Dutch GT4, succesvolle Paasraces voor Porsche op Zandvoort.

Print Friendly, PDF & Email

05042010-dsc04307De start van het tweede seizoen van het Dutch GT4 Kampioenschap tijdens de Paasraces op circuit park Zandvoort is voor Porsche buitengewoon succesvol verlopen. De hoofdrace werd door Phil Bastiaanse en Mathijs Harkema gewonnen met hun Porsche 997 GT4, terwijl Bastiaanse ook de chaotisch verlopen tweede sprintrace op z’n naam wist te schrijven. Duncan Huisman wist wel op de zaterdag de eerste sprintrace te winnen in de regen, maar in de hoofdrace kwam hij samen met Ricardo van der Ende in de BMW M3 snelheid te kort. Bastiaanse gaat als leider in het Dutch GT4 kampioenschap naar de Pinksterraces op 22 en 24 Mei.


Op zaterdag 3 en maandag 5 April zijn op circuit Zandvoort tijdens de Paasraces de eerste wedstrijden verreden van het Dutch GT4 Kampioenschap, een onderdeel van het Dutch Power Pack (DPP). Het Dutch GT4 Kampioenschap begint daarmee aan zijn tweede seizoen. Een nieuwe sponsor, HTC, een mooi startveld met bekende namen, en de grote aantallen bezoeker die naar Zandvoort waren gekomen maakte deze seizoensopening al goed. Helaas waren de vooraf aangekondigde Camaro’s er niet.

De 23.000 bezoeker, en ook de tv kijkers, de hoofdrace werd live uitgezonden door RTL7, hebben denk ik een mooie race gezien.


05042010-dsc04307
Foto: Marco van de Bildt.

Race 1.

Op zaterdag 3 April werd de eerste sprintrace over 25 min. verreden op een doorweekt circuit. Duncan Huisman wist samen met zijn team het beste met de omstandigheden om te gaan, en trok derhalve de winst naar zich toe. Christiaan Frankenhout, de regerend kampioen, ging als eerste van start, maar kreeg een drive-through penalty. Er was, voor de start, te lang aan de wagen gewerkt op de grid. De natte baan leverde voor meer teams veel werk op aan de auto met het monteren van regenbanden vlak voor de start. Frankenhout, die op dat moment de snelste op de baan was, stelde zijn penalty zo lang mogelijk uit om een gat te creëren. Na zijn drive through kwam hij als vijfde terug op de baan met z’n Porsche 997 GT4. Vrij vlot kon hij de vierde plaats overnemen van Simon Knap. En dat was nog niet het einde van zijn inhaalrace. Jan Joris Verheul en Henry Zumbrink volgde het lot van Simon Knap. Duncan Huisman was te ver weg om nog in te kunnen halen, en uiteindelijk zou hij de tweede positie veroveren op iets minder dan vier seconde achter Huisman met de BMW M3.

Winnaar van de dit seizoen geïntroduceerde Legend Cup, voor rijders boven 45 jaar, was Hans Hugenholtz. Met zijn Ford Mustang FR500C finishte hij als elfde overall. Hugenholtz had op basis van de rondetijden als zesde of zevende kunnen finishen, maar ook hij kreeg een drive-through penalty.


05042010-dsc04450
Foto: Marco van de Bildt.

Uitslag sprintrace 1:

1. Duncan Huisman, BMW M3, 13 ronden in 26 min. 56,790.

2. Christiaan Frankenhout, Porsche 997 GT4, op 3,868 sec.

3. Henry Zumbrink, Corvette C6, op 8,884 sec.

4. Jan Joris Verheul, Aston Martin GT4, op 17,050 sec.

5. Simon Knap, BMW M3, op 18,188 sec.


Race 2.

Maandag 5 April, tweede Paasdag werd ’s ochtends de tweede sprintrace verreden, ditmaal op een droge baan. Dus ditmaal geen last-minute bandenwissels op de grid.


05042010-dsc03913
Foto: Marco van de Bildt.

Phil Bastiaanse had een goede start en ging met zijn Porsche als eerste de Tarzan bocht in gevolgd door Danny van Dongen in de Corvette. Er was nog even een schuiver van de Ginetta van Menno Kuus, maar hij kon wel z’n weg vervolgen. Van Dongen stond vrijwel direct onder druk van Jan Joris Verheul, zodat Bastiaanse zijn voorsprong kon uitbouwen. Erg lang kon hij er niet van genieten. Inde tweede ronde crashte Frank Wilschut met zijn Porsche bij het uitkomen van het Scheivlak. De safety car kwam in de baan, en het hele veld zat weer bij elkaar. Na de herstart wist Bastiaanse als snel weer een gaatje te trekken. In dezelfde ronde nog was het van Dongen die in de fout ging, en de controle over de Corvette verloor. Wederom een safety-car situatie.

