Hollands glorie tijdens de 24 uur van Le Mans 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Ja hoor eindelijk is het weer zover we hebben er een jaar op moeten wachten maar 12 Juni a.s gaat het toch echt weer gebeuren  de 78 st editie van de 24 uur van Le Mans. En ook dit jaar doen er weer een aantal Nederlandse coureurs mee, acht in totaal. Christijan Albers, Tom Coronel, David Hart, Paul van Splunteren, Peter Kox, Niek Hommerson, Jeroen Bleekemolen en Xavier Maassen. Ook zijn er een paar opvalende afwezige  zoals Jos Verstappen, Jan Lammers, Mike Hezemans en Charles Zwolsman. Ik zal de deelnemende Nederlandse coureurs in het komende stukje eens van dichterbij bekijken.Tom Coronel zal samen met Jeroen Bleekemolen en Peter Dumbreck in het Spyker Squadron de Spyker Laviolette besturen en uitkomen in de LM GT2 klasse. Tom begon zijn race carrière in 1990 met de Citroen AX Cup, waar hij vervolgens  in 1991 kampioen van werd. Het zal voor Tom de negende  keer zijn dat hij meerijd in de 24 uur van Le Mans, hij reed eerder voor teams als Lola Ford, Audi en Racing for Holland. Eén van de  beste resultaten tot nu toe was de overwinning in de Masters op Zandvoort voor eigen publiek in 1997.  Twee jaar later werd hij kampioen in de Formule Nippon. Hij is natuurlijk zeer bekend door zijn deelname aan de WTCC waar hij al diverse keren wist te winnen en ook dit jaar is hij daar weer zeer goed bezig.


09052010-dsc05635
Foto: Marco van de Bildt.

Voor het Spyker Squadron is hij dit jaar al twee keer in actie geweest te weten op Spa en  Le Castellet met bemoedigende resultaten zoals goede snelheid en betrouwbaarheid van de auto wat tijdens de 24 uur van Le Mans wel makkelijk is.


David Hart is naast belegger ook een gepassioneerd en zeer ervaren coureur die met (klassieke) raceauto’s door heel Europa in verschillende klasses racet. Hij is met zijn bedrijf DHG Racing al jaren lang actief in de racewereld en is al voor diverse coureurs een actieve sponsor geweest. David Hart heeft een ruime ervaring met GT auto’s, met diverse podiumplekken en overwinningen in het FIA GT kampioenschap en het Belcar kampioenschap, waar hij alle races won in 2004, samen met Mike Hezemans in de Viper.
David won de Belcar titel in 2005. Hart won de 24 uur van Zolder in 2005 en 2006, met de Corvette C5R en heeft ook twee keer meegedaan aan de 24 uur van Le Mans, in 2000 en 2003 in de LM GT1 klasse. In 2005 reedt hij met de G-Force LMP2 Courage in de Le Mans Series, waar hij een vierde plaats behaalde op de Nürburgring. In 2007  rijd David samen met Jan Lammers en Jeroen Bleekemolen bij Racing for Holland. Dit doen ze in de series en de 24 uur van Le Mans waar ze uit eindelijk als 25ste over de streep kwamen. Seizoen 2009 en 2010 is hij ook actief geweest tijdens de Winter Endurance kampioenschappen.


09052010-dsc04874
Foto: Marco van de Bildt.

David zal tijdens de 24 uur van Le Mans uitkomen voor het team van Luc Alphand in de LM GT1 klasse. Hij zal dan rijden in de Corvette C6.R waar hij tijdens de 1000 kilometer van Spa ook mee heeft kunnen rijden. Op Spa eindigde het team als vijfde  in de GT1 klasse maar ze wisten wel mooi de snelste ronde neer te zetten.


Christijan Albers is de enige coureur die we dit jaar kunnen aanschouwen in de LMP1 klasse, vorig jaar reden daar ook nog Jos Verstappen, Peter Kox en Charles Zwolsman. Christijan zal net als vorig jaar uitkomen voor het team van Kolles en rijden in een zeer snelle maar stille Audi R10 TDI. Hij moet dit jaar zijn auto delen met Scott Tucker en Manuel Rodrigues.


20090613-dsc00473
Foto: Marco van de Bildt.

Christijan wist in de 24 uur van Le Mans 2009 als negende te eindigen, maar zal het er dit jaar moeilijk mee krijgen om dat te halen want tijdens Le Mans is het de eerste keer dat de Audi’s van Kolles in aktie komen. Christijan is vooral bekend van zijn carrière uit de DTM en Formule 1 tijdperk . Dit jaar echter is het ook voor hem de eerste keer zijn dat hij in actie komt, zal wel te maken hebben dat hij vorig jaar vader is geworden en het daarom wat rustiger aan gaat doet. De laatste keer vorig jaar dat we hem in actie zagen was tijdens de LMS op Silverstone waar hij samen met Christian Bakkerut de Audi als vijfde over de finisch liet gaan.


