Nieuwe startceremonie voor de 24 uur van Le Mans.

Print Friendly, PDF & Email

De startceremonie voor de start van de komende 78ste 24 uur van Le Mans zal dit jaar geheel anders zijn als voorgaande jaren. De ACO wil de startceremonie  terugbrengen zoals dat gebeurde tussen 1925 en 1969, de zogenaamde visgraatstart. Echter de start zelf blijft zoals het was, een vliegende start van de 56 deelnemende auto’s.  Met deze startceremonie wil de ACO de traditie in deze moderne race hoog houden.


Na de traditionele groepsfoto van vijf voor twee zullen de coureurs die de start voor hun rekening nemen hun possitie kiezen tegenover hun gereedstaande auto. De twee ander coureurs staan in hun overall gereed om de aanstormende coureur te helpen bij het instappen.

Maar eerst wordt de wisselbokaal van Le Mans nog door het winnende team van 2009 ( Peugeot) op officiële wijze retour gegeven aan de President van de ACO, Jean-Claude Plassart, die hem vervolgens hoog boven de Pitsstraat neerzet voor de huldiging van de volgende dag.  Als dat gebeurt is zal de wedstrijdleider om kwart over twee het signaal geven aan de gereed staande coureurs om over te steken.

De 56 coureurs zullen in hun complete race outfit het rechte stuk oversteken om daar in hun gereedstaande auto te springen en daarbij geholpen worden door de twee overige rijders. De auto’s staan alle 56 naast elkaar op volgorde van kwalificatie  met hun achterkant naar de pitmuur en hun neus schuin naar het midden toe (visgraat). De teams die dan gereed zijn krijgen van de wedstrijdleider de groene vlag om zodoende te vertrekken en hun positie in te nemen op de startgrid.

Vervolgens zullen een aantal stuntvliegtuigen in de lucht (d.m.v. de Franse driekleur) het signaal geven voor de start van de formatie ronde een paar minuten voor drie uur. Om vervolgens exact om drie uur de race via een vliegende start te laten beginnen.


Share