Hollands glorie in het FIA GT1 World Championship 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Het is bijna zover, de start van het nieuwe FIA GT1 World Championship, iets waar we  rijkhalsend naar uitkijken. De twaalf deelnemende teams hebben  allemaal hun rijders bekend gemaakt, en de FIA heeft inmiddels de officiële deelnemerslijst voor de eerste races op Yas Marina (Abu Dhabi) bekend gemaakt. Totaal gaat het om 48 coureurs verdeeld over 24 auto’s die weer zijn ondergebracht in 6 verschillende merken. Het kan ook niet anders dan dat ook hier Nederlanders aan deelnemen. Dit jaar zijn dat er totaal vier te weten: Mike Hezemans, Peter Kox, Nicky Pastorelli en Xavier Maassen. Niet slecht dus.


Als er één coureur thuishoort in de FIA GT1  dan is dat Mike Hezemans wel want hij rijd al heel wat jaren mee in deze klasse en heeft ook al heel wat overwinningen behaald. Hier een beknopt overzicht van wat hij tot op heden bereikt heeft. Voordat Mike in de GT1 klasse ging racen in 1997 reed hij voornamelijk in de Porsche Supercup en de Duitse Carrera Cup. In 1997 stapt hij over naar de  FIA GT1 klasse en hij rijd hier samen met Jan Lammers in een Lotus Elise GT1. Ook in dat jaar rijd hij voor de eerste keer mee in de 24 uur van Le Mans ook in een Lotus Elise GT1. Vanaf dat moment rijd Mike ieder jaar mee in het FIA  GT1 kampioenschap, en dat doet hij in diverse auto’s te weten: Porsche 911 GT2, Bitter GT1, Lister Storm, Chrysler Viper GTS-R, Marcos LM 600, Ferrari 575 Maranello, en sinds seizoen 2005 rijd hij in een Corvette.


Foto: (c) DPPI / FIA GT

De resultaten die Mike de afgelopen jaren 13 jaar heeft geboekt mogen er ook zijn, zo is  hij al 121 keer aan de start verschenen van de FIA GT1, heeft hij een puntentotaal van 416, wist hij elf keerde pole te bereiken en behaalde hij zelfs 14 keer de overwinning. Leuk voor de statistieken maar belangrijker is de vraag wat gaat hij dit jaar presteren, aan de auto zal het niet liggen, ook niet aan zijn mede coureur, Andrea Piccini, nee de grote vraag zal zijn wat gaan zijn concurrenten doen met hun mooie bolides. Mike rijd zelf  uiteraard in een Corvette Z06 voor het team van Phoenix Racing / Carsport.


Peter Kox is een echte allround coureur met ook de nodige ervaring in de FIA GT klasse. Peter begon zijn FIA GT loopbaan in 1997 bij McLaren in een BMW en hij wist dat jaar als zesde te eindigen in het kampioenschap, dit is enige jaar dat Peter een heel seizoen meerijd in deze klasse. Pas in 2001 rijd hij weer in deze klasse en wel in een Ferrari F 550 Maranello. Vanaf 2001 rijd hij ieder jaar, m.u.v 2003, mee in het FIA GT1 kampioenschap zo was hij o.a te bewonderen in een Chrysler Viper GTS-R, Aston Martin DBR-9 , Ferrari F440, Spyker C8 Spyder maar waar de specialiteit ligt van Peter Kox is toch wel de Lamborghini Murcielago.


20080511-dsc05025

Foto: Marco van de Bildt.

Peter Kox rijd nu al tien jaar mee in de FIA GT1 en heeft totaal zeven keer het podium weten te bereiken waarvan het in drie maal voor de eindoverwinning. Ook dit jaar is Peter weer terug te vinden in zo’n fantastische Lamborghini Murcierlago R-SV. Hij rijd voor het team van Reiter Engineering zijn mede coureur is Christopher Haase. De andere twee coureurs voor het team zijn nog niet bekend gemaakt. Peter Kox rijd dit jaar natuurlijk ook nog net al in het verleden mee in de 24 uurs Le Mans.


Nicky Pastorelli heeft in vergelijking met de twee bovenste coureurs wel iets minder race uren gemaakt.  Nicky rijd dit jaar voor het eerst mee in de FIA GT1 klasse. Hij doet dat net als Peter Kox in een Lamborghini Murcierlago R-SV en wel voor het team “All-Inkl.Com Münnich Motorsport”. Zijn medecoureurs voor het team zijn Marc Basseng, Dominik Schwager en Thomas Jäger. Nicky begon zijn raceloopbaan in 2001 en 2002  uitkomend in de Italiaanse Formule Renault,  de twee opvolgende jaren reed hij in de Euro 3000 Series met als resultaat het winnen van het kampioenschap in 2004. In 2005 werd hij testrijder voor Jordan in de Formule 1, echter veel gereden heeft hij dat jaar niet.


20091011-dsc03804

Foto: Marco van de Bildt.

Het jaar 2006 rijd Nicky een aantal wedstrijden mee in de ChampCar World Series en in 2008 rijd hij een aantal races mee in de American Le Mans Series in de GT2 klasse maar ook de Dutch Supercar Challenge rijd hij  in 2008 samen met Meindert van Buuren. In 2009 reed Nicky  nog mee met Scuderia Corse in zes uurs race van Vallelunga. Ben dus erg benieuwd wat hij voor resultaten komend seizoen gaat boeken in de FIA GT1.


Xavier Maassen komt dit jaar uit voor het team van het Belgische Mad Croc Racing en zijn collega’s in het team zijn Alex Müller, Mika Salo, en Pertti Kuismanen. Maassen deelt de auto met Müller. Het team zal het dit jaar moeten doen met 2 x een Corvette Z06, geen vervelende combinatie dus. Voor Xavier is dit het derde seizoen dat hij meerijd in deze klasse. Zijn debuutseizoen was 2008 waar hij rijd in een Corvette C6R uitkomt voor Selleslagh Racing Team en in dat jaar weet hij ook gelijk een eerste plek te scoren in Monza.


 

Foto: Marco van de Bildt. De Luc Alphand Corvette waarmee Xavier Maassen tweede werd in de GT1 klasse bij de 24 uur van Le Mans (209).

Vorig kwam hij uit voor het team van Luc Alphand en ook weer in een Corvette C6-R waarmee hij het seizoen als vierde wist te eindigen in het eindklassement. Maar ook reed hij vorig jaar als rookie mee in de 24 uur van Le Mans waar hij als tweede eindigde in de GT1 klassement.


Al met al vier hele goede coureurs waarvan we veel vuurwerk kunnen verwachten tijdens het eerste seizoen van het nieuwe FIA GT1 Championship. De eerste race wordt verreden op 16 en 17 April op het schitterende circuit van Abu Dhabi.


Share