American Le Mans Series 2010, 12 uur van Sebring vooruitblik.

Print Friendly, PDF & Email

Op zaterdag 20 maart word op de Sebring International Raceway de 58ste 12 uur van Sebring verreden. 35 auto’s verdeeld over vijf klassen, LM P1, LM P2, LMP Challenge, LM GT2 en GT Challenge hebben zich ingeschreven. Wij kijken alvast vooruit met de deelnemerslijst in onze handen. De favoriet Peugeot, vooral omdat aartsrivaal Audi er niet zal zijn, komt met twee wagens naar Sebring. Meteen al een domper voor de Nederlandse autosport fans, Black Swan Racing, met o.a. de Nederlander Jeroen Bleekemolen als rijder heeft zich afgemeld.Op zaterdag 20 maart gaat het American Le Mans series seizoen van start met de 58ste 12 uur van Sebring. De wedstrijd op de Sebring International Raceway in Florida is de start van het 12de American Le Mans Series seizoen.


Ten opzichte van de deelnemerslijst die enkele dagen na de Wintertests werd gepresenteerd zijn er wel enkele wijzigingen. Voor ons Nederlanders is de meest opvallende de afwezigheid van Black Swan Racing en daarmee ook de Nederlandse coureur Jeroen Bleekemolen. Laten we de lijst eens doornemen.

Deze wedstrijd valt onder de ACO regels in die zin dat er twee LMP klassen zijn in tegenstelling to de andere kortere races waar één LMP klasse is. Nieuw is de LMP Challenge klasse waarin gereden word met de FLM09, de Formula Le Mans wagen van vorig jaar. Er zijn nog wel twee GT klassen, maar inschrijvingen zijn er niet in de GT1 klasse, en des te meer in de GT2 klasse, maar liefst 13. De GT2 klasse is er één om in de gaten te houden daar zal waarschijnlijk de meeste spanning te zien zijn. Naast de GT klasse zien we ook weer de GT Challenge klasse. Deze klasse is vorig jaar geïntroduceerd en bestaat volledig uit Porsche’s 911 GT3 Cup.

Bij de LM P1 klasse staan er zes deelnemers op de lijst. De LMP2 klasse is logischerwijs kleiner met maar drie deelnemers. GT1 deelnemers zijn er helemaal niet. Nadat vorig jaar Corvette als laatste uitstapte was dat al wel te verwachten, ondanks de door de ACO uitgesproken steun voor de klasse. Bij de 24 uur van Le Mans is een redelijke GT1 klasse aanwezig en is deze klasse ook open voor FIA GT1 wereldkampioenschap deelnemers. De GT2 klasse is de grootste met 13 deelnemers. Acht teams die met zes verschillende merken aan de start verschijnen is er in deze klasse een mooie strijd te verwachten.


LM P1:

Op de deelnemerslijst van de LM P1 klasse vinden we zes wagens. Torenhoog favoriet is uiteraard Peugeot dat met twee wagens naar Sebring komt. Zeker gezien de afwezigheid van Audi. We missen nu al de geweldige strijd tussen Audi en Peugeot van vorig jaar.

Wagen nummer 07 welke word bestuurd door Le Mans winnaars Marc Gene en Alexander Würz, met Peugeot debutant Anthony Davidson. Bij wagen nummer 08 zien we de Franse coureurs, Nicolas Minassian en Sebastian Bourdais met de Portugees Pedro Lamy. Mogelijk kan Aston Martin dat met één wagen aanwezig is nog een vuist maken. Het zal moeten blijken in hoeverre de reglementswijziging die het verschil tussen de diesel en benzine wagens kleiner moet maken uitwerkt in de praktijk. Verder zien we drie Lola’s op de lijst, Intersport en Autocon met het 2010 chassis. Drayson Racing komt naar Sebring met het 2009 chassis, maar wel met Emanuele Pirro. Een sterke aanwinst voor het team. De op de eerdere lijst aanwezige Creation CA 10 Judd van Creation Autosportif zal er niet bij zijn. Het team heeft de zaken financieel niet rond kunnen krijgen.

