden zijn o.a. Talbot, Bugatti, BMW, Aston Martin, Bentley, Alfa Romeo, Lagonda, MG, Invicta, Morgan, Amilcar, Delahaye en het winnende merk van de allereerste 24 uur van Le Mans een Chenard & Walker. De winnaar van de allereerste 24 uur van Le Mans legde een afstand af van 2209 kilometer en dat terwijl de winnende Audi van dit jaar 5410 kilometer liet noteren.


20090613-dsc00105

Foto: Marco van de Bildt. Frazer Nash Le Mans MK II.

Groep 2 bestaat  uit auto’s uit de periode van 1949 tot en met 1956. Merken uit deze jaren zijn o.a. Porsche, Jaguar, Cooper, Maserati, Lancia, Jowett, Lotus, Austin-Healey, Allard, Skoda, Triumph, Cadillac, Mercedes, AC Ace en Frazer Nash. In deze naoorlogse periode was het vooral Jaguar die de meeste overwinningen boekte vier keer om precies te zijn.

Groep 3 bestaat uit auto’s uit de periode van 1957  tot en met 1961. De merken die in deze periode Le Mans reden zijn o.a. Ferrari, Morgan, Sunbeam, Chevrolet, Porsche, Jaguar, Lancia, Saab, Osca, Lotus, Aston Martin en Austin-Healey. Het merk Ferrari was in deze periode oppermachtig en wist in deze tijd de race 3 keer te winnen. Jan Lammers rijd in deze groep mee in een Ferrari Dino uit 1961.


20090613-dsc00242

Foto: Marco van de Bildt. Porsche 904 (1964).

 

Groep 4 bestaat  uit auto’s uit de periode van 1962 tot en met 1965. Merken die in die periode meerrijden zijn o.a. Porsche, Ferrari, MG, TVR, Ford, Panhard, ISO, Abarth Simca, Bizzarrini, Lotus, Renault Alphine, Morgan, Triumph, AC Cobra, Jaguar, Sunbeam, MG en Alfa Romeo. Deze periode van vier jaar was Ferrari wederom dominant want ze wisten vier keer op rij te winnen op Le Mans. In deze groep zal Jan Lammers meerijden  in een Porsche 904 GTS uit 1964. David Hart die als tweede dit jaar eindigde in de LM GT1 klasse tijdens de 24 uur van Le Mans 2010, zal gaan rijden in een Bizzarrini 5300 GT uit 1965.

Groep 5 bestaat uit auto’s uit de periode 1966 tot en met 1971. Merken die in deze periode meereden zijn o.a. Ford, Porsche Ferrari, Chevron, Lola, Matra, Howmet, Alphine, Ligier, Abarth, Costin Nathan en Chevrolet. Deze periode wist Ford vier overwinningen op rij te behalen en in 1967 werd de magische 5000 kilometer grens overschreden. In 1971  werd de 24 uur van Le Mans gewonnen door o.a.  de Nederlander Gijs van Lennep in een Porsche 936 in een record afstand van 5335 kilometer. Deze afstand werd pas in 2010 verbeterd door een Audi R15 naar 5410 kilometer.  

Groep 6 bestaat uit auto’s uit de periode van 1972 tot en met 1979. Merken uit deze tijd zijn o.a. BMW, Porsche, Chevron, Toj, Gulf, Ford, Dodge, De Tomaso, Osella, Datsun, Ferrari, Cheetah, Inaltera, Rondeau, WM, Lola en Chevrolet. Deze periode waren vooral de merken Porsche en Matra zeer succesvol. Henri Pescarolo wist 3 keer achter elkaar de race te winnen met Matra  MS 670 en ook Jacky Ickx wist 3 keer te winnen in o.a Porsche 936.

De twee belangrijkste voorwaarden voor deelname aan deze race zijn: 1. In het bezit zijn van FIA Internationale race licentie 2. In het bezit zijn  van een auto die komt uit de tijd tussen 1923 en 1979, en dat het type auto ook daadwerkelijk heeft deelgenomen aan de 24 uur van Le Mans uit die periode. De auto zelf hoeft dus niet deelgenomen hebben maar het moet wel een zelfde  type/model  zijn.

De 24 uurs race begint op Zaterdag 1o Juli om 15:45 uur en de finish zal zijn op Zondag 11 Juli om 16.00 uur. Het één en ander zal te volgen zijn op TV, maar dan moet je wel Motors TV kunnen ontvangen.

Meer foto’s, van o.a. de Le Mans Legend race in 2009, zijn terug te vinden op onze fotopagina.Share