Action Express Racing wint de 24 uur van Daytona.

Print Friendly, PDF & Email

De 24 uur van Daytona kende een verrassende winnaar in het team van Action Express Racing, al was het alleen al om het feit dat ze voor de eerste keer aan deze race meededen. Het team van Action Racing Express volbracht zijn race in een Porsche-Riley. De race kende een zeer nat begin met veel water en glijpartijen, de nummers 1 en 2 eindigde in de zelfde ronde met een verschil van slechts 52 seconden. Jeroen Bleekemolen eindigde twaalfde overall en vijfde in de Gt klasse.


Het winnende team van deze langeafstandsklassieker bestond uit: Joao Barbosa ( Portugees), Mike Rockenfeller (Duitser), Ryan Dalziel (Brit) en een Amerikaanse dominee Terry Borcheller. Ze reden in de 24 uur 755 x over start en finish met een gemiddelde snelheid van 180 kilometer per uur. De start van de race vond onder zeer natte omstandigheden plaats waardoor er besloten werd om de eerste vijf ronden achter de safetycar te rijden.


Mede doordat er drie neutralisaties waren in het begin, waren er na 1 uur rijden al zes verschillende leiders van de race. De strijd in de DP (Daytona Prototype) ging in de laatste uren voor al tussen het team van Action Expresse en team Chip Ganassi uitkomend in een BMW – Riley.  In de laatste uren is de koppositie regelmatig van het ene naar het andere team gegaan. Maar toen Justin Wilson zijn BMW  de pitbox inreed, omdat hij dacht dat er banden problemen waren, werd de achterstand op hun directe concurrent Action Express te groot. Deze achterstand, twee ronden, kon het Chip Ganassi team op het eind nog wel terugbrengen tot slechts 52 seconden, de race had dus niet veel langer moeten duren. Het  Sun Trust Racing team wat van pole mocht vertrekken eindigde als zesde, dit ondanks dat ze ook nog tijdens de race de snelste ronde wisten neer te zetten, maar ja je auto tegen de bandenstapel parkeren kost een hoop kostbare tijd aan reparatie. Het andere sterrenteam van Chip Ganassi, met o.a Montoya, Franchitti en Dixon, kwam niet verder dan 249 ronden. Zo zie je maar dat in deze klasse en tijdens deze 24 uurs race een relatief onbekend team zo met de eer kan gaan strijken.

In de GT klasse  pakt Mazda de overwinning

In de GT-klasse leek de The Racer’s Group-Porsche met startnummer 71 op weg naar de overwinning, maar met Bobby Labonte achter het stuur kwam de auto met nog iets meer dan vier uur te gaan zonder brandstof te staan. Weg je voorsprong en nu was het de beurt aan de Porsche nr 67 van het Flying Lizard team die hun koppositie moesten opgeven omdat er even een schokdemper vervangen moest worden en wat weer veel tijd kost. Nu was het voor het team van Speedy Source, in een Mazda RX 8,  de taak om deze 24 uurs race voor de GT klasse als eerste te eindigen en dit deden ze in 707 ronden .


Foto: (c) raceplanet.nl

Jeroen Bleekemolen vijfde in de GT-klasse

Jeroen Bleekemolen werd samen met zijn teamgenoten Lietz, Potter en Stanton als twaalfde algemeen en als vijfde in de GT-divisie geklasseerd. Door een defecte radiator en een kapotte achterruit in het begin van de race verloor Magnus Racing bij het debuut in Daytona veel tijd. Toen alle problemen eenmaal waren verholpen ging het zeer voorspoedig en er was zelf zicht om bij de eerste tien van het algemeen klassement te eindigen, maar doordat de uitgevallen Riley-Ford met Allmendinger en consorten toch nog geklasseerd werd, ging dit niet door. Jos Menten en Oscar Slingerland reden beide met de nummer 20-Porsche van Matt Connelly Motorsports, maar het duo zag de finish niet. Een motordefect net voor het eind van het twaalfde uur maakte een voortijdig einde aan de race van Menten, Slingerland en teamgenoten Markus Palttala en Christophe Lapierre.

Share