Dochter van Jacky Ickx rijd weer de 24 uur van Le Mans.

Print Friendly, PDF & Email

Vanina Ickx, dochter van de legendarische Jacky Ickx, zal op 12 en 13 juni voor het team van Signature Plus de 24 uur van Le Mans rijden. De uit België afkomstige Vanina zal tevens tijdens de 8 uur van Le Castellet op het circuit van Paul Richard en ook de 1000 kilometer van Spa op het circuit van Spa-Francorchamps  rijden in de Lola Aston Martin van het Signature team.


Het zal voor Vanina de zesde keer zijn dat ze deelneemt aan de 24 uur van Le Mans. De vader van Vanina, Jacky Ickx, wist de legendarische 24 uur van Le Mans zelf zes keer te winnen, hopelijk zit het racen in de genen dan zullen we nog veel van haar zien en wie weet dit jaar al in de Lola Aston Martin van het team Signature Plus. De mede coureurs van Vanina  Ickx in het Franse team zijn Pierre Raguas en Frank Mailleux beide afkomstig uit Frankrijk.

Vanina Ickx begon haar racecariëre op 21 jarige leeftijd door in 1996 mee te gaan racen in de BMW Compact Cup, een onderdeel van de  Belgische  Procar series. Ze reed de Procar series ook in ’97  ’98 en in 1999 beklom ze voor het eerst het podium. Ook in 1999 reed ze voor de eerste keer met haar vader Jacky Ickx in de 24 uur van Spa. Hier werd echter geen resultaat geboekt door een crash waar ze zelf de oorzaak van was.

In 2000 begint zij, als bijrijder, met de Dakar Rally samen met haar vader Jacky en dit bevalt haar dusdanig goed dat ze dit ook  in 2001 en 2002 doet. In 2000 rijd ze ook de 24 uur van Spa en eindigde daar op de derde plaats algemeen. In hetzelfde jaar weet ze ook haar eerste overwinning te behalen in de Ferrari Challenge. De jaren  2001 en 2002 waren drukke jaren voor Vanina, de races waar ze in mee reed waren Formule 2000, Porsche Supercup, de 24 uur van Spa, Toyota Yaris Cup en niet te vergeten voor de eerste keer de 24 uur van Le Mans in 2001.

Vanina moet in 2003 afstuderen maar maak ook dan nog de nodige kilometers in o.a. de 24 uur van Le Mans, Ferrari Challenge race en een gastrace in de Formule RenaultV6 Eurocup. Het jaar 2004 was weer een druk jaar met het hele seizoen de Belcar GT Championship met als eindresultaat de hoogste notering in het vrouwen kampioenschap. Ook wint ze voor de tweede keer een race in de Ferrari Challenge en in de 24 uur van Spa weet ze in de G3 klasse de overwinning te behalen. In het voorprogamma van de Formule 1 op Spa rijd Vanina mee als gast in de Porsche Supercup.

In 2005 reed Vanina  in een Mini Cooper  mee in het Belcar kampioenschap waar ze ook een overwinning wist te behalen en deed voor het eerst mee in de Le Mans Endurance Series.. Ook wist ze een overwinning te behalen het FIA GT Kampioenschap die plaatsvond in China. De 24 uur van Le Mans wist ze dat jaar als 16e te eindigen. Door de goede resultaten tijdens de LMES en Le Mans mocht ze in 2006 plaats nemen in een Audi tijdens de DTM van dat jaar. Hier heeft ze 2 jaar geraced zonder veel succes.


 

Foto: Marco van de Bildt. Vanina Ickx met de Rollcentre Pescarolo-Judd in de 24 uur van Le Mans 2008.

Het jaar 2008 gaat ze er in de Le Mans Series weer vol tegen aan en rijd alle races in deze serie. De 12 uur van Spa weet ze te winnen en de 24 uur van Le Mans komt ze met het team als elfde algemeen over de streep. Verder is ze nog actief in de 24 uur van Zolder en doet ze mee in de Le Mans Classic. In een Ford Escort uit 1971 rijd ze mee met de een Historische Grandprix van Copenhagen waar ze rijd tegen o.a. Tom Kristensen, Johnny Herbert, Jan Magnussen en David Brabham.

Vorig jaar reed ze voor de eerste keer mee in de 24 uur van de Nürburgring in een Sirocco en wist deze race te winnen in haar klasse en een 17 plek algemeen. Voor de vijfde keer rijd ze mee in de 24 uur van Le Mans dit keer voor het team van Creation. De 12 uur van Spa kan ze dit jaar ook niet aan zich voor bij laten gaan maar ze weet de eindstreep niet te halen. Al met al heeft Vanina al heel wat race ervaring en ook al aardig wat overwinningen heeft ze weten te behalen maar of ze dit jaar voor de 24 uur van Le Mans op haar naam weet te schrijven in nog maar de vraag, want de diesels van Audi en Peugeot zijn hier wel oppermachtig.


Share