FIA GT1 World Championship wedstrijd op vernieuwd Silverstone.

Print Friendly, PDF & Email

Komend weekend op 1 en 2 mei is de tweede ronde van het FIA GT1 kampioenschap. Op het vernieuwde circuit Silverstone word gereden om de prestigieuze Royal Automobile Club Tourist Trophy. Peter Kox is de enige Nederlander die deze prijs ooit heeft gewonnen, en wel in 2005.Tevens zal dit weekend het nieuwe seizoen van het FIA GT3 European Championship en de GT4 European Cup van start gaan.


De SRO organisatie heeft de handen vol gehad om alle materiaal en deelnemers Dhubai uit te krijgen na de eerste wedstrijd op Yas Marina. Vanwege de luchtvaart problemen na de vulkaanuitbarsting van de Eyjafjallajokull op Ijsland heeft de organisatie vrachtvliegtuigen ingezet die de wagens naar Luxemburg hebben gevlogen. Teampersoneel is met charters naar Wenen gevlogen. Het is allemaal gelukt, zodat het FIA GT1 circus dit weekend aantreed op het vernieuwde circuit van Silverstone.


De nieuwe lay-out van Silverstone, Groot Brittannië (Bron: Wikipedia).

De FIA GT1 coureurs hebben de eer om als eerste gebruik te mogen maken van het vernieuwde Silverstone circuit. De nieuwe lay-out heeft een lengte van 5,9 km. en telt 18 bochten. Ten opzichte van de oude lay out is het circuit 760 m. langer.  Ook is een stadion gedeelte toegevoegd. Later dit jaar zal er ook nog gereden worden door de Formule 1, en de Le Mans Series hebben er hun seizoensafsluiter op 12 September.

Er word op Silverstone gereden voor de legendarische Royal Automobile Club Tourist Trophy, de oudste en meest prestigieuze autosport prijs. Voor het eerst werd hij uitgereikt in 1905. De winnaar toen was John Napier bij een 6 uurs race op Isle of  Man. De namen van o.a. Stirling Moss en Derek Bell zijn terug te vinden op de trofee. In 2005 werd hij, om het 100 jarig bestaan te vieren, uitgereikt aan de winnaar van de FIA GT race. Dat jaar was het de Nederlander Peter Kox die zijn naam, samen met Pedro Lamy, op de Trophy mocht laten graveren. Kox is tot nu toe de enige Nederlander die de Trophy ooit won. Dit weekend krijgt Peter Kox de kans om voor de tweede maal de Trophy mee te mogen nemen, als hij met de Reiter Lamborghini aan de start zal verschijnen.


Foto: (c) DPPI / FIA GT1.

Romain Grosjean en Tomas Mutsch komen als leider in het kampioenschap naar Silverstone met vijf punten voorsprong. Zij waren die de eerste Champions race wonnen met hun Matech Ford GT, nadat ze in de kwalificatie race de tweeede plek veroverden. Bij de teams gaat het Phoeniux Racing/Carsport team aan de leiding. Bij datzelfde Phoenix Racing /Carsport is het Mike Hezemans die met een fantastische inhaalrace alsnog de derde plaats veroverde met zijn teamgenoot Andrea Piccini bij de wedstrijd op Yas Marina. Dit weekend heeft hij echter niet Piccini maar Anthony Kumpen als teamgenoot, een oude bekende. Vorig jaar grepen ze met z’n tweeën net naast de FIA GT titel. Motorproblemen voorbehouden, zie ik ze wel op het podium finishen, mogelijk zelfs op de hoogste trede.

Ook Xavier Maassen heeft een andere teamgenoot dit weekend. De Fransman Nicolas Armindo zal hem dit weekend vergezellen op de Mad Croc Corvette. Ook Oliver Gavin zal dit weekend in actie komen op de Mad Croc Corvette. De vierde Nederlander in het FIA GT1 geweld, Nicky Pastorelli, zal er natuurlijk ook weer bij zijn met de All-Inkl Lamborghini.

Op vrijdag zijn er de vrije trainingen, en op zaterdag 1 mei o.a de kwalificaties van de FIA GT1, maar ook van de FIA GT3 en de GT4 European Cup. Op de zaterdag om ongeveer 5 uur word ook de kwalificatie Race afgewerkt. Op zondag 2 Mei om een uur of 3 volgt dan de Championship Race.

Nederlanders, wij in ieder geval, moeten het doen met de stream via de website, wat overigens prima verzorgd is.


Share