American Le Mans Series, vierde ronde op Miller Motorsports Park, Utah.

Print Friendly, PDF & Email

Met de 24 uur van Le Mans nog vers in ons geheugen gaan we ons al weer opmaken voor de tweede helft van het seizoen in de American Le Mans Series. Het strijdtoneel van de vierde ronde is dit keer in de staat Utah bij de stad Salt Lake City, stad van de Mormonen. Millers Motorsports Park is de naam van het circuit waar de race gehouden gaat worden. De strijd om het kampioenschap is hevig, zeker nu de verschillen nog zo klein zijn. Lukt het Patron Highcroft Racing weer, om net als de vorige ronde, een mooie overwinning te boeken en wat gaat Black Swan racing met Jeroen Bleekemolen doen, weer een overwinning? We zullen het zien.


Dat de 24 uur van Le Mans een zware race is wisten we al, zeker nu we weten dat van de zeven auto’s die meereden uit de American Le Mans Series er maar één in het eindklassement wist te eindigen. Highcroft Racing leider in het klassement van de American Le Mans Series eindigde als 25ste in het algemene klassement met 101 ronden achterstand op de winnende Audi. Drayson Racing momenteel vierde in het klassement wist wel de race uit te rijden maar had niet genoeg ronden gereden voor een plek in het eindklassement. Flying Lizard met een Porsche in de GT2 klasse moest het na 61 ronden al opgeven. Risi Competizione was met twee Ferrari’s aanwezig tijdens de 24 uur van Le Mans maar geen van tweeën wist de eindstreep te halen. Ook Corvette Racing was met twee auto’s aanwezig maar waar ze in het verleden zo succesvol waren met vele overwinningen moest het team dit jaar met lege handen naar huis, want ook de twee mooie Corvette’s haalde de finish niet. Ja en Jaguar die momenteel ook niet imponeert in de American Le Mans Series wist het tijdens de 24 uur van Le Mans ook maar 4  ronden vol te houden, helaas helaas.

De race wordt gehouden op het Miller Moptorsports Park, Tooele in de staat Utah. Het circuit is vrij nieuw en is opgeleverd in 2006 en is bij volledig gebruik 7,22 kilometer lang en is hiermee tevens het langste circuit van Noord Amerika.  Er zijn drie varianten mogelijk  waarop men kan racen, de grootste in dan 7,2 kilometer lang en bevat 23 bochten een uitdaging voor de teams. Het circuit wordt verder gebruikt voor o.a. Grand AM series, Nascar, Atlantic Championship en Superbikes.


Miller Motorsports Park, Tooele, Utah (bron: Wikipedia).

Bij Higcroft Racing is men er niet van overtuigt dat er dit weekend weer gewonnen gaat worden, volgens het team zijn hun directe concurenten in het voordeel door de hoge ligging van het circuit. Voorlopig ligt het team in het klassement nog maar 4 punten voor op het team van Cytosport, rijdend in een Porsche RS Spyder.  De nummer drie ligt zeventien punten achterstand en dat is Dyson Racing rijdend in een Lola /Mazda. De hekken sluiter in de LMP klasse is Intersport Racing met en Lola/AER met slechts zes punten.

De GT klasse is ook nu weer de klasse met de meeste deelnemers in totaal rijden er hier dertien auto’s mee. Koploper in dit klassement is de Porsche van het Flying Lizard Team met Jorg Bergmeister en Patrick Long met 65 punten totaal. De tweede plek wordt ingenomen door de BMW van Rahal Letterman Racing Team met een achterstand van slechts vijf punten op de nummer één. De nummer drie is het team van Risi Competizione met 55 punten totaal. Risi zal met ingang van deze race en voor de rest van het seizoen de tweede auto bemannen met niemand minder dan Giancarlo Fisichella en Toni Vilander. Deze twee coureurs hadden al samen met Jean Alesi  gereden tijdens de 24 uur van Le Mans. Ze reden tijdens de 24 uur van Le Mans ook in een Ferrari maar voor het team van AF Corse en eindigde netjes op de zestiende plek algemeen en als vierde in het LM GT2 klassement. Dus dat kan nog wel voor wat vuurwerk gaan zorgen voor Risi. Verder is duidelijk dat de Corvette van Corvette Racing steeds dichter in de buurt van de top drie komt, nu nog maar met een achterstand van slechts acht punten. De hekkensluiter in deze klasse, met nul punten, is nog steeds het team van Jaguar met die mooie Jaguar XKR, maar goed met schoonheid haal je hier geen punten.

In het klassement van de LMPC klasse ligt de auto van Level 5 Motorsports aan kop met een voorsprong van zeven punten op de nummer twee, het team van Green Earth Gunnar. Level 5 Motorsport rijd in deze klasse met twee Oreca FLM09 auto’s , Scott Tucker en Christophe Bouchut rijden in de auto die in het klassement boven aan staat.

In de GTC klasse is de Nederlander Jeroen Bleekemolen actief en dat doet hij samen met Tim Pappas voor het team van Black Swan Racing in een Porsche 911 GT3 Cup. In het klassement staan ze na drie races op de op de zesde plaats met 28 punten. De leider in dit klassement is het team van Alex Job Racing met Juan Gonzalez en Butch Leitzinger en  68 punten totaal. Maar als Jeroen en Tim net zo rijden als de vorige race is de achterstand van 40 punten nog wel in te halen.


Duur van de race in Utah is twee uur en drie kwartier en zal verreden worden op Zaterdag 10 Juli en zal alleen via herhalingen te zien zijn bij Motors TV.Share