Patron Highcroft Racing wint de 6 uur van Laguna Seca.

Print Friendly, PDF & Email

De derde ronde in de American Le Mans Series werd op 22 Mei j.l. verreden op het circuit van Laguna Seca , Monterey, en is gewonnen door het team van Patron Highcroft Racing. Het is voor het team de tweede overwinning in de series op rij. In de GT klasse ging de overwinning op Laguna Seca naar het team van Flying Lizard rijdend in een Porsche 911 GT3 RSR. En in de GTC klasse was het team van Black Swan Racing de snelste met aan boord natuurlijk  de broertjes Jeroen en Sebastian Bleekmolen.


De race op Laguna Seca is tevens de tijdelijke stop in de American Le Mans Series en deze stop geeft deelnemende teams aan de 24 uur van Le Mans de kans om zich op deze 24 uurs race voor te berijden. Uit de American Le Mans Series rijden op 12 juni 7 teams mee, te weten: Highcroft Racing, Dyson Racing, Drayson Racing, Flying Lizard Motorsports, Corvette Racing, Risi Competizione en Krohn Racing. Aan de race op Laguna Seca deden deze keer vijf voormalig winnaars van de 24 uur van Le Mans mee, en dat waren: David Brabham, Christophe Bouchut, Guy Smith, Emmanuele Pirro and Andy Wallace.


Foto: (c) americanlemans.com

De race op het circuit van Laguna Seca duurde dit jaar zes uur en er werd met een record aantal deelnemers geracet te weten 36 in totaal. In de LMP klasse ging de strijd in de begin van de race vooral tussen de teams van Intersport Lola B0610 AER en CytoSport Porsche RS Spyder van Klaus Graf. Pas in de laatste fase van de wedstrijd kon Highcroft Racing toeslaan, het team moest vertrekken van een 33ste plek omdat niet alle coureurs de verplichte kilometers hadden gemaakt op de circuit, en moest daardoor vooral in het begin veel plaatsen goedmaken. Dyson Racing kreeg nog te maken met een kapotte voorvleugel die moest worden vervangen wat veel tijd vergde, maar in de laatste drie uur van de wedstrijd waren het vooral de teams van Highcroft Racing en Dyson Racing die om de koppositie strijden. De Dyson Lola Mazda moest met nog amper 24 minuten te gaan de strijd opgeven. Een opgeblazen oliefilter beroofde het team van een gehoopte overwinning, maar ook de beslissing van Highcroft Racing om geen banden te wisselen tijdens de laatste stop zorgde voor veel spanning. De CytoSport Porsche RS Spyder van Klaus Graf, Sascha Maassen en Memo Gidley eindigde door  het uitvallen van de Dyson als tweede en de Oreca FLM09 van Level 5 Motorsport als verrassende derde. De vierde plek wordt ingenomen door de Oreca FLM09 van Genoa Racing met een achter stand van slechts  7,105 sec op de nummer 3, lekker dicht bij elkaar dus.

In de GT-klasse ging de zege naar de Flying Lizard Porsche van Patrick Long en Jörg Bergmeister. Voor de tweede achtereenvolgende keer pakten zij in Laguna Seca de zege in de GT klasse. Long ging direct na de groene vlag na een laatste neutralisatie aan de Rahal Letterman BMW M3 van Joey Hand voorbij. Een uitstekende move van de Porsche-coureur, iets wat ons doet denken aan hun twijfelachtige overwinning op het zelfde circuit in 2009 op de Corvette.Toen kwam de Porsche samen met de Corvette uit de laatste bocht en werd de Corvette de muur in gereden door de Porsche. Het verschil tussen de Porsche van het Flying Lizard Team en BMW van Rahal Letterman is op de finisch slechts 0,356 sec. Een close finisch dus in de GT klasse. De derde plek wordt ingenomen door het team van Corvette met auto nummer 4 met o.a. Oliver Gavin achter het stuur. Hun achterstand op de nummer 1 in de GT klasse is slechts 3, 131 sec. Dus alle drie de eerste GT auto’s eindigen in dezelfde ronde met slechts 10 ronden achterstand op de winnende auto van Highcroft Racing. De Ferrari van Risi Competizione moest genoegen nemen met een vierde plek, de Jaguar van het Jaguar RSR team waar de Belg Marc Goossens aktief is, wist ook nu de race uit te rijden maar wel als laatste te eindigen.


Foto: (c) americanlemans.com

In de GTC klasse werd de overwinning behaald door het Black Swan Racing team in de Porsche 911 GT3 Cup. Een mooie overwinning door onze landgenoten Jeroen en Sebastian Bleekemolen en eigenaar Tim Pappas. Het team wist zes uur lang aan kop te rijden en als 17 overall in het klassement te eindigen. Als tweede eindigde in deze klasse met een ronde achterstand het team van TRG Porsche. Door deze overwinning staan het Black Swan Racing team ze nu zesde in het GTC klassement met 28 punten.

De vierde ronde in de American Le Mans Series wordt verreden een maand na de 24 uur van Le Mans in het weekend van 10 Juli. Het zal dan een race zijn van twee uur en drie kwartier en zal plaatsvinden op het Miller Motorsports Park, in de Amerikaanse staat Utah. Dat zal wel wennen worden na de 24 uur van Le Mans!!


Share