Nog voor de herstart was het Pieter Christiaan van Oranje die met zijn Mustang FR 500C heel veel olie verloor en een lang spoor over het circuit achter liet. Het opruimen hiervan koste zoveel tijd dat er niet meer geracet werd.

Met hooguit drie ronden echt te hebben geracet werd Phil Bastiaanse achter de safety car als winnaar afgevlagd. Jan Joris verheul werd tweede en Jeroen Bleekemolen derde. De winst voor de Legend Cup ging naar Alard Kalff met de Mustang FR500C.


05042010-dsc03998
Foto: Marco van de Bildt.

Uitslag sprintrace 2:

1. Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, 9 ronden in 26 min. 55,500.

2. Jan Joris Verheul, Aston Martin GT4, op 0,157 sec.

3. Jeroen Bleekemolen, Corvette C6, op 0,965 sec.

4. Ricardo van der Ende, BMW M3, op 1,629 sec.

5. Bertus Sanders, Porsche 997 GT4, op 2,266 sec.


Hoofdrace.

In de hoofdrace, die ’s middags om 16:00 uur van start ging,mocht Phil Bastiaanse van pole vertrekken. Hij wist de kop te houden bij de start en kon redelijk snel een gaatje slaan. De enige die hem enigszins kon volgen was Christiaan Frankenhout, van de tweede stek vertrokken. Vlak voor de pitstops was het verschil tussen de beide Porsches en de rest van het veld zo’n tien seconde. Bastiaanse maakte en foutje bij het inhalen van een langzamere deelnemer, Frankenhout kon profiteren, en pakte de leiding.


05042010-dsc04346
Foto: Marco van de Bildt.

Frankenhout gaf het stuur over aan Ferdinand Kool, die helaas in zijn eerste ronde een fout maakte en spinde. Daarmee waren de rollen weer omgedraaid. Mathijs Harkema die de Porsche overnam van Bastiaanse kwam aan de leiding terug in de race. Harkema stond de leiding niet meer af en kwam na 50 minuten racen als winnaar over de streep. Ferdinand Kool kwam als tweede aan de finish op iets minder dan drie seconden gevolgd door de BMW van Ricardo van der Ende en Duncan Huisman.


05042010-dsc04562
Foto: Marco van de Bildt.

Uitslag hoofdrace:

1. Phil Bastiaans – Mathijs Harkema, Porsche 997 GT4, 26 ronden in 50 min. 42,788.

2. Christiaan Frankenhout – Ferdinand Kool, Porsche 997 GT4, op 2,870 sec.

3. Duncan Huisman – Ricardo van der Ende, BMW M3, op 5,659 sec.

4. Quint Engel – Nicky Catsburg, Ginetta G50, op 18,910 sec.

5. Melvin de Groot – Sebastiaan Bleekemolen, BMW M3, op 56,194 sec.


Het openingsweekend van het HTC Dutch GT4 Kampioenschap is voor Porsche voorspoedig van start gegaan. Met de winst in twee van de drie races, vier podiumplekken in totaal. Phil Bastiaanse gaat na de Paasraces aan de leiding in het kampioenschap, en regerend kampioen Christiaan Frankenhout heeft laten zien dat hij gewoon weer mee doet om de prijzen dit jaar. De BMW van Duncan Huisman en Ricardo van der Ende lijkt wat snelheid te missen. Huisman pakte nog wel knap de winst, onder moeilijke omstandigheden in de regen, en in de hoofdrace werden ze derde. Het zal interessant worden om te zien hoe de verhoudingen liggen als de eerste ‘succesgewichten’ worden uitgedeeld.

Een ‘kleine’ misser was er voor de organisatie die aan Jeroen Bleekemolen een volkomen overbodige straf uitdeelde voor inhalen in de uitloopronde.

De volgende wedstrijden van het Dutch T4 Kampioenschap zijn tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort op 22 en 24 Mei.

Meer foto’s van de Paasraces zijn hier te vinden, en uiteraard op onze fotopagina, waar ook foto’s te vinden zijn van andere evenementen.Share