American Le Mans Series, de Sebring wintertests.

Print Friendly, PDF & Email

Op maandag 22 en dinsdag 23 februari worden op de Sebring International Raceway de traditionele Wintertests gereden van de American Le Mans Series 2010. Het 5,8 kilometer lange circuit is twee dagen lang het toneel van 27 auto’s die testen voor het nieuwe American Le Mans  seizoen. Het is een geliefd circuit omdat het zeer uitdagende layout heeft met enkele lange rechte stukken maar ook met 17 bochten.


Als voorbereiding op het nieuwe American Le Mans Series seizoen maar ook op de 12 uur van Sebring, 20 maart a.s, kunnen de teams uit de American Le Mans Series 2 dagen lang testen op het circuit van Sebring. De animo voor deze tests is dit jaar groter dan andere jaren dit jaar doen er 27 auto’s mee in de vijf verschillende klasses en 10 verschillende fabrikanten. De verdeling is als volgt: LMP1 x2, LMP2 x3, GT2 x 11, LMPC x 5 en de GTC x 6.


Sebring International Raceway

Sebring International Raceway. (bron: wikipedia)

De Sebring International Raceway heeft een lengte van bijna 5,8 kilometer en telt 17 bochten, en twee rechte stukken waar hoge snelheden worden gehaald. Het ronde record staat op naam van Sebastian Bourdais met 1:43.274, gereden in 2009 met een Peugeot LM P1 wagen. In 1950 werd het circuit geopend met een race op oudjaarsdag. In 1952 werd de eerste 12 uur van Sebring verreden.

Bij de LM P1 auto’s die meedoen aan de test is Aston Martin Racing één van de twee teams, met als coureurs o.a Adrian Fernandez en Harold Primat. In de LM P2 klasse is het team van Patron Highcroft Racing de regerend kampioen van 2009 die zijn eer hoog dient te houden, met als coureurs o.a David Braham en Marino Franchitti. Verder komen er in deze klasse ook naar de test de teams van Dyson Racing, met een Mazda, en het team van Cytosport rijdend in een Porsche RS Spyder.


20090613-dsc00445

Foto: Marco van de Bildt.

De GT2 klasse is ook hier bij de wintertest de grootste groep met totaal 11 deelnemers met 5 verschillende merken auto’s. De deelnemende fabrikanten zijn Porsche, Ferrari, Ford, BMW en nieuwkomer dit seizoen, Jaquar. Bij de deelnemende teams zit ook de kampioen van vorig jaar Flying Lizard Motorsport die nu met twee Porsches aanwezig is. Een opvallende deelnemer in het veld van de GT auto’s is de Jaguar XKRS van het debuterende Jaguar RSR team. We zijn erg benieuwd wat dit legendarische merk dit jaar gaat presteren in de mooie en opvallende groene bolide, met als een van de rijders, de Belg Marc Goossens. Een beetje Hollands Glorie is er ook en wel in de persoon van Jeroen Bleekemolen die gaat racen bij het team van Black Swan Racing in een Porsche 911 GT3. Ook is Risi Competizone aanwezig met uiteraard een Ferrari 430 GT en het teamvan Extreme Speed Motorsport is er met twee keer een Ferrari 430 GT. Het team van Rahal Letterman is ook aanwezig met 2 auto’s maar dat zijn de snelle BMW’s M3. Ja de GT2 klasse is hier zeer goed vertegenwoordigd op de Sebring wintertestdagen. Grote afwezige in deze klasse is Corvette, maar die heeft al aangekondigd om een prive testsessie te houden op Sebring.

Nieuw dit seizoen is de LMPC (challenge) klasse. In deze nieuwe klasse rijden de teams allemaal dezelfde auto en dat is een Oreca FLM09. Dit type auto is afkomstig uit de Formula Le Mans serie 2009 welke vorig jaar werd verreden in Europa. Het is een auto met een krachtige motor die is bedoeld om tegen een lage kostprijs mee te rijden in de American Le Mans Series en moet jong talent de kans geven om te racen. Tenslotte is er nog de GTC klasse waar 6 deelnemende teams aan meedoen. In deze klasse rijden enkel en alleen de zeer populaire Porsche 911 GT3 Cup auto’s in mee.

Aan de wintertestdagen doen 27 auto’s mee als voorbereiding op het nieuwe seizoen maar het aantal auto’s wat uiteindelijk meedoet zal een stuk hoger liggen, zeker tijdens de 12 uur van Sebring en Petit Le Mans waar ook Europese teams aan meedoen.

De wintertests zijn op 22 en 23 Februrai en de openingsrace van de American Le Mans Series, de 12 uur van Sebring, is op 20 maart.Share