Startlijst 24 uur van Le Mans 2010 nader bekeken.

Print Friendly, PDF & Email

De lijst met 55 namen van de deelnemende teams aan de 24 uur van Le Mans 2010 is op 4 Februari j.l. aan de pers gepresenteerd hetgeen live te volgen was via internet. Op de lijst komen bekende en minder bekende namen voor, en het  is voor een autosportliefhebber een genot om te zien hoeveel verschillende merken er zijn die op 12 en 13 juni tegen elkaar gaan strijden. De hoogste tijd om deze lijst met 55 namen eens nader te bekijken.


LM P1

De  LM P1 klasse bestaat uit 21 auto’s waarvan Audi en Peugeot de meeste leveren, en Peugeot zijn titel zal verdedigen met de Audi’s in zijn nek. Team Oreca Matmut  zal dit jaar rijden in een zeer fraai gekleurde Peugeot 908 HDi FAP. Aston Martin is met 3 auto’s aanwezig en de Audi R10 TDI van Kolles met 2 auto’s net als het Zwitserse Rebellion Racing. Één van de opvallendste deelnemers in de LM P1 klasse is het team van Beechdean Mansell rijdend in een Ginetta Zytek en bestuurd door de familie Mansell te weten Greg, Leo en Nigel Mansell. Het team van Drayson Racing  rijd dit jaar voor het eerst mee in de 24 uur van Le Mans, vorig jaar waren ze met de nieuwe auto ook al een paar races actief in de American Le Mans Series. Ook leuk is het feit dat de auto van het team Pescarolo bestuurd wordt door de Nederlander/Chinees  Ho-Pin Tung. De andere Nederlander in deze klasse, tot nu toe, is net als vorig jaar Christian Albers rijdend bij het Team Kolles in de Audi R10.


20090614-dsc00903

Foto: Marco van de Bildt.

LM P2.

De LM P2 klasse bestaat tot nu toe uit 9 auto’s waarvan het Franse team OAK Racing met één Pescarolo  01 Judd en een Pecarolo Mazda meerijd in de LMP2 klasse. Opvallend is dat hier de Acura (Honda) is vertegenwoordigd door de winnaar van de American Le Mans Series 2009. Ze rijden mee in eenAcura HPD ARX.01 en Highcroft Racing is het team, de coureurs zijn dezelfde die vorig seizoen in de American Le Mans Series bij iedere wedstrijd op het podium stonden te weten David Brabham en Marino Francitti. De derde coureur moet nog bekend worden gemaakt. Dit team weet wat winnen is en maakt goede kans om hier de LMP2 klasse te winnen zeker nu er helemaal geen Porsche meerijd dit jaar in deze klasse van de 24 uur van Le Mans. Verder zijn er in deze klasse nog drie Britse teams aanwezig te weten: Strakka Racing  rijdend in de tweede Acura HPD ARX.01, Team Bruichladdich in een Zytek 07S en RML racing group in een Lola B08/80 HPD.

LM GT1.

In de GT1 klasse zijn dit jaar 8 auto’s uitgenodigd, en ondanks dat deze klasse de minste auto’s in het veld heeft zijn ze er wel in geslaagd om een zeer uitdagende combinatie neer te zetten. De merken die hier meerijden zijn natuurlijk de Corvette’s ( 3 x) , Ford Gt (2 x) , Saleen, Aston Martin DBR9 en een Lamborghini Murcielago R-SV. Twee van de drie Corvette’s zijn van het team van Luc Alphand die vorig jaar ook al in deze klasse meereed met twee Corvette’s. Nog niet alle coureurs zijn bekend bij Luc Alphand maar we hopen wel dat nu ook weer Xavier Maassen één van de coureurs is. De derde Corvette wordt gereden door het Belgische Team PK racing met naar wij aannemen ook Mike Hezemans achter het stuur al is dat nog niet bevestigd. Het Young Driver AMR team komt met een Aston Martin DBR9 naar de 24 uur van Le Mans met als één van de coureurs Peter Kox. De twee Fords GT worden door het Belgische team Marc VDS Racing  en Zwitserse team Matech Competition ingebracht. Larbre Competition komt naar de race met een Saleen S7R en het Japanse JLOC rijd de 24 uur van Le Mans in een mooie Lamborghini Murcielago, en nu maar hopen dat JLOC het dit jaat langer uithoud. Ja ja, al met al een zeer competatieve klasse met aardig wat Nederlandse en Belgische  inbreng en zeker als je het vergelijkt met vorig jaar toen er maar 5 auto’s reden verdeeld over 2 merken.


20090614-dsc00956

Foto: Marco van de Bildt.

LM GT2.

Ook deze klasse is weer één grote uitdaging  met totaal 15 deelnemende auto’s verdeeld over zes verschillende merken dat wordt weer genieten 12 en 13 juni. Om te beginnen is het officiële Corvette team hier vertegenwoordigd met twee keer de Corvette C6 ZR1. Met deze auto werd vorig jaar sinds de introductie in de American Le Mans Series veel punten gescoord en ze lieten een goede indruk na in de voor hun nieuwe GT2 klasse. Dus hier verwacht ik veel van zeker ook omdat ze in de GT1 klasse altijd zo dominant waren. Traditioneel is de aanwezigheid  van de Porsche in de GT2 klasse, in 2009 waren er vijf Porsches aanwezig en dit jaar zes. ProSpeed Competition is een Belgisch team rijdend met een Porsche GT3 RSR met als Nederlandse inbreng  Paul van Splunteren en Niek Hommerson, beide met de nodige ervaring in een Porsche. Het team Flying Lizard Motorsport die in 2009 in de American Le Mans Series het kampioenschap won in de GT2 klasse is ook hier van de partij, al zijn de coureurs nog niet allemaal bekend. Ferrari is hier met vijf auto’s aanwezig tegen elf stuks in 2009, een behoorlijke daling voor het merk wat ook volgend jaar met een opvolger komt. De belangrijkste deelnemer in het Ferrari gezelschap is het team van Risi Competizione die met twee auto’s deelneemt, net als in 2009.


20090614-dsc00872

Foto: Marco van de Bildt.

Wat natuurlijk weer super is, is dat ook dit jaar Spyker weer van de partij is en net als vorig jaar met één auto in de GT2 klasse en één auto op de reserve bank. De Spyker C8 Laviolette GT2R zal zeker bestuurd worden door Tom Coronel en wie de overige coureurs worden is nog niet bekend al heb ik wel mijn voorkeur. Vorig jaar wist de Spyker een bijzonder goede race te rijden met als eindklassering een vijfde plek in de LM GT2 klasse. Opvallende nieuwkomer dit jaar is BMW Motorsport met twee keer een BMW M3 E92 in de lijst.  Een Aston Martin Vantage GT2 rijd ook mee en die is van het Engelse JMW Motorsport. Ook dit is weer een zeer indrukwekkende lijst en ook in deze klasse beloofd het een spannende 24 uur te worden in juni.

Al met al zijn ze er van de organisatie goed in geslaagd om in iedere klasse een uitgebalanceerd veld met auto’s neer te zetten. De complete lijst met 55 deelnemers hebben we al eerder gepubliceerd maar deze lijst kan in de loop van de komende maanden naar de 24 uur van Le Mans toe nog veranderen. Veranderingen zullen we uiteraard op deze site  kenbaar maken.

Ondertussen gaan we gewoon door met aftellen, zie rechtsboven, naar de 24 uur van Le Mans op 12 en 13 Juni.


Share