Grote problemen voor Pescarolo Sport.

Print Friendly, PDF & Email

20090614-dsc01283Het team Pescarolo Sport van Le Mans legende Henri Pescarolo lijkt van de radar verdwenen. Op de startlijst van de 24 uur van Le Mans staan twee auto’s ingeschreven, maar bij de Le Mans series, waar ze vorig jaar zo succesvol waren, zijn ze opvallend afwezig. Het nieuws rondom het team dat maar mondjesmaat naar buiten komt ziet er niet goed uit, en het staat nog te bezien of we Pescarolo Sport bij de 24 uur van Le Mans zullen zien. Ook voor de Nederlander Ho-Pin Tung komt daarmee deelname aan de 24 uurs race op de tocht te staan.



Pascarolo Sport is de grote afwezige bij de Le Mans Series. Het team dat zo succesvol was vorig seizoen bij de Le Mans Series, bij de laatste wedstrijd in 2009 op Silverstone waren ze nog in de race om de titel, had eerder wel toegezegd om mee te doen met de Le Mans Series. Vorig seizoen werden 5 podiums gehaald uit 7 wedstrijden en twee maal de overall overwinning, in Portimão en Okayama. Maar bij de seizoensopener op het circuit Paul Ricard waren ze er niet bij. Ook van de deelnemers lijst van Spa-Francorchamps zijn ze inmiddels stilletjes verdwenen.

Naar verluid is Henri Pescarolo al enige tijd geleden door het team aan de kant geschoven. Henri Pescarolo heeft 33 maal als coureur meegedaan aan de 24 uur van Le Mans, en hij wist de klassieker 4 maal te winnen (1972,1973,1974 en 1984). Eind jaren negentig start hij met zijn eigen team, Pescarolo Sport. Ze rijden met de Courage C60 prototypes, welke na de vele modificaties van het team worden omgedoopt tot Pescarolo. Het team komt het dichtst bij de overwinning in 2005 als ze de pole positie pakken en tweede worden in de wedstrijd.


20090614-dsc01587
Foto: Marco van de Bildt.

Genii Capital, een Luxemburgse investeringsmaatschappij, heeft het sportieve gedeelte van Pescarolo Sport in handen. Recentelijk heeft deze firma via Gravity Management ook een groot aandeel genomen in het Renault Formule 1 team.

Genii zou aan Pescarolo Sport hebben laten weten dat ze twee auto’s moesten ‘inschrijven’ voor de 24 uur van Le Mans voor 5 rijders van Gravity.In Februari is tevens door Jean Py, de huidige eigenaar van Pescarolo Sport, een overeenkomst aangekondigd tussen Pescarolo Sport, Gravity en het Renault F1 Driver program. Als eerste rijders voor de auto’s werden Jan Charouz en de Nederlander Ho-Pin Tung aangekondigd. Volgens Jean Py komen Gennii en Gravity hun beloftes niet meer na waardoor het het Pescarolo LM P1 project op losse schroeven komt te staan.

Genii heeft inmiddels via een persbericht gereageerd, waarin ze aangeven het overleg met Pescarolo te hebben opgeschort. Pescarolo Sport kon niet voldoende financiële en operationele garanties geven voor het Le Mans project, derhalve heeft Genii besloten zich terug te trekken.

Het over en weer met modder gooien lijkt dus ook al te zijn begonnen. Zou het kunnen dat een openstaande rekening van 300.000 dollar voor een afgeschreven Peugeot 908 HDi FAP tijdens de 24 uur van Le Mans van 2009 nog meespeelt? Ondertussen lijkt het er steeds meer op dat de reserves zich kunnen gaan voorbereiden voor de 24 uur van Le Mans in Juni.

Ook voor de Nederlandse coureur Ho-Pin Tung breken er onzekere tijden aan. Hij was door Pescarolo bevestigd als de eerste rijder op de no. 17 Pescarolo 01 Judd. Volgens de reglementen mag degene die als eerste rijder is aangewezen niet naar een ander team switchen. Dus als Pescarolo niet verschijnt, zullen we helaas ook Ho-pin Tung niet zijn debuut zien maken in de 24 uur van Le Mans.

Voorlopig blijft het afwachten of Pescarolo aan de start zal verschijnen in Le Mans op 12 Juni. Mogelijk dat Jean Py of Henri Pescarolo nog in staat is om het team te redden.

Share