American Le Mans Series, Highcroft Racing pakt de winst in Utah.

Print Friendly, PDF & Email

David Brabham en Simon Pagenaud hebben in hun ARX-01c, voor het team van Patron Highcroft Racing, de overwinning gepakt tijdens de vierde ronde in American Le Mans Series. De race werd verreden op het circuit van Miller Motorsports Park in de Amerikaanse staat Utah. In de LMPC klasse ging de overwinning naar het team van Level 5 Motorsports de Oreca FLM 09 die werd gereden door Scott Tucker en Christophe Bouchut. Jaimi Melo en Gianmaria Bruni pakte met hun Ferrari F430 voor het team van Risi Competizione in de GT klasse de overwinning. Maar de mooiste overwinning ging naar het team van Black Swan Racing uit de GTC klasse die net als de vorige race zeer overtuigend de race op hun naam wisten te schrijven, en natuurlijk met achter het stuur Jeroen Bleekemolen.


David Braham en Simon Pagenaud mochten vanaf pole de race beginnen maar al na de eerste ronde lagen ze vijfde, hetgeen aangaf dat het een moeilijke race voor het team zou worden. Het zal de hele race een strijd worden tussen  Highcroft Racing, Drayson Racing en Cytosport. De ARX-01c van Highcroft Racing had het erg moeilijk op de lange rechte stukken van het circuit maar ook door de hoge ligging van de baan waren zijn directe concurrenten constant in het voordeel. Bij Drayson Racing was eigenaar en coureur Paul Drayson op het laatste moment nog vervangen door meervoudig Le Mans winnaar Emanuelle Pirro, hetgeen het team zeer goed uitkwam want Emanuelle had de vaart er goed in zitten en wist zich als snelste rijder van de dag te plaatsten. De beslissing in deze strijd viel pas na de laatste pitstop die in het voordeel uitviel van Highcroft Racing .


12062010-dsc07491

Foto: Marco van de Bildt. De Highcroft Racing HPD in actie bij de 24 uur van Le Mans.

Dit team wist namelijk, door langer op de baan te blijven, 18 seconden sneller de pitstop te doen dan hun directe concurrenten, hetgeen genoeg was voor de overwinning. De juiste strategie van het team heeft de ARX-01c aan de overwinning geholpen.  Op de tweede plaats eindigde Drayson Racing met een achterstand van slechts 19.116 sec. en de derde die de eindstreep passeerde was het team van Cytosport met slechts 1min en 30.374 sec. achterstand. Het team van Highcroft  Racing  staat met deze overwinning stevig aan kop van het klassement met 91 punten totaal wat een voorsprong op de nummer twee is van 22 punten en de nummer twee is Cytosport rijdend in een Porsche RS Spyder. Drayson Racing staat op de vierde plek met totaal 54 punten.

In de LMPC klasse is het weer het team van Level 5 Motorsport dat weet te winnen. Scott Tucker en Christophe Bouchet weten voor de derde keer dit seizoen hun Oreca FLM 09 als eerste over de streep te rijden hetgeen hun een puntentotaal bezorgt van 91. Als nummer twee in deze klasse eindigde het team van Green Earth Team Gunnar met als coureurs Gunnar Jeannette en Christian Zugel. Het Gunnar team eindigde de race als tweede en staat nu ook tweede in het FLM klassement met 11 punten achterstand op de nummer 1, ze wisten tijdens de race wel even de snelste ronde neer te zetten in hun klasse. Die snelste ronde was zelfs ruim 1,5 sec. sneller dan de snelste ronde van Level 5 Motorsport. Ja deze FLM klasse moet je in de gaten houden want hier de zitten winnaars tussen van de toekomst maar dan wel in de hoogste klasse.


Foto: Marco van de Bildt. De winnende Risi Competizione Ferrari F430 GT.

Risi Competizione met de Ferrari F430 wist in de GT klasse als eerste te eindigen met een voorsprong van slechts ca 20 sec. op de nummer twee de BMW van Rahal Letterman. De Ferrari F430 van Risi kon als eerste in zijn klasse vertrekken en wist dit tot het einde van de race vol te houden maar ook hier is dit grotendeels te danken aan een goede strategie en het verstandig omgaan met de banden.  Als derde in deze klasse  eindigde de Corvette van Corvette Racing met als coureurs Jan Magnussen en Johny O’Connel. De tweede Ferrari van het Risi team, met als coureur o.a Giancarlo Fisichella eindigde als zesde in de GT klasse, nog wel in de punten dus. Helaas was het voor het team van Jaguar Racing weer een vroegtijdig einde van de race en dit keer al in de 57 ste ronde en wel met mechanische problemen dit keer. Het zou toch wel een keer fijn zijn voor onze Belgische deelnemer Marc Goossens om punten te scoren in zijn mooie Jaguar XKRS, iets wat dit jaar in de ALMS  nog niet gelukt is.


Foto: (c) americanlemans.com

In de GTC klasse was het team van Black Swan Racing oppermachtig en wisten ook deze race met een overwinning te eindigen. De coureurs Tim Pappas en Jeroen Bleekemolen hebben niet de hele race aan kop gereden, maar een andere strategie en een veel snellere (-20 sec.) pitstop dan je concurrenten helpen je dan makkelijk aan de overwinning. Met een achterstand van 58 sec. eindigde als tweede het team van TRG met als coureurs Henri Richard en Andy Lally. In het klassement in de GTC klasse staat het team van Jeroen nu op de vierde plaats, hun achterstand op de nummer één , Alex Job Racing, bedraagt nu nog altijd 23 punten. Maar ik vertrouw er dus gewoon op, na de goede resultaten van de afgelopen twee races dat Jeroen en Tim aan het einde van dit seizoen als eerste in hun klasse eindigen.

De volgende race in de American Le Mans Series is al weer in het weekend van 23 en 24 Juli en deze zal dan worden verreden op het circuit van  Lime Rock Park, Lakeville.  De race duurt dan weer 2 uur en 45 minuten.


Share