Jon Field maakte op de dinsdag training een zware crash mee met z’n Intersport Lola B06/10. Gelukkig kon hij ongedeerd uitstappen. Waarschijnlijk zal het team niet aan de start zal verschijnen.


Foto: Marco van de Bildt.

8. Drayson Racing. Lola B09/60 Judd, Paul Drayson – Jonny Cocker – Emanuele Pirro.

12. Autocon Motorsports. Lola B06/10 AER, Bryan Wilman – Tony Burgess – Pierre Ehret.

37. Intersport Racing. Lola B06/10 AER, Jon Field – Clint Field.

07. Team Peugeot Total. Peugeot 908 HDi FAP, Marc Gené – Alexander Wurz – Anthony Davidson.

08. Team Peugeot Total. Peugeot 908 HDi FAP, Pedro Lamy – Sébastien Bourdais – Nicolas Minassian.

009. Aston Martin Racing. Lola B09/60 Aston Martin, Adrian Fernandez – Chris Buncombe – Harold Primat.


LM P2:

Omdat de 12 uur van Sebring evanals Petit Le mans onder de ACO regels valt is er ook een LM P2 klasse. De andere American Le Mans Series wedstrijden kennen alleen een LMP klasse en een GT klasse, beide aangevuld met een Challenge klasse. In deze klasse zijn er maar drie deelnemers. Het was wel  te verwachten dat er niet al te veel LM P2 inschrijvingen zouden zijn. Van die drie zullen waarschijnlijk de Acura van Patron Highcroft, omgedoopt to HPD voor Europa, en de Porsche RS Spyder van Team Cytosport aan elkaar gewaagd zijn. Welke van de twee als winnaar boven komt drijven is moeilijk te voorspellen. Als team lijkt Patron Highcroft met de HPD er beter voor te staan en meer ervaren te zijn, maar Cytosport heeft met Graf en Maassen twee ervaren Porsche rijders en de volledige ondersteuning van de Duitse fabrikant.

1. Patrón Highcroft Racing. HPD ARX-01c, David Brabham – Simon Pagenaud – Marino Franchitti.

6. Muscle Milk Team Cytosport. Porsche RS Spyder, Greg Pickett – Klaus Graf – Sascha Maassen.

16. Dyson Racing. Lola B09/86 Mazda, Chris Dyson – Guy Smith – Andy Meyrick.

LMP Challenge:

Zes deelnemers bij deze in de ALMS debuterende klasse. Allemaal dezelfde wagen, en dus mogelijk een spannende strijd. Het word interessant om te zien hoe de wagens zich houden over een langere periode. Dit word de eerste langere race voor de FLM wagens.

11. Primetime Race Group. Oreca FLM09 Oreca, Joel Feinberg – Kyle Marcelli.

36. Genoa Racing. Oreca FLM09 Oreca, Andy Wallace- JR Hildebrand – Tom Sutherland.

55. Level 5 Motorsports. Oreca FLM09 Oreca, Scott Tucker – Christophe Bouchut – Mark Wilkins.

89. Intersport Racing. Oreca FLM09 Oreca, Mitch Pagerey – Brian Wong – David Ducote.

95. Level 5 Motorsports. Oreca FLM09 Oreca, Scott Tucker – Ryan Hunter-Reay – James Gue.

99. Green Earth Team Gunnar. Oreca FLM09 Oreca, Gunnar Jeanette – Christian Zugel – Elton Julian.


LM GT2:

Geen GT1 klasse meer in de American Le Mans Series. De wagens die in de andere wedstrijden als GT klasse de baan op komen worden onder de ACO regels in de LM GT2 klasse ingedeeld. Voor de Nederlanders meteen de teleurstelling, Black Swan Racing, waar de Nederlander Jeroen Bleekemolen rijd, heeft afgezegd voor deze race, en geeft de voorkeur aan meer testen. Als we de lijst verder langs lopen zien we drie Porsches en drie Ferrari’s, met als favorieten de Flying Lizard Porsche met Jörg Bergmeister en Patrick Long en de Risi Competizione Ferrari met het top trio Gianmaria Bruni, Jaime Melo en Pierre Kaffer. Twee Corvettes van Corvette Racing. Vorig jaar hebben ze in het laatste deel van het kampioenschap een goede indruk achtergelaten, en zij maken dan ook zeker kans op de overwinning. Ook de BMW’s van Rahal Letterman kunnen worden gezien als kanshebber. Vorig jaar hebben zij mooie dingen laten zien maar ze waren niet constant genoeg. Robertson Racing met de Ford GT en Jaguar RSR met de Jaguar XKR kunnen worden gezien als outsider. Hopelijk kan de Belgische coureur Marc Goossens iets moois laten zien voor onze zuiderburen.


Foto: Marco van de Bildt.

3. Corvette Racing. Chevrolet Corvette ZR1, Jan Magnussen – Johnny O’Connell – Antonio Garcia.

4. Corvette Racing. Chevrolet Corvette ZR1, Olivier Beretta – Oliver Gavin – Emmanuel Collard.

17. Team Falken Tire. Porsche 997 GT3 RSR, Bryan Sellers – Wolf Henzler – Patrick Pilet.

40. Robertson Racing. Doran Ford GT-R, David Robertson – Andrea Robertson – David Murry.

44. Flying Lizard Motorsports. Porsche 997 GT3 RSR, Darren Law – Seth Neiman – Richard Lietz.

45. Flying Lizard Motorsports. Porsche 997 GT3 RSR, Jörg Bergmeister – Patrick Long – Marc Lieb.

61. Risi Competizione. Ferrari F430 GT2, Tracy Krohn – Nic Jonsson – Eric van de Poele.

62. Risi Competizione. Ferrari F430 GT2, Jaime Melo – Gianmaria Bruni – Pierre Kaffer.

75. Jaguar RSR. Jaguar XKR, Paul Gentilozzi – Marc Goossens – Ryan Dalziel.

90. BMW Rahal Letterman Racing. BMW M3 E92, Dirk Müller – Joey Hand – Andy Priaulx.

92. BMW Rahal Letterman Racing. BMW M3 E92, Bill Auberlen – Tommy Milner – Dirk Werner.

01. Extreme Speed Motorsports. Ferrari 430 GT2, Scott Sharp – Johannes van Overbeek – Dominik Farnbacher.

02. Extreme Speed Motorsports. Ferrari 430 GT2, Guy Cosmo – Ed Brown – Joao Barbosa.

GT Challenge:

Bij de GT Challenge 7 wagens aan de start.

23. Alex Job Racing. Porsche 911 GT3 Cup, Bill Sweedler – Romeo Kapudija – Jan-Dirk Lueders.

32. GMG Racing. Porsche 911 GT3 Cup, James Sofronas – Bret Curtis – Andy Pilgrim.

63. The Racers Group. Porsche 911 GT3 Cup, Henri Richard – Duncan Ende – Andy Lally.

69. Werks II Racing. Porsche 911 GT3 Cup, Galen Bieker – Robert Rodriquez – Cory Friedman.

80. Alex Job Racing. Porsche 911 GT3 Cup, Ricardo Gonzalez – Luis Diaz – Patrick Kelly.

81. Alex Job Racing. Porsche 911 GT3 Cup, Juan Gonzalez – Butch Leitzinger – Leh Keen.

88. Velox Racing. Porsche 911 GT3 Cup, Shane Lewis – Jerry Vento – Lawson Aschenbach.


De 58ste 12 uur van Sebring word verreden op 20 maart om 10:30 lokale tijd, 15:30 Nederlandse tijd. De race word door Motors tv uitgezonden vanaf half drie Nederlandse tijd met een voorbeschouwing.


Share