American Le Mans Series, 36 inschrijvingen voor de race op Long Beach.

Print Friendly, PDF & Email

Met de 12 uur van Sebring nog vers in ons geheugen kunnen we ons nu weer opmaken voor de volgende race in de American Le Mans Series, en dat is de Grand Prix van Long Beach in Long Beach Florida. Het aantal deelnemers is historisch hoog en een aantal teams zal revanche willen nemen op de race van Sebring. De race zelf duurt maar 1 uur en 40 minuten dus iedere kleine fout wordt direct afgestraft, spannend dus. Één Nederlander zien we terug op de lijst, Jeroen Bleekemolen bij Black Swan Racing.


Het is de tweede ronde van de American Le Mans Series en die wordt verreden op zaterdag 16 April op het mooie stratencircuit van Long Beach Florida. Het is het grootste veld met deelnemers in de 36 jarige historie van de Grand prix van Long Beach het totaal aantal deelnemers komt uit op 36 auto’s in 4 verschillende klasses. Het is overigens pas de vierde keer dat de American Le Mans Series gebruik maken van dit mooie straten circuit op Zondag 17 april worden er op het zelfde circuit ook de Indy Car Series en de Indy Lights verreden, een druk weekend daar in het altijd zonnige Florida.


Het stratencircuit van Long Beach, Florida. (bron: wikipedia)

Het straten circuit van Long Beach is 3,1 km. lang en telt 10 bochten. In 1975 werd er voor het eerst gereden, een Formule 5000 wedstrijd. Van 1976 tot en met 1983 was de Formule 1 er te gast.  Vanaf 1984 word er gereden voor het CART, ChampCar en IndyCar kampioenschap.

De LMP klasse bestaat uit 7 auto’s en het is voor het eerst dat men hier in een gecombineerde klasse rijd van LM P1 en LM P2, hetgeen een mooi gevecht kan opleveren tussen Aston Martin, Acura, Mazda en Porsche.  Bovenaan in het klassement van de ALMS staan twee teams, te weten Drayson Racing  en Muscle Milk Team Cytosport beide met 30 punten en op de derde plek staat Patron Highcroft Racing. Verdere deelnemende teams in deze klasse zijn o.a. Dyson Racing, Intersport Racing en niet te vergeten Aston Martin Racing met Adrian Fernandez en Harold Primat. Aston Martin werd tijdens de 12 uur van Sebring nog derde met een paar ronde achterstand op de winnende Peugeots.

De GT klasse is met 12 deelnemende teams de grootste klasse tijdens de race op Long Beach. In deze zeer competitieve klasse gaat de strijd ongetwijfeld tussen de Ferrari van Risi Competizione en de Porsche van Flying Lizard Motorsports. De grote verrassing in deze klasse op Sebring waren de BMW’s van Rahal Letterman Team die nu in GT klasse de tweede en derde plek in hun bezit hebben, maar of ze dat ook tijdens een korte race kunnen presteren is de vraag. Bij Corvette Racing is men zeer gemotiveerd om met hun twee deelnemende Corvette’s na het teleurstellende resultaat van Sebring om te zetten in winst. Een aangename verrassing in deze klasse zijn de twee groen/zwarte Ferrari’s van de team van Extreme Speed Motorsports, met o.a. teameigenaar Scott Sharp achter het stuur, ze staan nu in het klassement op een vierde plek . Ook zijn we benieuwd of  de mooie Jaguar van het Jaguar RSR team nu wel de finish haalt, want tijdens de 12 uur van Sebring kwamen ze niet ver dan de 11de  ronde hetgeen veroorzaakt werd door koelings problemen.


Foto: (c) americanlemans.com

De LMPC klasse rijd dit jaar voor het eerst mee op het circuit van Long Beach. Ze zullen met zeven auto’s aan de start verschijnen en zijn allemaal identiek namelijk een Oreca FLM09 prototype. De leider in de LMPC klasse is het team van Level 5 Motorsport zij wisten op Sebring voor hun klasse als eerste te eindigen, maar ze hadden na 12 uur racen nog wel een achterstand van ruim 40 ronden op de winnende Peugeot. Het team van Level 5 Motorsport zal met twee auto’s deelnemen en achter het stuur kruipen o.a  Scott Tucker, Christophe Bouchut, en Rayan Hunter-Reay die een dag later ook meerijd tijdens de IRL op Long Beach.  Het team van Genoa Racing staat derde in het klassement en de coureurs Tom Sutherland en JR Hildebrand zullen er alles aan doen om de race op Long Beach te winnen.

De GTC klasse is vertegenwoordigd met 10 auto’s en net als in de LMPC klasse zijn ze allemaal identiek, een Porsche 911 GT3 Cup uitvoering. De winnaar van de 12 uur van Sebring is het team van Alex Job Racing  met achter het stuur Richardo Gonzalez en Butch Leitzinger. Ook Alex Job Racing is met twee auto’s vertegenwoordigd de tweede auto staat ook als tweede in het klassement in deze klasse ze hebben dus goede zaken gedaan op Sebring.  Of ze dit ook kunnen waarmaken op Long Beach valt te bezien want in deze klasse doen er maar liefst drie nieuwe teams mee. Eén van die nieuwe teams is het team van Black Swan Racing met als top coureur Jeroen Bleekemolen, het team stond eerst als GT team genoteerd maar in Long Beach rijden ze mee in de GTC klasse, wat daar de reden voor is is ons niet duidelijk. Het mag duidelijk zijn dat er ook in deze klasse met 10 deelnemers het nodige vuurwerk is te verwachten.

Al met al beloofd het weer een spannende en snelle race te worden met in alle vier de klasses de nodigde strijd en we hopen natuurlijk op een mooi resultaat van Jeroen die als enige Nederlander in de American Le Mans Series mee raced. Voor de complete deelnemerslijst van de race op Long Beach verwijzen wij u graag naar de officiele site van de American Le Mans Series.


Share