Paul van Splunteren is sinds 1985 aktief bezig in de auto sport met in de beginjaren hoofdzakelijk tourwagen kampioenschappen zoals Renault Clio, Alfa 75 en BMW maar sinds 2005  doet dit vooral in een Porsche. Dit jaar en 2006 reed Paul in een Porsche mee in het FIA GT 3 kampioenschap. In 2007 reed Paul samen met Peter Kox en Mike Hezemans mee in een Spyker C8 Spyder GT2R tijdens de zesde ronde van de Le Mans series op het circuit van Interlagos, Brazilië.

20090801-dsc00391
Foto: Marco van de Bildt.

In 2009 was het voor het Nederlandse kampioenschap Dutch GT 4 waar hij aan meedeed, en zeer verdienstelijk was hij daar regelmatig op het podium terug te vinden. Dit jaar gaat hij voor de vijfde keer deelnemen aan de 24 uur van Spa waar hij in 2009 een mooi resultaat behaalde door als zevende te finshen. Dit jaar komt hij uit voor ProSpeed in de FIA GT3 en voor de 24 uur van Le Mans en komt uit in de LM GT2 klasse en rijd uiteraard in een Porsche 997 GT3 RSR.


Peter Kox zal dit jaar voor de dertiende keer meerijden in de 24 uur van Le Mans Het beste resultaat in zijn Le Mans loopbaan is ongetwijfeld de derde plaats in 1997 uitkomend in een McLaren F1 GTR voor het team van BMW Motorsport. Peter is een zeer veelzijdig en drukbezet coureur dit jaar is hij behalve de 24 uurs race ook nog terug te vinden in het FIA GT1 Championship waar hij rijd in een Lamborghini Murciélago voor het team van Reiter. Echt succesvol is het seizoen nog niet verlopen van de drie races wisten ze er pas één te finishen.


09052010-dsc05653
Foto: Marco van de Bildt.

Peter Kox zal echter tijdens de 24 uur van Le Mans uitkomen voor het team van Young Driver AMR in de LM GT 1 klasse. Hij zal dat doen in de Aston Martin DBR9.


Niek Hommerson is uit het rijtje Nederlandse deelnemers voor mij de minst bekende coureur. Niek is geboren in Den Haag en is mede eigenaar van  de Hommerson gokhallen. Hij is in actief geweest in de Dutch Supercar Challenge  GT klasse , in het Donkervoort Cup kampioenschap.Vorig jaar heeft Niek nog meegereden in de Lamborghini Supertrofeo een klasse waar Peter Kox ook regelmatig te vinden is. In 2009 was hij ook nog actief tijdens de 24 uur van Spa waar hij samen met Paul van Splunteren en Raymond Coronel meereed in de GT klasse. Ze reden tijdens de 24 uur van Spa voor het team van Prospeed Competittion in een Porsche 977 GT3 RSR en wisten toen als zevende overall te eindigen en als vierde in de GT klasse.


09052010-dsc05159
Foto: Marco van de Bildt.

Dit jaar heeft Niek tijdens de Le Mans Serie race op Spa ook gereden voor Prospeed samen met Paul en ze eindigden daar als dertiende in de LM GT 2 klasse. Tijdens de 24 uur van Le Mans zal hij ook uitkomen voor het Belgische Prospeed in de LM GT 2 klasse met team genoten Paul van Splunteren en de Belg Louis Machiels.


Jeroen Bleekmolen is behalve  de 24 uur van Le Mans ook nog actief in een aantal andere raceklassen, zoals Porsche Super Cup, American Le Mans Series, Dutch GT4 en de Le Mans Series. Dit jaar zal Jeroen weer uitkomen voor het team van Spyker Squadron samen met Tom Coronel en Peter Dumbreck.

20080614-dsc06596.jpg
Foto: Marco van de Bildt.

Hij rijd dit jaar voor de vijfde keer mee in de 24 uur van Le Mans en zijn mooiste resultaat is zonder meer de overwinning in 2008 in de LM P2 klasse. Hij reed toen in een Porsche RS Spyder voor het team van van  Merksteijn samen met Jos Verstappen en Peter van Merksteijn.


Xavier Maassen rijd dit jaar voor de tweede keer mee in de 24 uur van Le Mans en hij doet het net als vorig jaar in een Corvette C6.R voor het team van Luc Alphand. Hij rijd in de tweede auto van het team en rijd derhalve niet met onze andere langenoot David Hart. Behavle de 24 uur van Le Mans is Xavier ook nog actief in de FIA GT1 World Championchip, waar hij net als vorig jaar rijd in een Corvette C6.R. Echter dit jaar rijd hij voor het team van het Belgische Mad Croc Racing maar echt succesvol is zijn avontuur hierin nog niet verlopen hij wist namelijk pas 1 punt te scoren.


Foto: Marco van de Bildt.

Vorig jaar wist Xavier de 24 uur van Le Mans als tweede te eindigen wat hem en het team een mooi podium plaats opleverde, maar of dit goede resultaat ook dit jaar gehaald kan worden is nog maar de vraag want de concurrentie is aanzienlijk groter dit jaar.


Share